Vilken fantastisk helg det blev! Snabba vädergooglingar indikerat att hela Sverige fick kanonväder, precis som vi. Åtminstone uppe hos oss kom det lite överraskande, prognosen innan såg mer blygsam ut.

Vi var ute i vår stuga i Järnäsklubb i södra Västerbotten och njöt.

Gud så härligt!

Hårt jobb

Lördagen njöt vi genom hårt arbete. Stora mängder ris som släpades ner till strandkanten och sedan eldades. Det gäller att passa på och elda nu när marken fortfarande är sank, så slipper man oroa sig för att elden ska sprida sig.

En liten, oerhört söt vessla iakttog oss nyfiket från olika öppningar till sitt underjordsbo. Fortfarande i vit vinterpäls var han (hon?) ovanligt enkel att upptäcka.

Senare såg vi även en hare lika felklädd som vesslan. Vi har inte varit ute i stugan på över en månad, men det verkar som att snön försvann både nyss och snabbt, eftersom alla djuren fortfarande dras med vinterpälsen.

Ormår

Tyvärr var dessa båda djur inte de enda vi träffade på under helgen. Även två stycken ormar var och hälsade på.

Under de 9 år vi haft vår stuga har vi aldrig någonsin sett orm. Men nu var det dags. Det började med att en granne kom förbi och varnade oss att det var mycket orm i år. Vi hade ju hunden Ozzy med oss, Christofers dotters hund, så den varningen var vi tacksamma för.

Det dröjde sedan bara en timme innan jag såg en orm ringla iväg nere vid stranden, helt nära vår brasa och i samma område som vi trampat omkring i under de senaste timmarna. Sedan på söndag var det dags igen. När vi satt på altanen och åt lunch kom ytterligare en orm ringlande nedanför oss, rakt över vår tomt.

Själv kan man ju förebygga genom att ta på sig stövlar (vilket jag också hade nere på stranden), men att ta med lilla Ozzy till stugan känns osäkert nu.

Lilla Ozzy

Ett riktigt stiligt horn

När vi drog ris som bäst gjorde vi en speciell upptäckt. Bakom vår vedbod låg ett stort kronhjortshorn på marken. Men bara ett, det andra måste han ha tappat någon annanstans.

Vilken upptäckt!
Här satt hornen ännu kvar

Grill och kvällsvärme

Lördag kväll kunde vi till och med sitta ute i t-shirt på kvällen och äta middag. Det måste vara nytt rekord, att att det är så varmt redan 13:e maj, tänker jag.

Det blev förstås grillat och en flaska gott italienskt vin.

Tomatsallad i min nya skål som jag köpte i Kappadokien i mars.

Ett dimfenomen

Plötsligt när vi satt där och åt grillat och njöt som bäst, svepte en dimma in. Inte från havet som det brukas, utan från andra hållet. Den var skir och tunn så att solen lyste igenom. Riktigt vackert och drömskt. Lika fort som den kom, var den sedan borta igen.

Läs också: När den svenska sommaren är som bäst – 2 veckor i Järnäsklubb

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

  1. Men åh vilken söt liten vessla! Ormen var inte riktigt lika gullig. 🙂

    • Gunilla Yourstone

      Det känns verkligen att det är inprogrammerat i ryggraden att backa när när man ser en orm. Så frånstötande! 😬

  2. Vilken perfekt helg! Minus ormar då… gah.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *