Världens 7 nya underverk har ju fått väldigt mycket uppmärksamhet sedan de röstades fram för 15 år sedan. Alla vill se dessa sju. Fast egentligen finns det ju så många fantastiskt fina byggnadsverk där ute. Inte bara sju liksom. Så vi tänker att som turist kan man gott passa på att sprida ut sig lite. Här kommer därför ett helt gäng förslag på fantastiska byggnadsverk som inte är utsedda till underverk alls. Men som ju helt klart skulle kunna platsa lika bra så de sju?

Antika tempel

Det här är ju en kategori där det finns massor av smaskiga byggnadsverk.

Angkor Wat

Angkor Wat i Kambodja, om man med det menar hela området och inte bara huvudtemplet Angkor Wat, är sjukt imponerande och hade helt klart platsat in bland underverken kan vi tycka. Byggt redan på 1100-talet och imponerande med sin storlek, sin byggnadskonst och alla sina utsnidade figurer.

Läs också: Hur man ”gör” templen i Angkor Wat


Bagan

Men även tempelområdet Bagan i Burma är så vackert och imponerande med sin stora mängd tempel som byggdes 1000-1200-talen ungefär. Från början fanns här över 5000 tempel. Idag är dryga 2000 kvar. Detta är verkligen ett underbart tempelområde, särskilt vid soluppgång och solnedgång.

Kyrkor och kloster

Kyrkor och kloster finns det förstås mängder av i världen, många fantastiska byggnadsverk, Dessa två sticker ut lite extra tycker vi.

Meteora

Redan på 1000-talet började kristna eremiter och asketer att bosätta sig bland kalkstensbergen i detta område i norra Grekland. Under medeltiden byggdes sedan successivt et stort antal kloster upp på toppen av bergen. Som mest var de 24 stycken. Idag finns 7 kloster kvar och används fortfarande. Ett besök här är en fantastisk upplevelse för ögat och kameran.

Läs också: Meteora – en av de där platserna som vi velat besöka länge

Lalibela

Detta presumtiva underverk i Etiopien har vi själva inte besökt än, men det är en dröm att någon gång få besöka dessa kyrkor, uthuggna ur klippan på 1200-talet. Och då allra helst under den etiopiska julen som infaller den 7:e januari.


Slott och borgar

Slott är ju en härlig kategori som är lätt att låta sig imponeras av. Men vilka är egentligen de allra mest imponerande slotten? Vi har två förslag.

Alhambra

Alhambra i Andalusien, Spanien, är en synnerligen imponerande borg i islamisk arkitektur från 1200-1300-talet. Borgen är belägen på en höjd ovanför Granada och består invändigt, innanför de tjocka murarna, av flera olika palats och trädgårdar.

Läs också: Guide till Alhambra

Schloss Neuschwanstein

Neuschwanstein i Tyskland har vi inte besökt än, men det verkar vara ett grymt sagoslott av klassiskt Askungensnitt. Bygget påbörjades 1869.

Kategori primitiva kulturer reser statyer

Detta är ju en spännande kategori att utforska. Vi kommer att tänka på två kandidater här.

Statyerna på Påskön

Oj vad vi skulle vilja besöka Påskön någon gång. Det är en lång resa. Först till Chile typ 18 timmar inklusive byte, sedan ytterligare 5 timmar över till Påskön. Men vi tror att detta skulle vara en upplevelse i världsklass. Hoppas, hoppas att vi kan ta oss dit någon gång!

Statyerna är hela 900 stycken till antalet och uppfördes mellan 1200- och 1600-talet och är upp till 9 meter höga.

Nemrut Dagi

Lite beskedligare, men fortfarande en upplevelse är statyerna som uppfördes runt Kristi födelse på berget Nemrut Dagi. Det är avbilder av de största samtida gudarna, samt av initiativtagaren till projektet själv, nämligen kung Antiochus I Theos. Nemrut Dagi är en vacker och enslig plats i Turkiet relativt nära den syriska gränsen.

Ingenjörskonst

Vi tänker att alla underverk behöver ju inte vara så gamla? Det finns ju imponerande ingenjörskonst av senare datum som förtjänar utnämningen underverk?

Panama-kanalen

Panama-kanalen känns ju verkligen som ett mästerverk ingenjörsmässigt. 7,7 mil lång är den och förbinder Stilla havet med Atlanten. Vi hoppas kunna åka hit och kika när väl pandemin har klingat av.

Hong Kong–Zhuhai–Macau Bridge

Ett väldigt modernt och sentida underverk skulle bron och tunneln mellan Hong Kong och Macau vara. Denna skapelse är en kombination av bro, konstgjorda öar och tunnlar. Hela komplexet är 55 km långt och detta är världens längsta brokonstruktion över hav.


Afrikanska städer i ökenmiljö

Kategorin kan inte förbises ändå. För är finns en del häftiga grejer.

Timbuktu

Timbuktu i Mali ser galet häftig ut, en medeltida stad helt byggd i lera. Fast Mali är ju tyvärr inte så säkert nu. Ser man dokumentären om svenska Johan som kidnappades här och tillbringade 6 år som fånge i öknen blir man inte jättesugen.

Aït Benhaddou

Aït Benhaddou är en liknade stad i Marocko som vi länge velat besöka. En betydligt säkrare plats också.

Vill du läsa om fler av våra reselistor? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

2 Comments

  1. Jessica

    Jag hade gärna velat besöka Shibam i Jemen, som kallas öknens Manhattan. Man får bara hoppas att Jemen blir säkert under ens livstid.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *