Varje gång man skriver ordet ”resa” nu för tiden blir man ju alldeles rosa om kinderna. För det är verkligen ett förbjudet ord. Orsakar ofrånkomligen blocktrycksförhöjningar hos omgivningen. Till och med ordet semester har blivit ett fult ord. Prova att skriva semester på sociala medier, så får ni se själva. Tex i meningen ”Detta bråkar svenskarna om på semestern – och förstås våra bästa tips till att undvika bråk”. Genast skriker någon upprört och uppbragt ”Man tar ingen semester alls ! Så undviker ni det !! Corona tider !!”

Många utropstecken gör nämligen att budskapet går fram så mycket bättre.

Fast ordet semester betyder ”avtalad ledighet under ett visst antal av årets dagar”. Alltså en arbetsrättslig term och har inget alls att göra med något som just nu under Corona-tider är förbjudet eller avrått ifrån.

Vart ska vi resa?

Men åter till vår ”resa”. För det är ju en sån med citationstecken runt. Som vanligt.

Vi ska resa till vår stuga i Järnäsklubb. 6,4 mil hemifrån och i samma sjukvårdsregion (och samma sjukhus upptagningsområde) som vi normalt tillhör.
Vår stuga är nu tilläggsisolerad och försedd med nya fönster. Några av de gamla var till och med bara en-glas! Denna renovering innebär att vi kommer att kunna ha stugan öppen året runt om vi vill och alltså utnyttja den mycket mer i framtiden.

Nu idag, efter att jag klarat av dagens Skypemöten, åker vi ut och ”öppnar” stugan med el och vatten och sover första natten för i år.

Fingerfasta – vad är nu det?

Tyvärr jag haft ganska mycket problem med mina händer på sistone. De är ömma och gör lätt ont i olika rörelser. Och att fingrarna känns… ja de liksom känns hela tiden. Lite ömma, lite svullna liksom.

Detta kan ju bero på en massa olika saker. Men jag tänkte att jag ska försöka vila fingrarna så mycket som möjligt från dator, iPad och telefon i helgen. Att helt sluta använda händerna är förstås svårt, men åtminstone bespara dem från sånna statiska, monotona rörelser borde ju vara bra.

Jag är ju sjukt dator/iPad/telefon-beroende så det blir ingen helt lätt sak, men stugan är förmodligen en bättre plats att försöka på än hemma i den vanliga miljön (och det snabba nätverket)

Och så passar jag på att gå in i en sockerfasta också när jag ändå håller på. Socker är ju inte lysande för lederna (eller något annat heller). Jag brukar vara sockerfri i ganska långa perioder, men Coronan har tyvärr gjort att vi ”unnat oss” och plötsligt har sockerkonsumtionen stigit här hemma. Nu stryper vi det och går ner på noll igen. Och så får vi se om händerna också gynnas av beslutet.

Region Västerbotten hör bön?

Sen, avslutningsvis, är det nästan som att Region Västerbotten har hört och lyssnat på mina funderingar. Jag skrev ju härom veckan hur frustrerande det är att inte veta hur läget ser ut i Västerbotten, när vår topp kommer, hur hög den blir osv. På en presskonferens i tisdags presenterade Region Västerbotten en jättetydlig simulering av de närmaste månaderna.

Kolla här 11:25 in i videon.

Om vi fortsätter att hålla ut med vår sociala distansering kommer toppen att komma i början av juni. Vi kommer att maxa på 20-25 IVA-platser och vården kommer att klara av att hantera detta.

Om vi ökar våra sociala kontakter igen. Inte tillbaka till normal nivå, men till 75% av normal nivå för yngre och 25% av normal nivå för äldre, så blir IVA-behovet istället 160 platser, vilket regionen inte kommer att kunna hantera.

Otroligt pedagogisk simulering som ökar motivationen att hålla ut! Kanske har andra regioner liknande simuleringar?


10 Comments

 1. Carin Wiklund

  Klokt och bra skrivet. Önskar Er en fin Valborgshelg vid havet.☉

 2. Mona Sjöström

  Godmorgon på er!
  Jag är en trogen följare av 4000 mil men har aldrig kommenterat trots att jag många gånger tyckt att det du skrivit Gunilla är fantastiskt bra! Skriver det nu…igen…. så bra inlägg! Till och med i en tid då resande är lite skämmigt breddar du bilden och berättar om hemester på ett fantastiskt sätt. Jag är imponerad och fortsätter att läsa och inspireras av det du skriver med stor behållning.
  Ha det skönt i stugan nu och din ”fingersemester” tillsammans med din familj. Varma hälsningar önskar
  Mona Sjöström ursprungligen från Norsjö men nu boende i Härnösand ( hann med bla 15 år i Umeå däremellan)

  • Gunilla Yourstone

   Vad roligt att du ”ger dig till känna”. 🙂 Och att du gillar inläggen förstås. Det är ju en utmaning att skriva nu, att hitta inspiration och nya vinklar. Samt att hålla sig motiverad.
   Norsjö besökte vi ju nyss. (Åmliden) Och jag tror att det kan bli fler besök framöver. Vi funderar bl.a. på en författar-resa (ja du vet vilka).

 3. Bra visat Region Västerbotten.
  Vi måste hålla ut.
  Har har begränsat mig till det minimala. gällande sociala kontakter.
  Även om vi inte reser just nu så reser jag i tanken varje dag hem till Thailand.
  Ha en trevlig helg i stugan.

  • Gunilla Yourstone

   Ja visst var det ganska bra visat och simulerat.
   Resa i tanken kan man fortfarande göra. 🙂

 4. Marianne

  Trevlig Valborg !
  Ja i dessa tider är det en ynnest att ha ett sommarställe nära hemorten
  Vi har liksom er drygt 6 mil till vårt ställe ( inom samma region.. !) och vi öppnade faktiskt stugan i förra veckan då vi hade drygt 20 grader varmt i Sundsvallstrakten
  Hoppas ni får det vilsamt och skönt på ert fina ställe!
  Järnäsklubb ser helt underbart ut !

  • Gunilla Yourstone

   Oj fick ni så varmt i Sundsvall! Här uppe har vintern inte släppt greppet än och det blir ingen värme. Så är vårarna ofta för oss.

 5. Vilken bra grej med en simulering, skulle behövas fler sådana. Känns som att folk i allmänhet börjar tröttna rejält, och har svårt att motivera sig till hela distansgrejen (trots att vi verkligen kunnat leva ”fritt” i relation till andra länder).

  Önskar er en fin helg i stugan!

  • Gunilla Yourstone

   Tack Annika. Det är bara att gå till sig själv, så känner man ju att den där första jajamensan-det-här-fixar-vi-entusiasmen har lagt sig. 🙁
   Bra att bli motiverad igen då.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *