La Gomera är en av de mindre Kanarieöarna, belägen väster om den betydligt mer kända Teneriffa. La Gomera är en dramatisk ö med stora högskillnader. Sprungen ur en vulkan som alla Altantöar, men vulkanen är inaktiv, inget utbrott ha ägt rum på 2 miljoner år.

Med bara ett fåtal stränder och ett något osäkrare och mer nederbördsrikt klimat än sina mer kända grannar i Kanarieö-riket, tar La Gomera emot ett relativt litet antal turister och är hyfsat okänd.

Men om man nu kommer hit. Vad finns det att se och göra på La Gomera?

göra på La Gomera

1. Nationalparken Garajonay

Nationalparken Garajonay ligger mitt på ön, högst upp och är La Gomeras största sevärdhet och dragplåster. Samt förstås ett måste för den som besöker ön. Vi får intrycket av att det kommer många turister hit på dagsturer från Teneriffa.

Garajonay består av en uråldrig skogstyp som långt tillbaka täckte stora delar av Europa. Skogen täcks ofta av dimma.

Det finns två besökscenter här med mer information om nationalparken och dess växtlighet. Hela nationalparken genomkorsas dessutom av vandringsstigar av olika längd för den som vill upptäcka den mer ingående.

Läs fler tips om Garajonay här.

göra på La Gomera

2. Vandra

Majoriteten av alla som väljer La Gomera för sin resa kommer nog främst för att vandra. Inbillar vi oss i alla fall. Och även om man kommer av andra anledningar bör man unna sig i alla fall någon liten vandring. När man nu befinner sig i så majestätiska omgivningar.

Läs också: La Gomeras bästa vandringar – våra 9 förslag

göra på La Gomera

3. La Gomeras högsta topp, Alto de Garajonay

La Gomeras högsta topp, Alto de Garajonay, 1484 m.ö.h. är förstås ett annat måste. Toppen är lätt att nå, bara någon kilometer från närmaste parkering. Och utsikten här uppe är formidabel en klar och fin dag. Man ser i stort sett hela ön härifrån och även de omgivande Kanarieöarna, El Hierro, La Palma och Teneriffa.

4. Besöka utsiktspunkter

La Gomera är verkligen utsiktpunkternas ö. För den som föredrar bil framför vandringskängorna, är det en utmärkt sysselsättning att ta en dag och åka runt och upptäcka så många som möjligt av dem. Missa för allt i världen bara inte den allra mäktigaste av dem alla, Mirador del Morro de Agando.

göra på La Gomera

5. Abrante – utsiktsplats med glasgolv

Sa vi utsiktsplatser? Abrante förtjänar att nämnas separat, eftersom det är en utsiktsplats inomhus med ett glasgolv som skjuter ut över ett stup.
När vi var här mitt under pandemin var den tyvärr stängd, men ska nu vara öppet igen.

göra på La Gomera

6. Agulo

Agulo är La Gomeras sötaste by, värd ett besök där den ligger vid havet på nordöstra sidan av ön.

göra på La Gomera

7. Valle Gran Rey

Valle Gran Rey är en pittoresk by med en trevlig bohemisk atmosfär, och även La Gomeras största turistort. Orten ligger i slutet av en spektakulär dal med galet vackra vyer.

göra på La Gomera
göra på La Gomera

8. Lär känna vulkanen

La Gomera är som sagt en vulkanö. Och även om vulkanen varit inaktiv väldigt länge nu, lever spåren i högsta grad kvar på ön. På många ställen är jorden färgad av vulkaniska mineraler och ”i regnbågens alla färger”. Det finns också porösa partier där håligheter bildats.

göra på La Gomera
göra på La Gomera

9. Bada på svart strand

”En sandstrand ska vara vit”, tycker kanske vissa. Men visst kan det vara rätt häftigt med andra färger också som omväxling. På La Gomera är stränderna svarta. På grund av vulkanen förstås.

göra på La Gomera

10.San Sebastian med Christofer Columbus hus

San Sebastian är La Gomeras största ort. Det är också här färjan från Teneriffa ankommer. Här finns några mysiga gamla kvarter att strosa i, en fin kyrka och även det hus som Christofer Columbus sägs ha bott i, det sista han gjorde innan han avseglade mot Amerika.

Här är det, Columbus hus. Det andra på väster sida.

göra på La Gomera göra på La Gomera

11. Bo på Parador

De spanska Parador-hotellen är alltid trevliga att bo på. På La Gomera finns ett av dem, med arkitektur som ett klassiskt spanskt palats från 1500-talet. En trevlig ”oas” att inkvartera sig på.

Läs mer om vad vi tyckte om hotellet här.

göra på La Gomera

12. Båttur på havet

Det finns ett antal båtturer att ta på La Gomera. Dels val- och delfinskådningsbåtar och dels badbåtar. Vi har inte provat någon av dessa, men såg en badbåt slå ankar. Och det såg ju trevligt ut.

13. Santa Klara

Kapellet Santa Klara på norra La Gomera är kanske inte mycket till sevärdhet i sig. Men ta sig hit bör man ändå. På grund av utsikten härifrån. Man vandrar hit. Eller tar bilen.

göra på La Gomera

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. Kanonbra tips om vad som finns att se och göra på fantastiska La Gomera. Vi bor själva på Gran Canaria sedan många år tillbaka och försöker åka över till La Gomera åtminstone ett par gånger per år.

    Lugnet och allt det pittoreska, vandringarna, allt det gröna och lummiga, supermysiga boenden, ja ön erbjuder verkligen det mesta för alla oss som vill komma bort från massturismen men som ändå vill ha ett varmt och skönt klimat att vistas i.

    • Gunilla Yourstone

      Ja det är verkligen en härlig ö. Har aldrig varit på Gran Canaria, men vet ju att där är väldigt hektiskt.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *