Stockholm har många riktigt fina och besöksvärda museer. Men vilka är egentligen Stockholms bästa museer? Tja, vilka som är bäst beror väl både på intresseområden och vem man själv som besökare är, tänker vi. Barn gillar annat än medelålders par. Typ. Men här kommer listan på Stockholm mest besökta och därmed mest populära museum.
1. Vasamuseet
Vasamuseet tar inte helt oväntat hem storslam, med hela 1,5 miljoner besökare årligen är det Stockholms mest populära och mest besökta museum alla kategorier. Inte så konstigt, världsunikt som det är. Ingen annanstans i världen har man ett bevarat skepp från 1600-talet att ståta med. Och att Regalskeppet Vasa finns kvar i dag beror ju som vi alla vet på att skeppet sjönk på sin jungfrufärd och det redan utanför Beckholmen. 1961 bärgades skeppet och var fortfarande hyfsat välbevarat tack vare att den ökända skeppsmasken som äter upp alla vraken i resten av världens hav, inte trivs här i Östersjön.
Skeppet är förstås riktigt häftigt att titta på och filmen om bärgningen intressant. Men enligt vår egen åsikt är Vasamuseet inte den typ av museum man besöker igen och igen, utan har man sett det 1 eller max 2 gånger, så räcker det rätt bra. Gissningsvis är det stora horder av utländska turister som fyller på det ständiga flödet av besökare.
2. Skansen
Skansen kommer in som god tvåa med 1,3 miljoner besökare årligen. Fast kanske, kanske är det inte främst museidelarna som lockar horderna utan mer Skansenakvariet, och djurparken? Åtminstone om vi går till oss själva och skärskådar våra egna besök.
3. Nationalmuseum
Nationalmuseum stängde för ombyggnad 2013 och återöppnade igen 2018. 5 år av renovering alltså! Men ansträngningarna tycks ha gett resultat, för under första året efter återöppningen tog man emot 1 miljon besökare, viket är 3 gånger mer än innan renoveringen.
Detta är ett av våra egna favoritmuseum i Stockholm med nationalklenoder som Karl XII likfärd av Gustaf Cederström, målad i Paris 1878, Anders Zorns Midsommardans med sitt magiska ljus och Carl Larssons imponerande målning av Gustav Vasas intåg i Stockholm.
Men även favoriter som Hanna Pauli och Alexander Roslin.
4. Naturhistoriska riksmuseet
700.000 årliga besökare ger Naturhistoriska Museet en fjärdeplats bland Stockholm museum. Här lockar ju förstås Planetariet Cosmonova där filmer naturvetenskaplig anknytning visas. Naturhistoriska har även sina populära utställningar med dinosaurie- och val-skelett.
5. Nordiska museet
Museets uppgift är att bevara och levandegöra minnet av liv och arbete från 1500-talet fram till våra dagar. Det är Sveriges största kulturhistoriska museum. Vårt eget favoritmuseum på grund av sin storlek, sin bredd och sina många intressanta tillfälliga utställningar.
6. Moderna museet
Ett av världens ledande museer för modern och samtida konst. Moderna museet återinvigdes 1998 i sin nuvarande, då nybyggda lokal, på Skeppsholmen och jag var en av alla de besökare som då strömmade till för att se det nya museet under en guidad visning. Dock måste vi nu erkänna att vi hellre besöker Nationalmuseum med sina gamla konstskatter än beundrar den moderna konsten. Oftast när vi beger oss hit är det för att äta lunch i restaurangen med en av Stockholm härligaste utsikter.
En affisch från 1968 års utställning med Andy Warhol hänger dock här hemma i köket.
580.000 besökare har man årligen och normalt sätt, när det inte är pandemi, massor av olika utställningar.
7. Fotografiska museet
Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Man har också ett mycket stort utbud av fotoböcker och posters. Hur bra detta museum är tycker vi varierar mycket med vilka utställningar man för tillfället har, men ofta är det riktigt bra utställningar.
Man tar årligen emot en halv miljon besökare.
8. Livrustkammaren
Livrustkammaren är ett museum i slottets källare. Livrustkammaren var ursprungligen det svenska kungahusets förråd av dräkter, rustningar och vapen. Det äldsta existerande inventarium i vilket ännu bevarade föremål finns upptagna är från 1548.
Nu ett museum med en stor samling av föremål med anknytning till de olika kungliga dynastierna i Sveriges historia. Bland annat kläder. Här ser man tex drottnings Silvias brudklänning, Gustav Vasas hjälm från 1540 och Karl XII´s uniform buren vid Fredrikstens fästning år 1718.
450.000 besökare per år.
9. Tekniska museet
Tekniska museet är ett museum med många interaktiva utställningar. Besökarna får själva delta och prova. Eftersom tekniken ständigt går framåt, förändras förstås även museets utställningar med tekniken, även om klassiska innovationer också finns med. Man har 390.000 besökare årligen.
10. Prins Eugens Waldemarsudde
På Djurgården ligger Prins Eugens villa vackert vid vattnet. Här finns hans hem bevarat och även hans konstsamling och ett flertal alster av det egna måleriet. En klassiker är väl hans egenhändigt designade 8-kantiga kruka som kan köpas här. Ett trevligt museum som vi ofta besökt. Man har 330.000 besökare årligen.
11. Hallwylska museet
Hallwylska palatset är ett palats på Hamngatan i Stockholm. Här bodde Walther och Wilhelmina von Hallwyl. De testamenterade 1920 byggnaden och inventarierna till svenska staten. Museet öppnade 1938 och innehåller Wilhelmina von Hallwyls stora samlingar konst, antikviteter, vapen, porslin och silver som hon anskaffat till sitt hem. Samlingen omfattar över 50 000 väl dokumenterade föremål. Utöver samlingen av föremål är även husets interiör att betrakta som ett museum som visar ett privathem från sekelskiftet 1900 med dåtidens inredning och bekvämligheter. Museet har 300.000 besökare per år.
12. ABBA Museet
Abbamuseet (eller egentligen heter det ju på engelska: ABBA the Museum) är ett privatägd museum om popgruppen ABBA. Ett förhållandevis nytt museum som funnits sedan 2013. Här kan man se kläder, guld-skivor och flertalet rekonstruerade miljöer knutna till gruppen.
Vid urval, sammanställningen och presentation av utställningsföremål engagerade sig Abba-medlemmen Björn Ulvaeus aktivt och samtliga fyra gruppmedlemmar har bidragit med föremål till utställningarna. 270.000 personer besöker årligen.
13. Historiska museet
Historiska museet är ett svenskt statligt arkeologiskt, kulturhistoriskt och konstmuseum i Stockholm. Museet innehåller de centrala statliga samlingarna av föremål från Sveriges forntid och medeltid samt kyrklig konst från nyare tid.
Här finns Guldrummet med guld och silver från förhistorisk tid, och snart öppnar världens största vikingautställning.
260.000 besökare varje år.
14. Nobelmuseet
Nobelmuseet eller Nobel Prize Museum, som det heter sedan 2019, är ett museum om Nobelpriset och Nobelpristagarna. Museet invigdes 2001 i samband med 100-årsfirandet av Nobelpriset.
250.000 besökare.
15. Armémuseum
Ett museum med försvarshistorisk inriktning. Samlingen består av 100 000 föremål som huvudsakligen använts inom den svenska armén. Föremålen härstammar från 1500-talet och framåt.
16. Medelhavsmuseet
Medelhavsmuseet är ett arkeologiskt kulturhistoriskt museum med inriktning på samlingar från medelhavsländerna och Främre Orienten. Här finns mumier, antika grekiska statyer och andra utgrävningsföremål.
17. Stockholms stadsmuseum
Stockholm stadsmuseum inventerar, dokumenterar, samlar och presenterar material relaterat till Stockholms historia. Själva museet vid Slussen på Söder har nyligen återöppnat efter en större renovering. Här finns en permanent större utställning om Stockholm historia, från 1527 och framåt.
Man har dessutom ett antal museilägenheter runt om i Stockholm. Bevarade för att visa hur folk tidstypiskt bodde i olika tider. Dessa känns ju galet intressanta att besöka, tycker vi spontant.
18. Medeltidsmuseet
Medeltidsmuseet är uppbyggt kring det unika fyndet av Gustav Vasas stadsmur från 1530-talet. Här finns bland annat en utställning om Stockholms blodbad.
19. Postmuseum
Museet skildrar postens historia från dess grundande 1636 fram till nutid. Man kan se flera rariteter som vackra frankerade brev med våra första skillingbancofrimärken samt ett unikt kvartsark med 4 Skilling Banco och massor av olika brevlådor. Förstås går det utmärkt att leka brevbärare också.
20. Etnografiska museet
Ett av få museer i Stockholm som vi inte besökt själva. Etnografi är en vetenskaplig teknik för att beskriva och jämföra världens olika kultur- och samhällstyper genom fältstudier. I Etnografiska museets fall översätts det, som vi förstår det till att visa föremål från främmande kulturer.
131.000 besökare per år.
Stockholm bästa museer enligt oss
Själva har vi besökt väldigt många av Stockholms museer, om än inte alla. Några var väl ärligt talat några år sen. Christofer gick mycket på museum i Stockholm när han bodde där som barn och gillade då Historiska, Tekniska och Naturhistoriska allra mest.
Nu som alldeles fullvuxna är Nordiska Museet bådas vår favorit för storleken, variationen och alla spännande utställningar som varierar och ständigt pågår. Samt Nationalmuseum, som är det av Stockholms museum som vi senast besökte. Armémuseum ”tvingade” Christofer med mig till för några år sedan och jag blev positivt överraskad.
Naturhistoriska är fortfarande väldigt bra, Cosmonova är min favorit, medan Christofer fortfarande vurmar för utställningarna med dinosaurier, valar med mera. Livrustkammaren slänger jag in också.
Vilka har vi inte besökt än?
Vi har besökt de flesta, men saknar Etnografiska och Medeltidsmuseet på vår lista. Och nu när vi pratar om saken, så visar det sig att Christofer helt har missat Hallwylska Museet. Det måste ju också åtgärdas.
Missa inga inlägg, glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.
Många trevliga museer! Jag har besökt merparten, vill se ABBA-museet också. Min absoluta favorit är Fotografiska, fast egentligen borde det inte heta museum tycker jag, de visar ju inga fasta samlingar utan har bara tillfällig utställningar. Just därför går jag dit vid varje Stockholmsbesök!
Ja det är sant, det är kanske inte riktigt ett museum. Men bra ändå.
Jag röstar på Naturhistoriska, riktigt bra för alla åldrar!
Håller med! 🙂
Vi har besökt alla utom Prins Eugen och Postmuseum. Det får vi ta igen! Några är också längesedan … Jag gillar Hallwylska mycket. Strindbergsmuseet är också intressant tycker jag!
Prins Eugen är ju jättetrevligt! Hela grejen liksom med en promenad på Djurgården först, sedan villan med det fina läget vi vattnet och så konst på det. Jag gillar verkligen Prins Eugens egna målningar.