I byn Sundborn strax utanför Falun ligger Carl Larson-gården. Det vill säga de kända konstnärsmakarna Carl och Karin Larssons hem.
Jag har varit här förut. En gång som barn, själv minns jag inget men ett foto finns i familjealbumet hemma i Gävle och en gång som ung vuxen.
Nu när vi tillbringar en sommarvecka med att ”göra” Dalarna känns det givet med ett återbesök. Jag tror aldrig att jag har besökt ett hem som gjort motsvarande intryck på mig. Värme, unikitet, kreativitet, glädje, djärva färgval och finurliga lösningar. Allt samtidigt och i en oförglömlig kombination.
Under den andra Corona-sommaren hålls visningar, men man får bara vara 8 personer per grupp. Jag bokar därför våra biljetter på nätet i förväg. Detta är en fabrik, en grupp avgår från souvenir-butiken var 5:e minut.
Trädgården visas först och sedan ett urval av rummen. Men inte alla rum. För detta hem är fortfarande i privat ägo. Carl och Karins 400 ättlingar äger det tillsammans och kommer hit och bor själva av och till i de privata delarna av huset och i intilliggande hus.
Varje vrå av hus och trädgård finns förstås avbildade i en eller annan tavla. För den som kan sin Carl Larsson.
Då var det unikt och före sin tid. Den vilda (tyckte man då) trädgården, den ljusa luftiga inredningen. Karins textilmönster, som andas mer 50-tal än 1800-tal.
De 7 barnen som fick vara med och fick kärlek och uppmärksamhet i en form som inte ansågs passade i tiden.
Gästrummet där dörrarna till allmogesängskåpet tjänade som gästbok. Här står prominenta namn från tiden sirligt uppskrivna. Makarna Zorn förstås, men även kungligheter och tidens författare.
Att besöka Carl Larsson-gården
Carl-Larsson gården ligger i Sundborn strax utanför Falun i Dalarna.
Huset kan endast besökas via en guidad visning som tar 45-50 minuter. Fotografering är tillåten i trädgården men inte inne i huset. Guidade turer finns på svenska och engelska. Priset för en guidad visning är 220 kr för vuxen.
1:a maj till 30:e september går visningarna ”i ett”. Övriga året hålls minst en visning per dag.
Precis intill Carl Larson-gården finns Restaurang Hyttstugan som serverar 3-rätters lunchbuffé alla dagar i veckan. Och glöm för all del inte att besöka Carl Larsson-shoppen. Själv är jag helt kär i blomsterhyllan Sundborn som säljs där.
Läs också: Dalahästtillverkning i Nusnäs – vi går all in som dala-turister
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.
Visst är Sundborn värt ett besök (eller två). Det är säkert 20 år sedan vi gick en oförglömlig guidad tur med en av Carl Larssons ättlingar som guide. De hade verkligen ett modernt sätt och speciellt Karins design var många år före sin tid. Om verkligheten var lika idyllisk tvistar de lärde, eller som det står på hans gravsten; Han värmde och lyste som solen. Han var en högtidsdag som menniska! Nu blir jag riktigt sugen på ett återbesök när vi drar upp mot Dalarna i september….
Det var över 20 år sedan sist för mig också.
Verkligheten är nog alltid mer tve-eggad än dikten. Får mig att tänka på Jonas Karlssons sommarprat som jag lyssnade på tidigare idag. 🙂
Wow, vilken mysig och sommaridyllisk plats 🙂
Detta är verkligen det svenskaste av det svenska. 🙂
Jag var där som liten men jag minns det fortfarande och skulle så gärna vilja åka dit igen 🙂
Ja man kan gärna besöka igen och igen! 🙂
Sundborn har jag alltid velat besöka, men inte kommit mig för. Era bilder inspirerar!
Åh men det måste du. En riktig pärla! 🙂