Gunillas 12-åriga dotter Alva är sugen på det här med fjällvandring och vi är förstås inte sena att haka på!
Det känns som en lysande idé att göra det lite lätt för sig och vi får via rekommendation rätt på ett paket som verkar perfekt.
Korpens öga/Rid i Jorm i norra Jämtland erbjuder ett så vitt vi förstått unikt koncept där man i två eller tre dagar kan fjällvandra på egen hand med packhäst. Vandringen går till Rid i Jorms egen lägerplats, vackert belägen vid en fjällsjö på gränsen till Norge. På lägerplatsen finns tält, ved mm. Packhästen bär all utrustning. Alla råvaror till måltiderna under vandringen ingår i paketet. Hästen bär och man kockar själv över öppen eld.
Under vandringen bär man bara de personliga ägodelar man behöver ha tillgång till under pågående vandring, som kamera och regnkläder.
2015-08-08 Vildmarksvägen
Efter att ha kört upp till Vilhelmina redan kvällen innan, vaknar vi på plats i en stuga på Savia camping i Vilhelmina, startpunkten för Vildmarksvägen.
Vildmarksvägen är unik såtillvida att den går över kalfjället från Saxnäs i Västerbotten till Jorm i Jämtland. Vägstäckan över Stekenjokk är bara öppen under sommarhalvåret och ger en möjlighet att uppleva den svenska fjällvärlden utan att ens behöva stiga ur bilen.
Men vi börjar med Trappstegsforsen och Fatmomakke kyrkstad, en klassisk samlingspunkt för samer.
Sedan upp på kalfjället. Vi gör en kortare vandring utifrån Vildmarksvägen. För att känna på formen och utrustningen lite.
Vid halvsex-tiden anländer vi till Jorm och Korpens öga. I vårt paket ingår även en övernattning och middag kvällen innan vandringen. Vi får vänta ändå till åtta på den utlovade middagen, men då det äntligen är dags uppväger den all väntan. Fantastisk renfilé med tillbehör. Plus gårdens egenbryggda öl. Middagen avnjuts i en vikinga-inspirerad lokal, med långbord för kvällens alla gäster.
Det är vi, ett tjejgäng som just återvänt efter ett två-dagars ridäventyr, samt två norska par som kommit över gränsen för kvällen bara, enkom för maten.
2015-08-09 Vandringsdag 1
I lätt duggregn ger vi oss av. Vi får instruktioner om hur vi ska packa vår häst Hekla (jämn fördelning!), hur hon ska ledas (i grimskaft efter dig) och att hon ska släppas i en hage vid framkomst till lägret.
Vi får en karta och utpekat för oss var kvällens läger är beläget. Det finns en led, men annars är det bara att improvisera fritt över fjället.
Sedan är vi färdigutbildade och det är det bara att ge sig av.
Med ett visserligen lätt, men dock ihärdigt strilande regn över oss, blir vi ganska försiktiga. Lusten att frimodigt avvika från leden på upptäcktsfärder uteblir då vi är rädda att den oinplastade kartan regnar sönder.
Drygt halvvägs finns en enkel stuga med två britsar och en kamin. Med dagens väder blir det den perfekta lunchplatsen. Vi hänger stugan full med blöta kläder och lagar vår första lunch på kaminens kokplatta. Maten är packad pedagogiskt måltidsvis i vakuumpåsar. Hemgjort färsk korv och potatissallad anmodas vi laga till lunch dag 1. Mycket gott. Och så mycket andra gosaker det finns i packväskorna! Choklad, kex och mackor. Hur ska vi hinna äta upp allt detta? Bäst att sätta igång direkt!
En trivsam förnöjsamhet sprider sig i den lilla stugan i samma takt som imman.
Vad mer behöver man väl här i livet än en torr stuga och lite mat i magen?
Efter disk i en närliggande fjällbäck bär det av igen. Nu börjar vi komma upp lite mer, bort från fjällbjörksslyn och upp på fjället.
Förr än vi anar ser vi lägret nere i en dal. Vi är framme!
In i kåtan och göra upp eld igen. Hänga upp kläder, byta kläder, dra på förstärkningsplagg, bre lite mackor för att återuppväcka livsandarna.
När vi sticker ut näsan nästa gång har det strilande duggregnet upphört och lite blå himmel anas. Det blir lägereld och middag utomhus med utsikt över sjön. På kvällen tar vi en tur över till Norge (300 meter från lägerplatsen) klättrar upp till snödepåerna uppe på berget och gör lite snöbollar.
Vi väljer ett av sex uppsatta tält för övernattningen.
2015-08-10 Vandringsdag 2
Till frukost har vi så pass mycket rester från gårdagens måltider att mackorna blir oätna.
Idag blir vandringen en helt annan. Vi har bra väder; sol och inga regnmoln i sikte. Nu vågar vi lite mer och skråar över berget hem för att få mer utsikt och mindre väta att klafsa i.
En sista lunch tillreds på fjället och så är vi nere igen. Det har varit en härlig upplevelse och Alva är lyrisk:
– Jag tänkte på Aragorn hela tiden!
som hon själv uttryckte det.
2015-08-11: Hällingsåfallet
Efter en natt på hotell i metropolen Gäddede ägnar vi förmiddagen åt norra Europas längsta canyon och det 42 meter höga vattenfallet Hällingsåfallet.
En imponerande men ganska okänd plats.
Så är det bara att kuska hemåt igen för denna gång.
Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.
vilken härlig tur, med packhäst, det skall jag nog testa med dotter som också älskar hästar.
Fin blogg ni har.
Tack Elisabeth!
Denna tur kan jag verkligen rekommendera.
Min dotter som normalt dra benen efter sig då hon ska gå längre sträckor fick superfart då hon fick hålla i ett rep med en häst i andra änden.