Kappadokien är och förblir en av de mest fantastiska platser på den här jorden av de jag har besökt. Så kände jag förra gången för 8 år sedan och så kände jag även denna gång. Här finns utan vidare aktiviteter för en vecka. Vid båda mina besök har jag åkt hem innan jag känt mig helt klar med besöket så att säga. Dessa är de saker som jag tycker att man ska passa på att se och göra i Kappadokien.

1. Flyga luftballong

Först, viktigast och maffigast, är ballongflygningen. Dels för att det alltid är en upplevelser utöver det vanliga att flyga ballong. Men just här ger det dessutom ett unikt ”från ovan perspektiv” på Kappadokiens väldigt speciella natur.

göra i Kappadokien

2. Vandra

Som vanligt gäller att om man verkligen, verkligen vill uppleva naturen på en plats, så ger man sig ut på vandring. I Kappadokien finns massor av vandringsstigar, bara att välja en och ge sig av. Här kan du tex läsa om vår vandring i Love Valley.

göra i Kappadokien
Ser du bergsgeten?

3. Rida

Vandra sa vi just. Men man kan ju även låta en prima kappdokisk häst göra jobbet. Samma känsla och närhet till naturen. Men färre kalorier förbrukade per kilometer. Läs om min ridtur i nysnö här.

göra i Kappadokien

4. Se solnedgången

Kappdokien är alltid vackert. Men kanske extra precis när solen är på väg ner. Det finns massor av bra solnedgångsspots, tex Lovers Hill i Göreme.

Här står jag redo för solnedgång!

5. Göreme

Göreme är helt klart en av de coolaste städerna i Kappdokien och helt rätt val av plats att slå ner bopålarna på under sina dagar i området. Staden är liksom byggd mitt i Kappadokiens alla söta skorstensberg. Dessutom har man utsikt över både Uchisar och Rose Valley. Luftballongerna flyger också ofta över stan tidiga mornar.

göra i Kappadokien

6. Ushisar med sitt fort

En av de coolaste städerna. Skrev jag just om Göreme. En av. För Ushisar är den andra störtcoola staden. Ett högt läge och med den tudelade bebyggda klippan som ett enormt naturligt fort mitt i stan. Fortet går att bestiga via invändiga gångar. Men coolast är nog ändå att se Uchisar på håll.

göra i Kappadokien

7. Bo på grotthotell

Vart och vartannat hotell i Kappadokien är sammanbyggt med berget och består delvis av grottor. Förstås ska man passa på när man är här och bo i ett grottrum. Läs om två bra förslag på trevliga grotthotell här.

8. God turkisk mat

Den turkiska maten är verkligen god och serveras i riktig mängd. När man är här ska man passa på och äta. Massor av meze förstås och lamm, grytor och långkok. Samt turkish delight och baklava som efterrätt.

9. Pigeon Valley

En av de mer fotogenique utsiktspunkterna är den över Pigeon Valley, med Uchisar i bakgrunden. Missa inte att stanna till här.

göra i Kappadokien

Love Valley

De karaktäristiska formationerna som gett Love Valley dess namn kan inte ses från någon bilväg. Hit måste man vandra till fots. Och det är värt det.

göra i Kappadokien

10. Rose Valley

Rose Valley har fått sitt namn efter färgen på berget här. Dalen kan ses från flera utsiktspunkter. Eller så vandrar man hit.

göra i Kappadokien

11. Monk Valley

Monk Valley är en av de bästa platserna för att se lagren i bergarterna i Kappadokien. Här ser man extremt tydligt de mörkare ”hattarna” som faktiskt ligger löst ovanpå den ljusare bergarten under.

12. Salkım Tepesi Panorama

Detta är en utsiktspunkt längs vägen mellan Uchisar och Göreme där man får riktigt fina vyer av de båda städerna och dalgången emellan. Missa inte att stanna till här.

göra i Kappadokien

13. Esentepe panorama, baksidan av Ushisar

Ytterligare en utsiktspunkt från ”baksidan” av Uchisar med läckra vyer av Uchisars fort.

göra i Kappadokien

14. Vinprovning

I Kappadokien odlas och produceras vin. Det är intressant att lära sig mer om den turkiska vintraditioner via en vinprovning. Tex hos Gülor Winery.

15. Göreme open air museum

Precis utanför Göreme finns ett område där tidiga kristna anlagt kyrkor i grottorna i berget. Här finns vackra vägg- och takmålningar från 1000-talet. Göreme Open Air Museum är ett UNESCO-värdsarv.

göra i Kappadokien
1000-åriga kyrkmålningar

16. Underjordisk stad

I Kappadokien finns flera underjordiska städer, varav vi besökte Kaymakli. Dessa grävdes ut med hjälp av bergets naturliga ihåligheter och användes som skydd i oroliga tider, när fienden anföll. Ett bra sätt att gå under jorden. Bokstavligt.

Att besöka någon av dessa underjordiska städer är en spännande upplevelse.

göra i Kappadokien

17. Guray Pottery Museum

På Guray Pottery Museum kan man både se utställningar med gammalt keramik från området, prova själv att dreja, samt köpa keramik till bra priser.

18. Ihlara Valley

Detta är en kanjon i Kappadokienområdet där man kan besöka diverse gamla kyrkor i grottor med olika 1000-åriga målningar. Denna utflykt passar den som är intresserad av Kappadokiens kristna historia och inte tycker at Göreme open air museum är nog, utan vill se mer.

19. Hamam

På plats i Turkiet måste man ju prova ett äkta turkiskt bad. På Hamam, som finns på många hotell, blir man skrubbad och intvålad av en hamammästare.

göra i Kappadokien
Hamman på vårt hotell Utopia Cave Cappadocia

20. Foto-session

Gillar du att fixa till dig och posera för kameran? Alltid drömt om att ha på dig en riktigt fancy dress? Då kan det vara läge att boka in sig på en glamorös photoshoot i Kappadokiens vackra landskap. Läs om när vi provade detta här.

göra i Kappadokien
Ja men så där bekväm med situationen?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

7 Comments

 1. Spännande område! Blir sugen på ett besök. 😊

 2. Jessica

  Hej, vi ska till Kappadokien om ett par veckor. Vad kostar det något att gå in i dessa områden? Måste man ha en guide? Och Kappadokien är ett jättestort område, men dessa tips är mest runtom Göreme och Kayseri, stämmer det? Hur ”promenadvänligt” är det om man har med sig en 9 månaders bebis (Vet att ni inte hade bebis, men om ni skulle uppskatta?).

  • Gunilla Yourstone

   Hej, vad underbart att ni ska åka till Kappadokien!
   Den mest sevärda delen, som de flesta turister åker till är runt Göreme och Uschisar. Om man bor här så har man hyfsat nära till saker också.
   Man måste inte ha en guide, men man behöver ta sig runt på något sätt. Hyrbil, taxi eller guidad tur. Bor man i Göreme är det ”vandringsavstånd” till en del saker.
   Jättesvårt att säga när man inte hade barn/barnvagn själv. Då tänker man inte på såna saker. 🙂
   Tänker att vi ofta gick ganska långt och efter en större väg så att säga. Beror på om man är bekväm med det med barnvagnen? Jag skulle nog satsa på hyrbil i ert fall.
   Göreme Open Air museum kostar och Monk valley. De andra naturområdena kostar inget.

 3. Karin Stare

  Hej!
  Jag och en väninna (som jag träffade på min 1-månadersresa i Nepal i nov) har bokat en resa till Kappadokien i början av maj. Jag flyger från Luleå/Stockholm och hon från Köpenhamn och så sammanstrålar vi i Istanbul.
  Har försökt ta mig dit på egen hand två gånger tidigare, en gång med en vandringsresa med Apollo Sport som blev inställd i våras och en gång med Detur (skulle ta mig med buss från Alanya) men de gick i konkurs. Nu hoppas jag att det blir av, tredje gången gillt!
  Vi flyger till Kayseri den 5 maj och har bokat ett grotthotell, 5 nätter, i Göreme.
  Har läst era reseupplevelser från Kappadokien flera gånger men får ändå inte helt klart för mig hur vi ska lägga upp resan på bästa sätt.
  Vi blir 4 heldagar där och har bokat flygning med luftballong vår andra dag, blir den inte av då så har vi två dagar till på oss att flyga.
  Vi vill gärna vandra lite och inte åka (om det går att undvika) turer med många andra.
  Vad jag förstår kan man vandra från Göreme till Uchisar. Vilken dal går man genom då? Har inte kolla på de olika dalarna (Love, Pigeon, Monk, Rose och Ihlara) och hur man tar sig till respektive dal och vilka utsiktsplatser som är värda ett besök. Tar gärna emot tips.
  Vi vill också besöka en underjordisk stad och Göreme Open Air Museum. Kan man göra det på egen hand och hur tar man sig dit? Inträde?
  Tack på förhand
  Mvh Karin Stare

  • Gunilla Yourstone

   Det är lite knöligt att ta sig runt i Kappadokien eftersom allt ligger lite utspritt. Antingen hyr man bil och tar sig runt själv med den, eller så bokar man chaufför med bil via hotellet.
   Jag gjorde det inte själv, men att boka in en guidad vandring i en mindre grupp, tror jag kan vara en mycket bra ide också.

   Om man vill gör den vandring som vi gjorde till Uschisar, tar man en taxi till Love Valley. Säg att du bill vandra till Uschisar och vill bli körd till starten på vandringen genom Love Valley. Love Valley kan bara ses via vandring, den kan inte ses från någon väg eller utsiktpunkt. Sedan vandrar man igenom hela Love Valley upp till Uschisar , en underbar vandring. Vi följde sedan vandringsskylarna mot Göreme tillbaka. Det blev då en annan väg. Den vägen är inte lika vacker, så om man känner sig trött kan man också ta buss eller taxi tillbaka.
   Missa bara inte den fina utsiktsplatsen Esentepe panorama på ”baksidan” av Uschisar.
   Till Göreme Open Air Museum kan man gå om man bor i Göreme. Vi vandrade sedan vidare därifrån bort mot Rose Valley. Det blev en heldag med vacker vandring. Att gå tillbaka sen blev lite drygt längs en landsväg.
   De kända utsiktsplatserna ligger vanligen längs vägarna, så de passar bättre att besöka med bil än via vandring.

 4. Karin Stare

  Tusen tack för svar. Vi landar den 5 maj och kommer att ha mycket hjälp av erat svar på våra fyra dagar där. Ballongfärden är bokad till den 7e.

  Mvh Karin Stare

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *