Det blev inte så mycket vandring i Slovenien som vi ursprungligen hade tänkt. Maximal otur med ett försenat plan och en regndag satt stopp för de planerade längre turerna.

Det som i stället blev den vandringsmässiga behållningen på Sloveninen var de canyonvandringar vi gjorde. Alla kortare varianter på några timmar och vi rekommenderar absolut att man tar sig tid med dem då man besöker Slovenien.

Canyon-vandring i Slovenien: Vintgar, Tolmin och Skocja
Vintgar Gorge

Vintgar Gorge

P.g.a. av sitt läge bara en kvarts körtid från Bled är denna gorge mycket välbesökt. Det finns två parkeringar. En precis vid entrén till vandringen och en 10 minuters promenad bort. Parkeringsvakter dirigerar trafiken till respektive parkering.

Man betalar en mindre summa i inträde för att få gå här, 5 Euro för vuxna, 4 för studenter och 3 för barn. Avgiften går till att underhålla leden, så det känns ju helt fair. Parkeringen ingår i entréavgiften. Hela byn tycks engagerad i turistattraktionen. Man dirigerar trafik, vaktar bilar och står i entrékassan. Alla åldrar är med och bidrar.

Hela vandringen går i canyonen på byggda trägångar. Sedan varierar sceneriet. Mitt på någonstans är klyftans väggar som högst och det blir mest dramatiskt. Här kan man också förvänta sig trafikstockningar och fotoköer.

Canyon-vandring i Slovenien: Vintgar, Tolmin och SkocjaCanyon-vandring i Slovenien: Vintgar, Tolmin och Skocja Canyon-vandring i Slovenien: Vintgar, Tolmin och Skocja Canyon-vandring i Slovenien: Vintgar, Tolmin och Skocja

Man går samma väg fram och tillbaka. När man kommer fram till kiosken och entrékassa 2 är det dags att vända. Hela vandringen tar ca 2 timmar att genomföra.

Som sagt, denna vandring är välbesökt. Vi besökte Vintgar Gorge i juli och var på plats vid 10-tiden på förmiddagen. I början var det visserligen gott om andra vandrare, men fullt hanterbart. Någon timme senare, på tillbakaväg, började det bli trångt och för mycket folk för vår smak. Rådet är alltså att gå så tidigt som möjligt på dagen.

Öppettiderna är 8-19 varje dag.

Canyon-vandring i Slovenien: Vintgar, Tolmin och SkocjaCanyon-vandring i Slovenien: Vintgar, Tolmin och Skocja Canyon-vandring i Slovenien: Vintgar, Tolmin och SkocjaCanyon-vandring i Slovenien: Vintgar, Tolmin och Skocja

Tolmin Gorge

Lite mer off från de allra största turistorterna i Slovenien ligger Tolmin Gorge. Två timmar från Bled, Ljubljana och Piran. Även här betalar man ett inträde, 4 Euro för vuxna, 3 för studenter och 2 för barn.

Canyon-vandring i Slovenien: Vintgar, Tolmin och SkocjaCanyon-vandring i Slovenien: Vintgar, Tolmin och Skocja

Hit kom vi mitt på dagen, utan att det var någon trängsel. Vid parkeringen finns en restaurang där vi även åt lunch. Här går slingorna lite fram och tillbaka. Man får en karta i entrén med en beskrivning hur man ska gå. Framför allt är det en passage där man går i gångar uthuggna i berget i en smal ravin, som är spektakulära. Även här tar vandringen strax under 2 timmar. Många sätter sig även ner på stenarna i forsen och doppar fötterna och tar det lugnt ett tag.

Här är det betydligt mer höjdskillnader än i Vintgar Gorge och alltså lite mer ansträngande att gå.

Canyon-vandring i Slovenien: Vintgar, Tolmin och Skocja
Canyon-vandring i Slovenien: Vintgar, Tolmin och Skocja Canyon-vandring i Slovenien: Vintgar, Tolmin och Skocja
Canyon-vandring i Slovenien: Vintgar, Tolmin och Skocja Canyon-vandring i Slovenien: Vintgar, Tolmin och Skocja

Fler canyonvandringar finns i Slovenien. Soca passerar vi helt nära, men tid finns inte till allt här i världen.

Sedan får man avslutningsvis inte glömma den mest fantastiska canyonvandringen av dem alla. Den enorma underjordiska canyonen i Skocjan-grottan.

Vi har skrivit mer om den här.

Gillar du också att vandra i canyons? Glöm då inte att gilla 4000mil på Facebook, för fler sånna vandringar kan mycket väl dyka upp.

 

2 kommentarer

  1. Visst är de här canyon-vandringarna härliga. Vi hade bara tre dagar i Bled, varav en tillbringades i Ljubljana, så Vintgar Gorge blev den enda vi besökte.
    Vi har tänkt ge Slovenien ett nytt besök och då får nog de andra två ett besök också.
    Härliga bilder!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *