Hur mycket jag än reser kommer jag aldrig att sluta oroa mig för att glömma ta med viktiga saker på resan. I taxin till flyget kollar jag alltid igen och igen att passet, mobilen med alla kort och glasögonen är med.

Snarare då att oron för att glömma saker nästan ökar med åren. Förmodligen för att man faktiskt då och då lyckats glömma rätt viktiga grejer. Och känslan från dessa tillfällen, just när man inser att passet inte finns där i väskan, den minns man länge och den förföljer väl mig lite grann nu för tiden. Sen är det ju också bra att vara lagom orolig. Vore man för avslappnad, så skulle man förmodligen glömma mer.

Vi glömmer ofta något på resa, för det mesta dock inget livsviktigt och oftast inte samma grejer. Har vi på en resa glömt en sak, så är vi extra noga med just den på nästa resa. Typ.

Uganda

Våra värsta ”glöms”

Kameran på väg till Uganda

Uh, det är fortfarande obehagligt att tänka på att jag faktiskt lyckades glömma kameran på väg till Uganda förra vintern. Visserligen fanns det mycket goda förklaringar till det, aldrig har väl en avfärd varit så stressad och fylld av ångest och dåligt samvete, som då när jag lämnade Christofer fastän han inte mådde bra.

Men alltså den känslan, när jag vaknade tidigt på morgonen i Gävle och insåg att kameran låg kvar hemma i Umeå. Oj, oj. Men just denna gång fanns det en lösning. Kameran ”hann i kapp mig” och kom till slut med till Uganda.

Du kan läsa om hur det gick till här.

Passen i Bellagio

Vår avfärd från Italienska Bellagio gick som tåget. Allt klaffade perfekt. Färja, tåg, buss. Vi var i god tid på flygplatsen. Pratade lite med ett gäng italienare som skulle till Sorsele och fiska i kön till incheckningen. Och så den där krypande känslan. Var är mitt pass? I vilket fack kan jag har lagt det? Säger till Christofer. Och nu hittar inte han sitt pass heller! Då minns vi. Hotellet lånade ju passen vid incheckningen och lämnade aldrig tillbaka dem!
Men vi tog oss hem ändå. Utan giltig ID-handling.

Läs mer om vår hemfärd utan pass här.

Varenna

Till Schweiz blev halva packningen kvar hemma

Uppladdningen inför Schweiz i somras blev inte det jag hoppats på. I stället för ett lugn och strukturerat sista dygn hemma i Umeå, då allt packades, och en harmonisk tågresa ner till Gävle, fick jag istället ett telefonsamtal från min hunds veterinär. Man hade hittat något otäckt i halsen på honom och han måste till djursjukhuset i Sundsvall direkt. Eller avlivas.

Jag kastade mig i bilen, utan någon form av packning. Blev kvar i Sundsvall ett helt dygn. Christofer packade min Schweizpackning åt mig utifrån mina förvirrade anvisningar på sms. Jag sammanstrålade sedan med Christofer och min färdigpackade väska i Gävle.

Den veckan upptäckte jag saker som glömts hemma hela tiden. Jag hade massor av byxor och kjolar, men knappt några toppar, jag hade ingen handväska, och knappt några strumpor. Men det finns ju affärer i Schweiz också. Bara något dyrare sådana.

Det blev någon ny t-shirt i Schweiz

Andra saker vi glömt

Keps/Hatt

Christofer är duktig på att glömma att ta med något att ha på huvudet. En absolut nödvändighet förstås om man har tomt på hår och vistas i soliga länder. Ändå så börjar i alla fall hälften av alla våra resor med att han måste köpa en keps. Eller solhatt.

Adaptrar

Adaptrar är någon vi glömmer då och då. Jag har till exempel en adapter som man kan överföra bilder från minneskort till paddan med. Det har glömts ett antal gånger. Samt att den ibland inte hittas hemma innan avfärd. Nu har jag börjat förvara den i kameraväskan och sedan dess funkar det.

Sedan glömde jag faktiskt min multi-el-adapter till Hong Kong. Lite pinsamt, eftersom jag dels ska föreställa reseproffs och dessutom har varit i Hong Kong förut och borde veta att det krävs. Men saken är den att jag släpat med denna adapter så sjukt många gånger och den behövs ju nästa aldrig, så jag har börjar rationalisera bort den ur packningen. Och att den behövdes just i Hong Kong förra gången, det hade jag helt enkelt inget minne av.

Hong Kong. Häromsistens.

Solkrämer

Solkrämer har vi glömt ibland. Den mest episka solkräms-glömningen var väl min i Kina 1999. Solkrämerna var med på resan, ja. Men till Yangshuo tog vi bara med en delmängd av packningen och där glömdes solkrämen bort. I Yangshuo var det strålande sol och dagen skulle tillbringas med att cykla över risfälten. Ingen i Yangshuo hade hört talas om något så konstigt som solkräm, så att hitta att köpa var bara att glömma.

Jag cyklade i det sagolikt vackra landskapet, hade en kanondag och på kvällen var min hud rent uppsvälld av brännskada. Jag hade t-skirt- och shortsränderna på överarmar och lår kvar i flera år efteråt.
Men det var det kanske värt?

Yangshuo

Bikinin

Bikinin har jag aldrig glömt på en utlandsresa, ännu i alla fall. Men däremot ofta inom Sverige. Och sen får man kalasväder förstås. En fjällsemester när jag glömt bikinin fick jag låna en av syrran. Bara det att det var en axelbandslös topp som var för stor för mig, så när jag dök ner och kom upp igen satt toppen och slängde runt midjan.

I värmebölja i Gävle för några år sedan var jag tvungen att köpa en hemsk bikini på HM´s rea. Det ar en sån med bara snoddar ni vet.Ville bära en stor skylt med texten. ”Ja, jag vet att jag är för gammal för en sån här bikini och inte har kroppen längre, den det var den enda som fanns kvar och jag lovar att aldrig använda den igen” Typ.

Där stod jag en stund senare. I den berömda bikinitoppen.

Att glömma kvar på resmålet

Solglasögon

Christofer är specis på att glömma sina solglasögon, inte hemma, men på plats på resmålet. På någon restaurang till exempel. Eller på biluthyrningsfirman.

Necessär

Under ett besök hos min syster glömde jag kvar hela min necessär. Det var ju inte jättepraktiskt.

Kläder

Jag har lite kläder som mystiskt försvunnit genom åren. Plötsligt undrar man, var är den turkosa toppen? Jag har inte sett den på länge. Och hur man än letar hittar man den aldrig igen.

Ett troligt scenario måste ju vara att man glömt dessa kläder på olika hotellrum världen över.

Vart tog den turkosa toppen vägen?

Glömma på flyget

Christofer har en gång glömt en padda på Finnairs kärra till Prag. Jag har glömt mina läsglasögon på Iceland Airs flyg hem från Reykjavik. Inga av dessa prylar har kommit tillbaka.

Tips för att inte glömma något

Hur gör man då för att inte glömma packa med rätt saker på resan?

Att göra listor och pricka av är mitt bästa tips. Och att packa fram alla saker som ska med i god tid innan. Tex på en gästsäng.

Jag brukar i möjligaste mån packa andra (mindre) förpackningar i necessären än de jag dagligen använder. På så vis slipper jag vänta till efter sista hårtvätten, duschen, tandbordningen osv innan jag kan packa allt, utan necessären kan ligga klar i packningen dagar innan avresa.

För att undvika att glömma kvar saker på resmålet, brukar jag undvika att stoppa bort saker i lådor och skåp på hotellrummet. Kör med den öppna resväskan som garderob på resa.

Läs också: Våra bästa tips för att packa inför resan

Vill du ha fler restips? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

18 Comments

 1. Jag har varit på väg att missa flyget en gång, för att jag glömde vilken dag vi skulle åka 😀

 2. Jo, det händer väl att det glöms, o just resan jag är på nu (Japan, Damhandbolls-VM) klantade jag till det..hade packat svensk flagga, Sverige-peruk, klistermärken, landslagströjor i en påse…som jag nu upptäckt ligger kvar hemma :/..åsså Espresso-pulver, lakrits&mintté o andra goda teer har jag oxå glömt..köpte något fruktté-pulvdr på 7/11..men det var sötat..blää..får leta upp vanlig mataffär o kolla..har även glömt kvar kläder i hotellgarderob i Sydkorea, men de kunde jag hämta nästkommande (tjänste-) resa..

  • Gunilla Yourstone

   Åh vad typiskt med Sverige-grejerna. Klockrent exempel på sånt som inte går att köpa på resmålet. 🙂

 3. Jag glömde sätta på mig mina glasögon en tidig avresemorgon hemifrån. Upptäckte det i Door-to-gate-bussen men den trevliga busschauffören svängde om och ingen medresenärer protesterade. Hade inte varit kul med bara slipade solglasögon en vecka.

  • Gunilla Yourstone

   Oh glasögonen är min skräck att glömma! Jag har dem inte hela tiden, utan bara när jag läser, så de sitter inte på huvudet av sig själv vid avresan liksom. Men om jag glömde dem skulle jag vara otroligt handikappad.

 4. Lite smått o gott men aldrig något som inte gått att lösa. Glömt mina läsglasögon men det kom jag på när jag inte kunde läsa prislapparna på taxfreen på Arlanda och där gick det ju att köpa nya. Packlistor är det som gäller i vår familj, alla bockar av sin kolumn. Kontrollfreak som jag är så läser jag högt ur listan när bilen/taxin lämnar huset och alla får högt säga ja(nej) på allt. Hade en kompis till barnen med på senaste skidresan och när vi kom till handduk på listan kom kompisen på att det hade han glömt men då hade vi bara kommit 500m så det löste sig. För många år sedan packade vi för 2 veckor i segelbåten när det var värmebölja och 30 grader varmt. Hela familjen frös om fötterna när vädret slog om för ingen hade tänkt på strumpor. En segling glömde maken badbyxor men det funkar ju lika bra att bada i kallingar.

  • Gunilla Yourstone

   Packlistor är the way to go. Tyvärr har vi börjat gena lite i kurvorna och orkar inte riktigt packa efter listor längre. Och då kan det ibland bli tokigt.

 5. Oj, packa in i lådor och skåp på hotell har jag bara gjort en gång. Då blev skjortan kvar, så det gör jag aldrig om. Brukar, som du skriver, ha garderoben i väskan och packa upp minimalt med grejer. Oftast bor jag ju ändå inte på ett hotell mer än ett par nätter, undantagsfall några fler. Men en strömadapter blev kvar på ett hotell i Dubai, men det var för att vi använde ett eluttag under ett bord som vi glömde bort att kolla när vi lämnade. Grämer mig fortfarande över den 99-kronors-failen.

  Annars är jag bra på att komma ihåg saker (nu jinxar jag säkert…). Resonerar att så länge jag har passet (extrakollas flera gånger hemma och på väg till flygbussen), kläder på kroppen, mobiltelefon och betalkort så går resten att lösa längs vägen eller på plats. Till och med kamera, om det krisar.

  Det tråkiga är ju inte att glömma saker utan att missa i planeringen och inte få med rätt saker. Kläder för väder, skor, solskyddskrämer och sånt. Det kan jag störa mig mer på.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är farligt det där med hotellgarderober!
   Att packa fel grejer är ju en klassiker. Tror till och med att jag har ett gammalt inlägg på det temat någonstans här på bloggen. ”Att vara helt fel klädd på resa” typ. 🙂

 6. Marika

  Mitt värsta är när jag glömde att titta ordentligt i almanackan och trodde att jag bokat en resa med avgång lördag, men när vi kom till Arlanda visade det sig att jag bokat med avgång på fredagen, alltså dagen innan…! Första, och enda, gången familjen skulle på charter. Bamseklubb, halvpension och lgh med poolaccess hade vi lyxat till det med. Sedan den gången tittar alltid alla i familjen orimligt många gånger på våra bokningar och jag gör alltid tabeller med dagar och flyg- hotellbokningar.

  Den där gången för ca 10 år sen bokade vi istället, i vi-måste-iväg-vad-finns-kvar-panik, en ospecad resa, avgång söndag, från Malmö. Med det fick vi en extra bilresa och ett hemskt hotell på en plats dit vi inte ville.

  • Gunilla Yourstone

   Oj nej så hemskt. Och hela familjen också! förstår att ni var tvungna att skaffa en ny resa till varje pris.

 7. Visst är det lätt att glömma saker … Vi glömmer nästa ALLTID (konstigt nog!) något som gör att vi inte kan borsta tänderna. Ena gången glömmer vi tandkrämen, nästa en av tandborstarna, nästa laddaren till eltandborsten osv. Helt hopplöst. Vi påminner varandra och dubbelkollar, och ändå … Vet inte HUR många nödtandborstar vi fått inhandla … (Har glömt lite annat ibland också, laddare och sladdar och sånt, och fått köpa nytt. En gång råkade jag få med mig laddningssladden till jobbdatorn istället för sladden till privata datorn. Som tur var funkade Peters Mac-sladd till min PC, även om PC:n protesterade lite.) Att glömma kameran … fy vad jobbigt!

  • Gunilla Yourstone

   Haha, ni får lägga en tandborste och en liten tandkrämstub i något fack i resväskan så att det alltid finns där.

 8. Marianne Larsson

  Ett viktigt tips från mig är att göra listor och spara dem i resväskan mellan gångerna. De viktigaste att ta med är egentligen sladdosa och adepter samt kraftig silvertejp. På så sätt behöver man bara ta med en enda adapter. Dessutom sitter ju alltid eluttagen på fel ställen på hotellrummet

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *