Vi börjar redan snegla lite på hösten faktiskt. Vart ska man ta vägen när kvällarna bli mörkare och temperaturerna svalare hemma? Vi har flera planer på gång, två inom Sverige. Men när köerna i säkerhetskontrollen förhoppningsvis är tillbaka på lite mer normala nivåer är vi också sugna på en weekend i Europa.

Här kommer 6 fräscha förslag på weekendresor.

Porto

Till Porto i norra Portugal hoppas vi själva komma iväg i höst. Vi har sett bilder från staden och längtat länge nu efter kakelklädda husfasader, atlantvågor och portvinssafari. Kanske en tur till vackra Dourodalen också?

Valletta

Nästa stad på vår egen lista. Jag besökte Valletta 2014, med en vän och våra 11- och 12-åriga döttrar, men utan Christofer. Vi är nu sugna på en vuxenresa dit med mycket museer, kyrkor och historia. Gärna en sväng till den gamla medeltida staden Medina också. Kort sagt allt som två 11-12 åringar dissar.

Florens

För Florens finns inga planer än men det är en stad som vi pratat om i flera år att vi vill resa till tillsammans. Äta gott, se på konst och promenera över den berömda bron Ponte Vecchio.

Edinburgh

Edinburgh var vi nära att boka faktiskt innan pandemin. Och det måste ju definitivt bli dags snart, vi har hört så mycket gott om stan. På att-göra-listan står Edinburgh Castle, Gamla stan och att återuppleva konceptet Afternoon Tea Bus Tour som förutom i London även finns här.

Hamburg

Till slut då, våra egna rekommendationer till er. Två städer som vi själva har upptäckt i år och vill rekommendera vidare.

Först ut är Hamburg. Hamburg som ligger så löjligt nära och enkelt till, särskilt för de som bor i de mer södra delarna av Sverige. Visste ni att tågresan från Köpenhamn tar mindre än 5 timmar?

Hamburg är häftigt, kaxigt, urbant, alternativt, kulturellt och underground. Allt samtidigt. Efter att tillbringat en dag här på hemväg på tågluffen, ska vi nu alldeles strax uppdatera vårt att-se-och-göra-inlägg med ännu fler saker. Du hittar det här.


Salzburg

Nummer två av våra egna fynd från 2022 är Salzburg. Förstås, tänkte jag nästan skriva. Vilken stad, en sån alldeles speciell atmosfär. Ett UNESCO-världsarv dessutom. Trots att Salzburg inte är mycket större än Umeå finns här hur mycket som helst att se och uppleva. Särskilt om man gillar, arkitektur, klassisk musik och utsikt.

Läs också: 20 saker att se och göra i Salzburg – våra bästa tips


Vilka städer skulle du vilja besöka på en weekend i höst?

Missa inga resetips från oss. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

4 Comments

  1. Jag har besökt Porto under en dag för tre år sedan, jag fick absolut mersmak och att se mer av Douro dalen ligger också på vår önskelista. Här är bilder från vårt besök i Porto: https://www.anna-forsberg.se/fantastiska-vyer-i-porto/

  2. Robert W

    Valetta ligger högt upp på önskelistan, men främst ligger nog ändå Lissabon. Var dit på min första utlandsresa som 12-åring 1986 och det skapade minnen som jag vill återuppleva med min familj. 😊

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *