Den här listan borde väl vara lätt som en plätt att skriva, tänker jag först. Men rätt snart blir det både svårt och snårigt. För vad är en sevärdhet? Om man tex räknar in kända gator, torg och liknande, så kommer ju väldigt många människor att ha passerat där. Men vilka av dem är turister och vilka är locals på väg till jobbet liksom? Samma med en park eller en kyrka. Blir ju inte rätt om man räknar lokala familjer som tar en picknick i parken eller kyrkobesökare som går på högmässa varje vecka. Och hur räknar man antalet personer på sevärdheter som inte har något inträde? Eller ens en entré?

Alla länder verkar inte rapportera in siffror till den internationella organisationer som samman ställer uppgifter heller. Och vissa länder, eller sevärdheter, verkar ärligt talat överrapportera. Hur kan man annars förklara att ställen som man knappt har hört talas om ligger på vissa topplistor?

Sen tillkommer pandemin, som vänt upp och ner på turismen under en period. Siffror efter pandemin har inte riktigt hunnit fram än i många fall.

Så denna lista blir ingen absolut lista, utan mer ett antal sevärdheter som i alla fall är med och tävlar om titeln ”världens mest besökta” Så här skulle listan kunna se ut. Eventuellt. Typ.

1. Las Vegas strip, 42 miljoner

En hög siffra där man som sagt kan fundera över om alla verkligen är turister eller ej, men absolut, Las Vegas är ett av de mest populära turistmålen i USA, många amerikaner åker också tillbaka om och om igen. Och besöker man Las Vegas så är det till the Strip man beger sig.

Själv var jag där en kväll i juli 1990. Så vulgärt och 100% too much. Men ändå oemotståndligt liksom!

Världens mest besökta sevärdheter
Världens mest besökta sevärdheter – Las Vegas toppar

2. Förbjudna staden Beijing, 15 miljoner

Förstås, en mastodontsevärdhet med köer varje dag och massor av besökare. Vi har själva varit här 2010. Jag även 1991. Och visst är detta en världssevärdhet av rang.

Världens mest besökta sevärdheter

3. Niagarafallen, 12 miljoner

Niagarafallen är världens största sett till vattenmängden i fallen. Mycket mäktigt även om jag personligen gillar både Victoriafallen och Iguazufallen ännu bättre. Här var jag 1994.

Läs också: Världens största vattenfall – vilket är bäst?

Världens mest besökta sevärdheter

4. Kinesiska muren, 10 miljoner

En av jordklotets stora sevärdheter helt klart. Även om man bara får besöka några få utvalda delar av den. Själv har jag besökt muren 2 gånger på 2 olika plaster. Mycket mäktigt!

Världens mest besökta sevärdheter
Världens mest besökta sevärdheter – så klart hör kinesiska muren hit

4. Peterskyrkan i Rom, 10 miljoner

Peterskyrkan är tillägnad och döpt efter aposteln Petrus, som led martyrdöden omkring år 64 e.Kr. och som antas ha blivit begravd på denna plats. Detta är världens största kyrka. Om jag varit här? Är Påven katolik?

Världens mest besökta sevärdheter

6. Tai Mahal, 8 miljoner

Indiens mest besökta sevärdhet är förstås gravmonumentet Taj Mahal som tillhör världens 7 nya underverk. Hit har vi faktiskt inte tagit oss ännu.

Världens mest besökta sevärdheter

6. Lincoln Memorial Washington DC, 8 miljoner

USAS huvudstad Washington DC är verkligen fullt av olika minnesmärken från landets tillkomst och barndom. Det mest besöka är Lincoln Memorial. Här var jag 1990 och 1993.

Världens mest besökta sevärdheter

8. Louvren Paris, 7,5 miljoner

Paris anrika konstmuseum med sin Mona Lisa har förstås grymma mängder besökare varje år. Jag stod utanför 1992, utan att orka gå in.

Världens mest besökta sevärdheter

9. Versailles 7 miljoner

Mer Paris, för detta kejserliga palats en bit utanför Paris är verkligen både gigantiskt, mäktigt och välbesökt. Här var jag själv 1992 och minns främst folkmassorna.

Världens mest besökta sevärdheter

10. Hagia Sophia, 6,5 miljoner

Hagia Sophia är som mäktigast på utsidan tycker jag. Denna byggnad har fått stå pall mycket genom årtusendena och gjorts om för olika syften i omgångar. Ursprungligen byggd som en kristen kyrka. Nu omgjord till moské av Erdoğan. Själv besökte jag Hagia Sophia 2015.

Världens mest besökta sevärdheter

10. Parthenon, Aten 6,5 miljoner

Parthenon är ett tempel på Akropolis i Aten. Detta är en mäktig plats att besöka, men olidligt varm när vi var där i september 2017, så man orkade inte riktigt ta in allt.

Läs också: De enda 4 sakerna du behöver göra i Aten – om du bara har en dag

12. Colosseum i Rom, 6 miljoner

När jag började på listan trodde jag kanske att Roms gladiatorspelsarena Colosseum skulle komma högre upp på listan, världsunderverk och allt. Jag har varit här 1996 och 2009.

12. Eiffeltornet i Paris, 6 miljoner

Paris igen. Eiffeltornet är förstås otroligt populärt att besöka. Och då räkas förstås inte alla de miljoner besökare som bara betraktar tornet på håll. 1992 och 1993 var jag själv här, men ingen av gångerna åkte jag upp.

14. Grand Canyon, 5 miljoner

Grand Canyon är ju ett fantastiskt naturfenomen. Världens största kanjon. 1990 besökte jag själv Grand Canyon och vandrade bland annat ner till dess botten.

14. Sagrada Família i Barcelona, 5 miljoner

Denna kyrka i Barcelona blir aldrig visst aldrig klar, utan byggs fortfarande på. Imponerande från utsidan, jag var själv här och tittade till bygget som hastigast 2011.

16. Frihetsgudinnan, 4,5 miljoner

Symbolen för hela USA och de anledningar som drev och fortfarande driver miljontals människor till USA varje år som immigrants. Ett häftigt landmärke, men gör inte som jag och köa 3 timmar för att gå upp. För det är faktiskt inget att se där uppe.

Min egen åsikt om dessa sevärdheter

Som den observante läsaren redan noterat, har jag besökt alla dessa förutom Taj Mahal (och Louvren som jag bara stod utanför, väl medveten om att de här klassiska konstmuseerna inte riktigt är min grej). Så vad tycker jag, vilka är de mest besöksvärda? Och finns det någon som inte är så märkvärdig?

Kinesiska muren och Grand Canyon är helt klart mina favoriter av dessa 16 giganter.

Lincoln Memorial är väl kanske den minst besöksvärda av dem. Inget som får ens värld att gunga direkt.

Läs också: Europas mest överskattade sevärdheter

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. Taj Mahal var väldigt vackert. Är nog bäst tidigt på morgonen innan det blir för mycket människor. Det ska vara riktigt vackert i gryningen vid fint väder men när vi var där var det mulet. Vi åkte den gyllene triangeln som de kallar det. Agra, Jaipur och New Delhi. Stannade och såg Taj Mahal, Agra fort, Fathepur Sikri, Amberfort, Jantar Mantar. I New Delhi besökte vi Fredags moskén – Jama Masjid, India Gate, Lotustemplet och Qutub Minar innan vi åkte vidare tillSri Lanka. En fantastisk resa. I Indien reste vi med A1 Travels med deras chaufför Raten Singh. En trevlig man. Inte bäst på Engelska men vi förstod varandra för det mesta.

    • Gunilla Yourstone

      Tack för utförlig beskrivning. Vi har faktiskt pratat om en resa genom Rajasthan nästa jul, så det passar ju perfekt. 👍

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *