Listan på världens äldsta städer är långt ifrån självklar. Det finns ett antal städer som alla gör anspråk på titeln ”Världens äldsta, fortfarande bebodda stad”. Jeriko. Damaskus, Aleppo, Byblos. Vi presenterar därför inte en numrerad lista denna gång. Utan inbördes ordning, detta är de städer som oftast brukar nämnas bland världens äldsta.

Man behöver inte studera listan särskilt länge för att inser att området för nuvarande Syrien/Libanon/Israel/Palestina dominerar. Det är där vi har de allra äldsta civilisationerna på jorden. Även om platser i Europa, Indien och Kina också förkommer.

Vad behövdes för att skapa en civilisation? Jag har läst Lasse Bergs fantastiska böcker Gryning över Kalahari – hur människan blev människa och uppföljaren Skymningssång i Kalahari  – Hur människan bytte tillvaro där det resoneras mycket runt hur de första civilisationerna uppstår. För en civilisation, en stad, behövs vatten i riklig mängd. Exempel finns på civilisationer i norra Afrika som blomstrat och sedan gått under när vattenreservoarerna i området tagit slut.

Sedan behövs även en gröda som kan odlas i sådan mängd att den kan försörja många. Att befolkningen har möjlighet att öka och att alla i populationen inte behöver jobba med att bruka marken. Utan att maten ändå räcker och att yrken vid sidan av matproduktionen kan uppstå. I bortre Asien var det riset som var den grödan. I Mellanöstern var det vetet.

Dessa är det första städerna som även idag består som boplatser och städer.

Världens äldsta städer
Aten

Jeriko 10.000 f.kr

Jeriko är obegripligt gammal som boplats för människor. De första tecknen på mänsklig bebyggelse här är från 10.000 f. Kr, alltså 12.000 år gamla! Det brukar vanligen ge Jeriko en förstaplats på listan över världens äldsta städer. Fast Jeriko har varit övergivet flera gånger genom historien? Ska staden gillas ändå?

Staden omnämns i Bibeln, tex i texten om Jerikos murar. Då sägs ett antal präster och soldater ha gått runt Jerikos murar och blåst i horn och skrikit så att murarna rasade och de kunde inta staden. Texten skrevs för 3000 år sedan och riktigheten i händelsen har sedan länge tillbakavisats av vetenskapen.

Idag ligger Jeriko på Västbanken och här bor ca 20.000 personer. Staden ligger 260 meter under havsytan, efter att ha sjunkit nedåt av flera jordbävningar. Vi hade själva tänkt besöka staden i samband med vår resa till Israel som fick ställas in. På grund av den där dåligt tillagade fladdermusen ni vet.

Fornlämningarna efter gamla Jeriko är uppsatta på Palestinas preliminära världsarvslista.

Världens äldsta städer
Jeriko

Byblos, Libanon 7000 f.kr

Byblos är idag en arkeologisk plats i den moderna hamnstaden Jbeil, ca 4 mil norr om Beirut i dagens Libanon. Platsen upptogs på Unescos världsarvslista 1984.

Libanon och Beirut var jag skrämmande nära att boka för ett tag sen för avresa i höst. Som en 50-års present till min syster. Men hejdades i sista sekund av oroligheter i Beirut. Och lika bra var väl det med facit i hand.

Byblos/Jbeil

Damaskus, Syrien 6300 f.kr

Damaskus, Syriens huvudstad. Idag ett sönderbombat krigshärjat vrak. Men en stad en anor från över 8000 år tillbaka i tiden.

Världens äldsta städer
Damaskus

Aleppo, Syrien 6000 f.kr

Aleppo är Syriens största stad. I århundraden en viktig handelsstad belägen utefter den legendariska Sidenvägen.

I nutid centrum för ett förödande krig som gått in på sitt 9:e år.

Världens äldsta städer
Aleppo

Rey Iran 6000 f.kr.

Staden Rey är numera en del av huvudstaden Teheran. Staden har haft en rad olika namn genom tiderna Rey, Rayy, Rai och låg, liksom Aleppo längs den viktiga Sidenvägen.

Forskarna har en bevis för en bosättning så tidigt som 6000 f.Kr. men staden i dess nuvarande form bildades först 4000 f.Kr.

Rey

Plovdiv, Bulgarien 6 000 f. Kr.

Plovdiv är idag Bulgariens nästa största stad efter Sofia. Området där staden är belägen har en historia som sträcker sig 8000 år tillbaka i tiden. Vilket gör Plovdiv till Europas äldsta stad. Ändå är detta en relativt okänd stad idag.

Bulgarien är ett land som ligger SÅ mycket på min lista och jag har faktiskt tillbringad en hel del tid i vinter på att googla upp en lämplig  itinerary. Där Povdiv naturligtvis har sin självskriva plats.

Världens äldsta städer
Plovdiv

Aten, Grekland  5000 f. Kr

Aten är efter Povdiv Europas näst äldsta stad med 7000 år på nacken. Akropolis uppe på sin klippa har funnits där i 5000 år.
Och äntligen en stad på listan som vi själva har besökt!

Läs också: De enda 4 sakerna du behöver göra i Aten – om du bara har en dag

Aten Världens äldsta städer
Aten

Argos, Grekland 5000 f. Kr

Staden Argos, sydväst om Aten är ungefär jämngammal med Aten.

Fayoum, Egypten 4 000 f. Kr.

Fayoum, 10 mil söder om Kairo, var en viktig stad i det forntida Egypten där man avgudade en egyptisk gud i form av en krokodil.

Lehin och Hawara pyramiderna finns i samma område.

Fayoum

Sidon, Libanon 4 000 f. Kr.

Namnet Sidon betyder sannolikt ”fiskestaden”. Staden är belägen på en udde i Medelhavet. Under det libanesiska inbördeskriget förstördes det mesta av lämningarna av den gamla staden. Men staden har nu i fredstid byggts upp i rekonstruerat skick.

Sidon

Varanasi, Indien 3000 f.Kr.

Varanasi vid floden Ganges är den äldsta fortfarande bebodda staden i Indien. Varanasi har en viktig betydelse inom hinduismen. Hundratusentals hinduer kommer hit varje år på pilgrimsfärd för att bada vid flodbanken i den numera ganska smutsiga floden. Många vill också bli kremerade här, på stora likbål längs stranden för att sedan få sin aska strödd i den heliga floden.

Världens äldsta städer varanasi
Varanasi

Luoyang, Kina 2000 f. Kr.

Louang är en av Kinas fyra antika huvudstäder. Staden har varit huvudstad för många betydande kinesiska dynastier.

Luoyang

Missa inga inlägg, glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

13 Comments

  1. Anneli S

    Jag var i Jeriko i höstas och i Varanasi har jag varit två gånger. Jag ÄLSKAR Varanasi! Första gången var jag där 1996 och jag blev fullständigt betagen av den här staden där liv och död är så synligt hela tiden. Andra gången var jag här 2015 med hela familjen i tre veckor. Maken arbetade där och jag och barnen hade underbara dagar. Eftersom han arbetade där hade jag förmånen att vara med om och se mycket som många andra inte ser. Jag åker sällan tillbaka till platser men hit ska definitivt åka tillbaka.

  2. Jag har gjort en snabbvisit i Jeriko. Städerna i Libanon och Plovdiv är jag speciellt lockad att se. Och jag hoppas även Syrien blir tryggt och turistvänligt igen en vacker dag..

    • Gunilla Yourstone

      Det är så tragiskt med Syrien och alla de kulturskatter som fanns där. 🙁

  3. Plovdiv var verkligen en trevlig stad på lagom avstånd för en dagstur från Sofia.

  4. Felicia

    Damaskus, Aleppo och Aten. Trodde dock att Petra skulle höra till de äldsta. Är så tacksam över att ha besökt Syrien före kriget.

    • Gunilla Yourstone

      Ja Syrien blir ju aldrig det land det var igen. Och så många kulturskatter som förstörts under kriget. 🙁

    • Petra är inte säeskilt bebott längre ;-). (De på den här listan skulle vara fortsatt bebodda städer.)

  5. Madeleine

    Vi var till Libanon i somras innan oroligheterna började. Kan varmt rekommenderas att besöka när det är lugnare igen. Litet land med otroliga kulturskatter. Lätt att åka runt. Supergod mat. Vi utgick från Beirut o åkte bla norrut längs kusten och besökte Byblos med sitt gamla slott. Det riktiga guldkornet är dock Baalbek med sina romerska lämningar nära gränsen till Syrien.

    Gillar din blogg skarpt då du även ser bortom de vanliga turistmålen!

    • Gunilla Yourstone

      Jag är jättesugen på Libanon och hoppas komma dit så småningom. Är det inte så att Baalbek ligger inom ett område som man egentligen avråds från att besöka? Har jag för mig?
      Kul att du gillar bloggen! 🙂

      • Förstår det. Jo, det ligger i Bekaadalen som man avråds från att resa till. Hade jag glömt bort nu… Vi gjorde en väldigt noga research innan vi tog beslutet att åka dit. Rekommenderas enbart om avrådan upphör såklart 🙂

  6. Axel Segemar

    Jätte bra inlägg du glömde dock Erbil eller citadallen i Erbil.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *