Påsk kan vara en av de tråkigaste högtiderna. Om man stannar hemma vill säga. Däremot erbjuder påsken ju per automatik 2 extra lediga dagar och dessutom kanske en förkortad arbetsdag på skärtorsdagen, om man har tur. En utmärkt tid att ge sig iväg på resa alltså. Men vart åker man?

Här kommer våra bästa tips utifrån egna erfarenheter. Samt även några idéer som vi inte realiserat själv ännu, men gärna skulle prova någon påsk.

Japan

Den perfekta påskdestinationen, åtminstone vid tidig påsk, måste ju ändå vara Japan. Landet är som vackrast just nu, i slutet av mars och början av april, med alla körsbärsträden i full blom. Japanerna själva firar dessutom inte ens påsk, så ingen risk för skollovs-hysteri bland lokalbefolkningen.

Här tillbringade vi själva påsken 2013. Samt ytterligare 2 veckor.

Läs om vår resa till Japan här.

Var ska man resa över påsk? Japan

Malta

Om man i stället står inför en sen påsk, kan man med fördel satsa på Europas allra sydligaste hörn, där svensk sommarvärme redan har infunnit sig i mitten på april. Vi rekommenderar en kombination mellan huvudön Malta och lillasysterön Gozo.

Läs om min och Alvas resa till Malta och Gozo här.

Var ska man resa över påsk? Malta

Marocko

Våren är perfekt även för Marocko. Vinterkylan har gett sig, den alldeles för varma sommaren har inte kommit än. Förra året tillbringade jag ett par dagar i Agadir i mitten av april.

Läs om min resa till Agadir här.

Var ska man resa över påsk? Agadir

Prag

– Om du blev sugen på en resa till påsk, vad skulle du googla på då? Frågar jag Christofer när jag sätter mig ner för att skriva det här inlägget.

– Bästa påskresorna kanske, eller Var ska man resa över påsk? säger Christofer. Eller så googlar jag inte alls, utan bokar bara en resa till Prag, helt enkelt.

Och lite så är det. Prag är den ultimata april-destinationen med härligt vårväder, sol och vidöppna uteserveringar. Vi var själva där helgen efter påsk förra året.

Läs också: Weekend i Prag – vår guide till vad man inte får missa


Var ska man resa över påsk? Prag

Jordanien

Sist, men inte minst, Jordanien förstås, dit jag själv är på väg precis nu för årets påsk. Jag tror på perfekt väder för en aktiv resa och kanske lite, lite vårgrönska också?

Jordanien
Jordanien. Soon to be true. Bild av LoggaWiggler från Pixabay

Och 3 till som vi tror starkt på

Där har ni dem, pretty much. Våra säkraste stalltips för påsken. Men om vi får gissa lite vilt, så tror vi att dessa kan vara riktiga höjdare så här års också.

Uzbekistan

Uzbekistan har nog perfekt klimat till våren. Exotiskt, ovanligt och nu dessutom visumfritt.

Läs mer om Uzbekistan på bloggen Johnnybajdzjan.

Var ska man resa över påsk? Uzbekistan

Guatemala

I Antigua, Guatemala säljer hotellnätterna över påsk slut ett år i förväg. Så populärt är det att resa dit och uppleva det katolska påskfirandet. Vi gillar inte trängsel. Men blir ändå sugna.

Var ska man resa över påsk? Antigua

Borneo

Månadsskiftet mars/april ska visst vara optimalt för en tur till Borneo, har jag läst någonstans. Skulle vara intressant att testa.

Var ska man resa över påsk? Borneo

Vill du ha fler tips på spännande resedestinationer? Glöm då inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

4 Comments

  1. När det gäller Uzbekistan bör man nog kolla UD’s rekommendationer först (swedenabroad.se). Och gillar man inte totalitära stater med diktatorer ska man definitivt undvika landet. Den utbredda kriminaliteten i Guatemala kan man nog också läsa på om innan ev resa.

    Ser fram emot dina reportage om Jordanien.

  2. Med barn rekommenderar jag Storbritannien. I just London är det trångt om saligheten men där och i andra städer, i parker, på slott och borgar m.m. ja kanske till och med på ditt hotell om det är stort, är det ”egg hunts”, teckningstävlingar, prova på grejer och jag vet inte allt.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *