Under vår resa i Kappadokien åt vi gott varje dag både till lunch och middag. Dessa 4 restauranger kan jag rekommendera vidare om man besöker området.

Revithia Restaurant i Urgup

Revithia betyder kikärta. Kikärtor är också en viktig råvara i det kappadokiska köket. I området bodde under långa tider en grekisk befolkning som satte sin prägel på kultur och gastronomi.

Restaurang Revithia serverar en avsmakningsmeny i åtta rätter, där alla rätter är tolkningar av gamla klassiska recept från den grekiska befolkningen. Varje rätt och varje vin som serveras till, har en historia som berättas i samband med serveringen. En helt unik restaurang med ett helt eget koncept.

restauranger i Kappadokien

Caverna restaurant i Ürgüp

När vi kom till denna restaurang vid 8-tiden på kvällen kändes det som julafton. Snön som yrt hela dagen låg nu fluffig och vit på marken. Och juldekorationerna var visst framme igen i hela byn.

Här överraskade man oss med en lammgryta som brann för fullt när den kom in till bordet. Eller ja, behållarna som den långkokats i brann. Inte maten förstås. En spektakulär inledning på måltiden förstås. När grytan hällts upp i våra förvärmda formar på bordet såg den ut enligt nedan. Och smakade mycket bra.

restauranger i Kappadokien
restauranger i Kappadokien
Här provade vi också turkiskt rosé för första gången. Ett vin som vi alla blev mycket förtjusta i.

Seten restaurant i Göreme

Kelebek Special Cave Hotel & Spa finns restaurangen Seten. Eftersom det snöar, sitter vi för dagen inne, men här finns också en mycket härlig takterrass med utsikt över Göreme, staden som liksom är ihopbyggd med Kappaddokiens toppiga bergsformationer. Här äter vi en fräsch härllig lunch med mycket grönsaker.

restauranger i Kappadokien
restauranger i Kappadokien
restauranger i Kappadokien
restauranger i Kappadokien

Millocal Restaurant i Uchisar

Sista kvällen besöker vi Millocal Restaurant i Uchisar. Här serveras, som så ofta smårätter, meze, som förrätt och sedan ett lamm på med auberginemos som varmrätt. En baklava blir efterrätten.

Avskedsmiddag med gänget
restauranger i Kappadokien

Läs också: Luftballong i Kappadokien – once upon a time för 8 år sedan

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

  1. Turkisk mat är en favorit. Ser mumsigt ut!

  2. Wow coolt med maten som brinner där! Vad heter den rätten tro? Om man vill beställa? 😊

    • Gunilla Yourstone

      Åh jag vet tyvärr inte vad det heter. Man får säga till på plats att man vill ha grytan som brinner. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *