Det här med att utnämna favoritländer är väldigt kvalfyllt. För det finns ju så många läder där ute och de allra flesta av dem som vi besökt älskar vi ju. Var och en på sitt sätt. Och om man inte gillar ett land, så tänker vi att det nog beror på att man liksom kommit in fel, att man själv kanske inte gav det en chans, eller var på fel plats inom sig själv när man besökte det. Eller att omständigheterna var helt fel.

När sämsta länder och sämsta resor listas på olika forum brukar det oftast koka ner till att de länder som toppar listorna har bedömts efter en eller annan bedagad och överexploaterad charterort. Och det känns ju inte rättvist.

Men nu gällde det ju inte sämsta här utan bästa. Så kvalfyllt värre, idag har vi tagit fram de 5 länder i Europa som just nu ligger oss varmast om hjärtat. Och så 2 bubblare som vi tror skulle kunna bli favoriter.

Italien

Över tid är det alltid Italien som vi brukar återkomma till när vi pratar favoritländer. Italien är ett så komplett land, med, kust och hav, fantastiska berg och vackra städer. Dessutom maten ovanpå det. Som sällan gör en besviken. Det finns något för alla typer av resor.

Vi kommer att fortsätta resa till Italien. Till Toscana (igen för min del som var där 1996), till Sicilien och Eoliska öarna och till Aostadalen.

Men en liten, liten Italien-mättnad har också smugit sig in efter rätt många besök.

Läs också: Vi älskar ju Italien. Eller? – Kan man tröttna på ett land och vilja ha nytt?

Cinque Terre
Dolomiterna
Gardasjön

Schweiz

2019 besökte vi Schweiz på en veckas tågluff. Första besöket för Christofer, Jag hade touchat landet förut, utan att besöka på riktigt, om ni förstår hur jag menar.

Vi blev vansinnigt förälskade i detta land. För sin ordning och reda, för sin underbara natur, för alla galna bergbanor och linbanor upp på varenda bergstopp.

Det var väl bara prisnivån och maten som vi inte blev förälskade i. Men ingen är väl helt perfekt här i världen? I sommar återvänder vi för bygga mer på djupet i vår pågående kärleksaffär.

Läs också: Hemma igen från Schweiz – landet ”picture perfect”

Portugal

Lissabon 2017, första gången i Portugal, gav en liknande förälskelsekänsla. Ni vet när man nästan direkt bara tittar på varandra och säger, ”Här skulle vi kunna bo!”

Sedan underbara Rota Vincetina där jag vandrar längs havet. Känner dofterna, ser den karga kusten, passerar de dramatiskt belägna fyrarna. Smyger fram mot storkarnas bon längst ut på klipporna. Bor i de söta vita husen, med detaljer i rött, gult och blått.

Men kanske är det det portugisiska svårmodet som får mig fast. Saudade och smäktade  fado-musik.

Läs också: Guide till Rota Vicentina / Fishermans trail – vandringar, hotell och restauranger

Lissabon

Island

Hur kan Island lämna en naturälskare oberörd? Nej, just det. Även om vi bara besökt Island en enda gång är det ett land som stannar kvar inom oss och ber om nya besök.

Grekland

Landet där livet alltid är enkelt, människor alltid är trevliga, det alltid finns en hungrig katt i närheten när man äter och lunchen alltid, alltid består av tzatziki.

Läs också: Guide till Milos – ön som svenskarna har missat

Två bubblare som vi vill utforska mer

Tyskland

2019 års resa till Schweiz gjorde två saker med mig. Förutom att den fick mig handlöst förälskad i Schweiz som land, fick den mig också att inse hur mycket jag älskar och saknat det tyska språket. 1993-1994 tillbringade jag ett år som utbytesstudent i Karlsruhe i Tyskland. Sedan dess har språket legat begravt och dolt, sällan  använt.

Nu vill jag se mer av Tyskland, som ju är ett sällsynt komplett rese-land, förutom det jag fick uppleva då på 90-talet och Berlinresan 2017. Och prata mer tyska!

Läs också: Det här vill vi göra i Tyskland

Berlin 2017

Österrike

Jag skrev ju bara härom veckan om mitt förhållande till Österrike. En resa till Bad Gastein 2001 och ett ofrivilligt stopp i Wien 2017 på grund av ett missat flyg. Även Österrike har tyskan som lockar plus ett liknande alp-landskap som Schweiz. Kan det bli bättre?

Läs också: Slottet Schönbrunn i Wien

Ett kort stopp i Wien

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

12 kommentarer

 1. Jag har inte varit på Island än. Men annars är jag enig. För mig saknas Storbritannien på listan, där stortrivs jag, och tröttnar inte på vidderna där. Portugal var lätt att förälska sig i, därför bor vi här nu 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Jag kan också se mig själv bo i Portugal! 🙂 Storbritannien skulle kunna hamna på min lista, men jag behöver fler besök först.

 2. Anette Nilsson

  Har rest i över 30 år med husvagn och barn i Europa. Alltid ca 2 veckor still för sol o bad med barnen + en storstad och annat de har velat se. Rest på barnens villkor. Varit borta ca 4 veckor varje sommar. När barnen inte ville mer fortsatte vi. Självklart begränsar husvagnen ibland. Har ställt den på en plats o haft den som bas och sen har vi rest runt till småbyar, öar och sånt vi velat se. Så blev vi trötta på husvagnen. Sålde den. Ett år utan och vi drog runt i Europa utan den. Svindyrt och jobbigt att leta boende. Så kom coronan och vi köpte husbil. Började igår leta oss runt på kartan. Går i pension till sommaren 63 o 64 år gamla. Vill uppleva till rimliga pengar och det vi känner för. Igår satt vi med Tysklandskartan. Älskar stora kartor vid planerandet. Letar nationalparker, världsarv, och gör Google-kartor. Har varit mycket i Italien och Frankrike under barnåren. Kroatien gillar vi. Amsterdam och Barcelona tog vi 2019. Mycket utforskande för att verkligen se städerna. Gillar att utforska med bil i den takt vi vill. Till september drar vi nog mot Tyskland, kanske Kroatien och vidare mot Albanien. Men vi får se. Lyckan är ju planerandet och nu för mer än 4 veckor🤩

  • Gunilla Yourstone

   Vad härligt det låter. Vi skulle också vilja vara borta i längre perioder när vi väl reser.

 3. Storbritannien såklart. Mitt andra hem trots att kärleken prövats rejält i och med brexit.
  Det är just det komplexa jag gillar, tillsammans med naturen, litteraturen och den underbara humorn. Och jo, en hel del mat också.
  I övrigt instämmer jag i hyllningskören kring Schweiz och även jag saknar att tyska språket är på nedgång och försöker läsa en och annan bok samt prata med min släkts familj och vänner och såklart resa i Tyskland.
  Älskar din beskrivning av Grekland och instämmer helt även där. En annan favorit är Slovenien. Ungern har ju tyvärr förändrats.
  Italien går ju inte få nog av men är samtidigt väldigt intensivt.

  • Gunilla Yourstone

   Jag behöver mer tid i Storbritannien för att kunna sätta upp det på listan, men känner på mig att landet skulle kunna nå upp bland de 5.

  • Håller med Bara brittiskt om UK, för evigt på min topplista!! Spanien och Tyskland också för all del, men liksom inte hem-hemma. Får fundera över 4-5…

   Kul att läsa om era favoriter!

   • Gunilla Yourstone

    Bra val! 🙂
    Spanien kommer vi förhoppningsvis att besöka mer i år och då kanske landet seglar upp högre på listan. Sånt här är ju färskvara också.

 4. Hej. Jag undrar vad stället heter som ni visar i mitten till höger i collaget av bilder i början av detta inlägg ? MVH Lena

  • Gunilla Yourstone

   Klostret på toppen av kullen? Det är Meteora i norra Grekland. Fantastisk plats! 👍

 5. Alltid svårt att lista länder. Men Italien är en favorit hos oss också, dit vi ofta återvänder. Grekland är en annan favorit, liksom Spanien och Frankrike. Norge har vi inte varit så mycket i, men det är ju fantastiskt vackert (när det inte regnar) och Sverige är ju också fint. Det land i Europa, utanför vårt eget, som vi besöker oftast är annars Danmark men det räknas ju nästan inte som utomlands. Men charmigt är det.

  • Gunilla Yourstone

   Jag visst är det jobbigt att välja! 🙂 Man får förstås räkna Danmark. Rätt rejält exotiskt också om man räknar Färöarna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.