Aldrig är man riktigt nöjd! Eller?

Jo vi tycker faktiskt att vi är extremt nöjda med livet när vi har förmånen att befinna oss ute på resa och även hyfsat nöjda med livet hemma i Sverige också för det mesta.

Men det finns helt klart några saker som vi alltid saknar från resorna när vi är hemma. Och dessutom, måste vi erkänna några svenska företeelser som vi faktiskt kan sakna när vi befinner oss utomlands också. Även om det sitter långt inne att erkänna.

Saker vi saknar från ”utomlands” när vi är hemma

Frukten och grönsakerna

Utomlands får man alltid fantastisk smakrik, långsamt mognad frukt och grönt. Vi vet inte hur många frukostar vi suttit i Sri Lanka, på Seychellerna, på Zanzibar osv och sagt till varandra att sån här frukost ska vi börja med hemma också. Avokado, mango och ananas. Men det funkar ju aldrig hemma mer än något enstaka dygn. Frukten är för dyr och för dålig för att det ska gå att alltid ha hemma.

Grönsaker i Agadir

Kryddor

Ett sånt där oslagbart mat- och luktminne som vi har, är när vi första dagen i Singapore satt på en restaurang i Little India. Gatorna var fylld av färgglada sari´s och stånd med exotisk frukt, mat och kryddor. Vi kikade i varsin meny. Då började plötsligt en man hacka ett stort knippe koriander innanför det öppna fönstret bredvid oss. Den luktsensationen tillsammans med maten som bars fram runtomkring oss och de exotiska omgivningarna!

Och kryddbasarerna i den arabiska världen. Bur Dubai och Marocko. Underbart! De där sensationerna är helt enkelt svåra att uppbringa hemma framför Kockens kryddhylla på Coop stormarknad.

Kryddor i Agadir

Att leva sitt liv utomhus

När jag var i Rio de Janeiro med min dotter, träffade vi en brasiliansk familj från Sao Paolo på stranden. De bjöd med oss på middag sen på kvällen. Och när vi satt där längs Copacabana i den ljumna novemberkvällen, sa jag spontant till dem att så här kan man ju nästa aldrig sitta i Sverige. De stirrade oförstående på mig. Varför då, i hela friden?

-Jo men det är ju för kallt. Det är ju bara ett par månader om året vi ens har chans på temperaturer så pass att det går att sitta ute.

De var chockade. Det hade de aldrig tänkt på att det kunde finnas sånna platser på jorden där det var för kallt för att sitta ute på kvällen och äta middag vid havet. Fruktansvärt var bara förnamnet.

-Hur står ni ut?

Det undrar man ju själv också mellan varven.

Samma sak i Namibia, vi kommenterade lite diskret att många i Afrika bor väldigt primitivt. Axelryckning. Vad ska vi med stora ytor och hög standard till inne?

-We live our lives outside!

Ytterligare en historia. Christofer skickade ett foto till vår Chaufför på Sri Lanka. Taget på väg till jobbet från bilen. Han ville visa snön. Men det vår chaufför reagerade på var att det var tomt på gatorna.

-Vad har hänt? Var är alla människor? Det är ju helt tomt!

Vi saknar gatulivet när vi är hemma. Männen som ställt upp ett schackbräde på en tom ölback och spelar tillsammans i gränden. De öppna dörrarna där man ropar till varandra längs gatorna i Havanna. Maten som lagas ute i Afrika. Frisersalongen som flyttat ut på gatan, maten som säljs och äts överallt i Asien. Vi saknar att leva sitt liv utomhus.

De öppna dörrarna i Havanna
Shanghai

Tuk-tuks och alla andra kreativa fordon

Svensk säkerhet är bra (se nedan). Inget snack om saken. Men vi ändå inte låta bli att älska alla kreativa fordon som tuffar fram längs vägarna i Asien och Afrika. Eller bara Albanien.

Svenska saker som vi saknar när vi reser

Den svenska duschen

Alltså seriöst. Hur svårt kan det vara att tillverka en dusch med en normal svenska blandare? Alltså inte två separata kranar, som hur man än finjusterar och jobbar med tiondels millimeter, alltid producerar antingen iskallt eller skållhett vatten. Gärna att det går ifrån det ena till det andra också från en sekund till en annan utan att man rört inställningarna.

Och nu har vi inte ens nämnt trycket i duschen…

Badrum på Zanzibar

Grovt bröd

Det är bara att vinka farväl till det hederliga svenska grova brödet på Arlanda. För i många delar av världen tycks det bara finnas vit formfranska. Inte konstigt att man får resemage.

Kaffe

Nu blir det Sällskapsresan-varning på allvar. Men ok, vi blottar oss. Eller rättare sagt Christofer blottar sig. Saknaden efter ”riktigt” svenskt kaffe” kan bli stor ibland. Särskilt i blask-kaffets hemland USA. För honom. Själv dricker jag te.

Svensk ordning och reda

Utomlands-kaos är för det mesta charmigt. Elledningarna, som man kollar på och säger till varandra ”att det funkar!”. Fast det gör det ju inte. I Burma började en ellednings-knut precis bredvid vårt restaurangbord  plötsligt att brinna.

Det kan vara roligt med ineffektivitet, odigitalisering och säkerhetsbrister. Men bara tills skiten träffar fläkten liksom. Sen vill man ha svensk struktur, riktlinjer och myndighetsutövning igen. Som man är van.

De största naturtillgångarna

Rent vatten. Att dricka med kåsan direkt ur vattendraget. Krispig fräsch luft. Stjärnhimmel och tystnad. Ensamheten. Och skogen.

Kan du också, handen på hjärtat också sakna Sverige ibland på resan? Glöm då inte att gilla oss på Facebook för att följa med på fler äventyr.

 

15 Comments

 1. PetraHH

  Tystnaden längtar jag ofta efter när jag reser. Utomhuslvet saknar jag när jag är på hemmaplan.
  Härligt att du har observerat olikheterna och duschen håller jag med om!

 2. För alla kryddor räcker det att jag går till mitt närlivs här i Stockholmsförorten. Där är allt dessutom tydligt prismärkt och dessutom även billigare än på många (förutom i postsovjetiska republiker) marknader jag varit på i utlandet.

  • Gunilla Yourstone

   Stockholmsförorten ja, den är bra när det kommer till exotisk mat! Synd man har så långt dit bara. 🙂

   • Säger som Johnny – välkommen till Malmö. Möllan är full av kryddor och glada restauranger. Det där med duscharna kan ju vara för att du reser i gamla brittiska kolonier. Jag har ett inlägg om det där med varför de inte blandar i UK.
    ”Utlandet” kan ju även vara Danmark och Tyskland. Ingen färsk exotisk frukt till bra pris där heller. Då är det faktiskt bättre i just postkoloniala UK på städernas marknader. Mycket bättre grönt än hos oss.
    Även jag saknar mest utelivet kvällstid i varmare länder. Kulörta lyktor och sena middagar…

 3. Haha, ja hur står vi ut egentligen? Vad saknar jag utomlands ifrån? Ja, vädret förstås, färsk frukt och grönsaker med mycket smak, viss mat (typ kinesisk mat så som den smakar i Kina) … Vad vi saknar från Sverige? Svenska räkor, faktiskt. Det finns ju räkor i Sydeuropa och Asien, men det smakar inte likadant … Dusch? Med tanke på att vattentrycket har pendlat extremt mycket i duschen i husbåten och med tanke på att vattnet igår försvann när jag duschat HALVA kroppen, så … inte så mycket att sakna faktiskt 😉

  • Gunilla Yourstone

   Vet faktiskt inte om jag provat räkor ”bara som de är” utomlands. Men det kanske är rätt att de smakar annorlunda.
   Aj då med duschen där. Det samman hände i somras i stugan när åskan slog ner och hela Nordmaling blev strömlöst i två timmar. Dottern stod i duschen med schampo i håret. Bara att ta på baddräkten och ta ett dopp i havet. Mitt i åskovädret och allt.

 4. Kaviar 🙂 Har varit utanför Sveriges gränser i 2 veckor än så länge bara.. och det ska ju bli 8 månader. Men det enda jag hittills saknar är kaviar (korkat nog glömde jag att se till att jag hade en ny tub i kylskåpet!). Gissar listan kommer bli längre.

 5. Spennende og ærlig innlegg! Gresset er jo gjerne alltid litt grønnere på den andre siden, som man sier. Det er mye av utlandet jeg savner når jeg er hjemme, men det jeg savner mest når jeg er ute på reise er i grunn den friske, rene luften vi har i Nord-Norge. 🙂

 6. Ja det här med duscharna…. När jag gjorde min första USA-resa hände det ibland att jag bara gav upp eftersom jag inte ens kunde klura ut hur man skulle få igång duschen. Och när jag väl fick igång vattnet så kunde jag inte komma på hur man skulle få det att rinna genom duschmunstycket istället för att bara rinna genom kranen ner i badkaret. Om jag väl kom så långt att jag faktiskt lyckade få vattnet att rinna ur duschen så var man glad även om det var iskallt eller skållhett. 🙂 Ingen dusch är ju heller den andra lik så det hjälper inte att man lyckades få det att fungera på ett ställe, när man kommer till nästa badrum är det bara att börja om från början igen. Men bortsett från det så saknar jag filmjölk. Inte om jag bara är borta några dagar men om jag är borta ett par veckor eller längre. Det brukar då vara det första vi köper och äter när vi kommer hem igen.

  • Gunilla Yourstone

   I USA har man ju dessutom aldrig ett löstagbart duschmunstycke utan det sitter alltid fast där uppe i taket någonstans! 🙂

 7. Pingback: Vad jag saknar av Sverige på resa och vad jag saknar från resan i Sverige | Min vardag

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *