Moseldalen är ju framför allt känt för sina viner. Traditionellt ser man en fruktig och frisk Riesling framför sig när man säger Mosel. Men här framställs alla typer av viner. Vitt, rosé, rött och även mousserande.

Vinprovning i Moseldalen

Vinodlingarna breder ut sig längs varenda sluttning där solläget är tillräckligt gott för att vinrankor ska kunna växa. Nordsluttningarna däremot har förblivit orörda och täcks av frodiga skogar.

Vinprovning i Moseldalen
Vinprovning i Moseldalen

Ofta tänker man sig en vingård som liggande isolerad i landskapet, med odlingar kilometer efter kilometer omkring sig. I Mosel ser det inte ut så. Här ligger vingårdarna mitt i byarna. Sina odlingar har man spridda i landskapet, vissa precis ovanför byn och andra flera kilometer bort. Mer svårskött för vinodlaren förstås, men mycket praktiskt och tillgängligt för en vinprovningssugen turist.

Ediger-Eller med sina vinodlingar

I Ediger-Eller där vi bor finns ett helt gäng vingårdar, vi räknar till 10 bara på våra promenader.

Vi hamnar med slumpens hjälp hos Peter Göbel, som själv kommer körande med traktorn just som vi stannar till och läser på skylten. Jodå, visst går det bara bra att prova hans vin. För 6 Euro får vi en provning av 7 olika viner.

Peter sitter själv med vid vårt bord och berättar om sina viner och om livet som vinodlare.

– Förr var 100% av dem som bodde i byn vinodlare, nu är vi kanske 10%.

– Såna stora uppköpare som Systembolaget, nej de är för stora för mig. Så mycket vin har jag inte. Jag åker några gånger om året till Hamburg och Berlin och säljer mitt vin. Jag har mina upparbetade kanaler.

Vi älskar Peters alla citat-skyltar.

– Hur länger har du odlat vin? Vill Christofer veta, men Peter förstår först inte frågan. Den är oväsentlig i sammanhanget, förstås har han gjort detta i hela sitt liv. Men hans familj, förfäder? Har de odlad vin här i 500 år? I 1000 år? Eller ända sedan romartiden för 2000 år sedan? Det vet man inte säkert och vem bryr sig, egentligen?

– De som skriver på sin hemsida, på sina etiketter att de odlat vin i 300 år, ja då ska man dra öronen åt sig. De är nya i gebietet.

Ja det var det här med romarna också. Stämmer det alltså att det var romarna som började odla vin här? Undrar vi nyfiket.

– Jo så var det ju. Romarna var här som så många andra. Peter har tagit ett sånt gentest, ni vet. Och det var spridda skurar, det fanns gener från precis hela världen. Romarna, Nordafrika. Vikingarna gudbevars! Alla har varit här genom tiderna och lämnar spår i form av sina gener. En vacker dal med ett behagligt klimat. Som alla velat åt genom tiderna.

Vinprovning i Moseldalen
Vinprovning i Moseldalen

Vi börjar provningen med de vita vinerna. Kronan på verket är en Riesling odlad på berget Calmont, en kilometer härifrån. Just här finns världens brantaste vinodlingar. Ett vin med en mycket fruktig och fyllig smak.

Här är de. De brantaste odlingarna,

Sedan följer ett rosé med en närmast rostig färg och nästan cognac-smak.

De röda vinerna är lätta och fräscha, smakar jordgubbe, körsbär och kryddor.

Vinprovning i Moseldalen
Vinprovning i Moseldalen

Så småningom tackar vi för oss och för samtalet och går vidare i kvällen. Men en flaska Peter Göbel Calmont som vi kommer att bära med oss genom Centraleuropa ända till Hinterglemm i Österrike innan vi får tillfälle att njuta av den. Och minnas Moseldalen och dess vinodlingar.

Läs också: Haus Moselliebe – vårt mysiga hotell i Moseldalen

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Jessica

    Oj vilken lång historia på en plats om ens förfäder odlat vin sen romarna där!
    Moselviner gott men har bara smakat vitt. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *