Härliga utsiktplattformar med vyer finns det gott om i Alperna. Nya poppar också upp hela tiden. Under våra tågluffar försöker vi alltid få in en eller ett par.

Denna sommar hittar jag 5 fingers på nätet. En utsiktplattform i form av en hand. 5 fingrar som sträcker sig ut över klippkanten och ut i intet. Plattformen är en del av det mäktiga Dachstein-massivet och utsikt är över Österrikes sjölandskap. Med Hallstättersee i förgrunden.

5 fingers

5 fingers passar bra att besöka som en kombo med Hallstatt, eftersom de ligger med bara en halvtimmes bussresa emellan. På grund av vädret tvingas vi också pressa in båda på samma dag. Vi har visserligen avsatt två heldagar i området, men medan dag 1 bjuder på molnfri himmel och strålande sol, ska dag 2 komma med ett mer ostadigt väder.

5 fingers

Det blir aningens stressigt alltså. Halstatt på morgonen och så buss iväg till Dachsteinhöhle där linbanan går upp. Biljetterna säljs i massor av varianter. Olika varianter av de tre olika linbanor som finns, en isgrotta och en mammutgrotta. Eftersom priserna dock bara diffar på någon 50-lapp när, slår vi till på den dyraste. Al-inclusive liksom. Vilket med facit i hand senare visar sig vara lite overkill om man dels är stressad som vi och dels inser att man helst vill vara utomhus en strålande vacker dag som denna.

Ovanför linbana 1 ligger de två grottorna. Man får gå fram till en kur där uppe för att få en slot-tid för första grottan, Mammutgrottan. 20 minuters promenad och vi hinner precis i tid tills vår tur startar.

En rätt medioker grotta tycker jag, lite besviken. Fast Christofer gillar den, så tycke och smak är olika. Sedan är tanken att vi ska stressa visare till slot-tid nummer 2 i Isgrottan. Men det är nu vi börjar svikta. Det är nästan 30 grader här ute. I isgrottan bevisligen minus. Inga tjocka kläder har åkt med på denna mulitask-tur. Plus att klockan är långt över lunch och vi är riktigt hungriga.

Vi har ju dessutom besökt Österrikes största isgrotta, Eisrisensewelt i Werfen förra året. Det känns inte troligt att denna grotta ska kunna överträffa den upplevelsen.
Sagt och gjort, vi skippar isgrottan och hoppar på linbanan upp till toppen i stället. En mycket sen lunch intas här uppe på solterrassen tillhörande en gemytlig Stube. Christofer får tag på något som mest liknar lokal palt (alltid on the edge när det gäller att prova ny mat) medan jag går på ett mer safe vegetariskt alternativ.

En 20 minuters promenad på asfalterad gångväg leder sedan fram till anledningen till att vi alls åkt hit upp. Utsiktplattformen 5 fingers. Underbar utsikt. Fast utsikten är ju fantastiskt hela vägen fram. Man behöver inte nödvändigtvis gå ut här på fingrarna för att få utsikten. Dock blir det ju coola bilder här ute. Helt klart.

5 fingers
5 fingers

Här uppe finns en vandringsled också som helt klart kan vara värd att göra, Heilbronner Rundwanderweg. Vi har dock inte den tiden idag innan linbanorna slutar gå för dagen.

5 fingers

Den tredje och sista linbanan, som går neråt på andra sidan berget härifrån hinner vi inte ens åka, utan vi beger oss hemåt nu. Ner för berget till vårt härliga hotell direkt vid Hallstättersee, till ett sent eftermiddagsbad och till två svala Aperol i gassande sol på terrassen mot sjön.

5 fingers
5 fingers

Hur man lägger upp besöket

Med facit i hand tänker jag att man skulle ha satsat på 5 fingers och vandringen längs Heilbronner Rundwanderweg. Mammutgrottan kunde vi ha skippat. Isgrottan vet vi ju inte, men jag tänker att den nog kan vara sevärd om man har tid och framför allt om man inte besökt något liknande förut.

5 fingers
Heilbronner Rundwanderweg

Hur som haver är det en härlig utflykt att åka upp hit, som man absolut ska satsa på om man är i området.

Läs också: Allt du behöver veta inför ett besök i Hallstatt – Österrikes vackraste by

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *