Det är vi och skolbarnen. Det vill säga på morgonens första buss upp till Ramsau am Dachstein. För vandringsbussarna i Schladmingområdet i Österrike är inte bara gratis för alla turister som bor i området via Sommarkortet, de är dessutom skolbussar samtidigt.

Sommarkortet – suveränt ju!

Barnen, de släpper vi ju av i Ramsau am Dachstein vid förskolan, respektive skolan. Vi andra fortsätter uppåt. Här finns en spektakulär linbana som går till en spektakulär plats.

Näst första kabinen kommer vi med. En har precis hunnit gå, samtidigt som bussen stannar. Kabinen är stor och rymlig och ser väl ut som kabiner gör mest. Tror jag, för jag går ju aldrig in i den. För vi går en trappa upp istället och blir 2 av de lyckliga 10 som får stå uppe på utomhusbalkongen.

En av de lyckliga

Linbanan startar och vi ger oss iväg uppåt. Högre och högre, med en förkrossande utsikt över de omgivande bergen. Sista biten upp. Alltså detta är ovanligt för att vara mig. Men det är ju bara en klippvägg som möter oss. Omgiven av branta stup. För ett ögonblick knyter sig något faktiskt inuti magen på mig och en tanke far igenom mitt huvud.
– Det här är ju omöjligt, här kommer vi aldrig upp!

– Här kommer vi aldrig upp!

Men det gör vi ju. Som man alltid gör.

Men sedan är vi ju typ först uppe av alla. Det gäller att skynda till huvudattraktionerna här innan det successivt fylls på med nya besökare varje kvart när ytterligare en kabin kommer upp.

Du har väl inte missat vår reel från linbanan? Du hittar den här.

Hängbro

Hängbron, Träppe ins Nichts och isgrottan kostar ett extra inträde. 10 Euro för dessa tre tillsammans. Vi betalar in oss som nummer 3 och 4 idag. Bara två personer före. Den här tiden är det luftigt och lätt att upptäcka attraktionerna i lugn och ro. Och att fota.

Först hängbron. Som går över stupet. Fast inte så långt ut, utan helt nära kanten går den. Formidabel utsikt i alla fall.

Treppe ins Nichts

Trappa ut i intet. Det känns som den mest korrekta översättningen av namnet. För det är det som är poängen. Här har man byggt en trappa rakt ut i ingenstans. Bara rakt ut i luften.

Häftigt som sjutton. Men alltså, ibland skulle jag vilja känna mer vad gäller såna här saker. En liten hir i, i alla fall, lilltån. Men inget. Ungefär som när jag jobbade på Furuviksparken en sommar och åkte piratskeppet så ofta att jag blev immun. Och saknaden som infann sig då. Istället för lättnaden.
Coola foton blir det i alla fall. Lite utöver det vanliga.

Isgrotta

Sedan återstår isgrottan. Vi har besökt liknande både på Jungfrau och Titlis i Schweiz. Vackert, lite coolt och kallt, lyder väl omdömet.

Glaciären

Sedan är det tänkt att vi ska vandra över glaciären, fram till en hytte 1 timme bort. Som vi gjorde i Jungfrau också. En riktig höjdare. Men precis då går Christofers Fjällrävenjacka sönder. Det som inte borde kunna hända med ett kvalitetsplagg tänker man ju, men dragkedjan går tvärsönder och jackan går inte att stänga. Och i det skicket blir glaciärvandring en plåga, det blåser på rätt bra idag. Vi får skippa vandringen tyvärr.

Min Norröna håller måttet.

Skywalk

Så nu återstår bara skywalken, precis bredvid linbanan. Här kan man stå på ett glasgolv och kolla in när kabinerna kommer in en efter en. Lyckas med det omöjliga och tar sig uppför den där bergväggen.

Solläge och lä

Fakta om Dachstein Glaciären

Från Türwald Hütte ovanför Ramsau am Dachstein avgår gondolen upp till Dachsteinglaciären. Buss 960 går dit från Schladming. Linbanan upp kostar 47 Euro för vanliga dödliga, men ingår om man har Dachsteins sommarkort. Oavsett vilket, måste uppfarten bokas i förväg. Vi bokade vår uppfart dagen innan och då var alla avgångar mellan typ 10 och 14 fullbokade. Som tur är jobbar vi med tidiga mornar på den här resan och bokade in oss redan 8:15 och då var det gott om plats.

Om man vill besöka hängbron, Treppe ins Nichts och isgrottan kostar det 10 Euro extra. Det går också att lösa en kombobiljett med både både linbana och attraktioner.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

6 Comments

 1. Härlig trip

 2. Ann Beutler

  Tack för detta inslag Verkade ju inte helt fel Mvh Ann

 3. Vilken häftig tur upp på berget, fast jag tror inte maken skulle gå över hängbron. Tror knappast att jag hade gått ut på den trappan, hisnar av er bilder och se dig stå där ute. Fantastisk utsikt ni hade där uppifrån.
  Läste ett tidigare inlägg från Partnachklamm, håller med er, det är en mäktig klamm att gå i, vi gjorde det för ett antal år sedan.

  • Gunilla Yourstone

   Ja både dessa var helt magiska platser, fast på helt olika sätt. 😊

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *