Tycker du också att en skön solstol är oerhört stimulerande… i si så där 15 sekunder? Då är du i gott sällskap. Vi älskar nämligen att koppla av i solen, men helst inte mer än en halv dag. Sedan vill vi aktivera oss!
Här har vi satt ihop en lista med våra bästa äventyr i sommar. För den som tycker som vi.

Vandra Gudarnas stig på Amalfikusten

Vandring är väl den första man kommer att tänka på om någon säger aktiv semester? Och om man nu ska vandra någonstans i sommar, varför inte slå till på Europas kanske vackraste vandring, Gudarnas stig på Amalfikusten i Italien?

Vandringen är egentligen ett nät av stigar på berget bakom/ovanför orten Positano. Egentligen tar vandringen en dag, men man kan korta den genom att ta buss delar av sträckan. Allra vackrast är det precis före och efter den lilla byn Santa Maria del Castello, som också är vandringens högsta punkt.
I Nochello kan man äta en god lunch med utsikt över Medelhavet och Capri.

Läs om när vi vandrade Gudarnas stig här.

 

Vandra med packhäst i Jorm

Känns det här med vandring som lite ”gjort” och förlegat? Då kan vi föreslå en upphottad variant. Vandring 2.0 liksom.

I jämtländska Jorm erbjuder man ett, så vitt vi förstår, unikt koncept att vandra med packhäst. Man utrustas med ett stycke islandshäst och därtill en karta. I hästens bärväskor finns ingredienser till rikligt med gourmetmat för hela vandringen. Man ger sig sedan iväg med hästens grimskaft i ett stadigt grepp upp i den blåviksfjällska vildmarken till en i förväg iordningställd lägerplats. Tält finns klara, grillplats, utedass och hage till hästen likaså.

Om inte detta är glamping så vet då inte vi?!

Läs om när vi vandrade med packhäst här.

 

Rida islandshäst på Island

Mera hästar! Vill man inte leda hästen snällt i ett grimskaft, kan man ju förstås rida på den också. Möjlighet att rida finns ju på många platser i världen, själva har vi ridit i Sydafrika, i Brasilien och på Irland.
Men att rida Islandshäst på Island är ändå något lite extra. På Island finns massor av ridarrangörer och turer finns från 1 timme till en vecka. Vi valde att rida en kortare tur på norra Island hos Hestasport.

Flyga luftballong i Kappadokien

Inte så konditionskrävande, men vi kan lova att man är helt slut ändå efteråt. En sån häftig upplevelse är man inte med om så många gånger i livet.

I mörkret klockan 5 på morgonen åker man ut på ett stort fält utanför Göreme i turkiska Kappadokien. Bortemot 50 luftballonger i olika färger startar samtidigt när solen går upp. Sedan följer 1 timmes flygning över ett av de mest fascinerade landskap vi någonsin upplevt.
Precisionslandning på följebilens släpkärra och så förstås diplom och champagne (eller nja, men någon form av bubbel fick vi).

Hur står sig en timme i solstolen mot det, tycker ni?

Läs mer om när vi flög luftballong i Kappadokien här.

 

Forsränning i Vindelälven

En riktigt rolig grej som man absolut måste testa någon gång i livet är forsränning. Vi körde snällvarianten i form av en familjetur, men blev ändå helt genomblöta och hade riktigt, riktigt kul.

Detta finns förstås på massor av ställen i världen, men varför gå över ån efter vatten, tänkte vi och provade Vindelälven i Västerbotten, en av Sveriges få outbyggda älvar, dvs här finns inga vattenkraftverk och Vindelälven passar därför perfekt till forsränning.

Läs mer om vår forsränning i Vindelälven här.

 

Caminito del Rey – för den lite fege äventyraren

Caminito del Rey är en stabil led som vem som helst klarar att gå och absolut noll risk att falla, men som går extremt spektakulärt längs den lodräta bergssidan av en ravin.
Perfekt för den som vill vara äventyrlig men är för feg för att klättra och ta risker.

Leden finns i spanska Andalusien en dryg timme från Malaga och tar ungefär 2 timmar att gå. Biljetter måste köpas i förväg, eftersom leden är mycket populär.

Läs mer om Caminito del Rey här.


 

Grottforskning

För den som vill kombinera en aktiv semester med geologistudier och en terapeutisk övning för att bearbeta sin slumrande klaustrofobi.

Skallbergsgrottan ligger i Gideå i norra Ångermanland och utgör bara en kort avstickare från E4:an. Ett perfekt stopp i sommar på väg upp eller ner genom Norrland alltså.

Grottan börjar som en mycket smal klippskreva, som man klättrar ned i via långa fasta stegar. Sedan gör skrevan tvärt om och blir till en grotta. Fortfarande är det klättring på stegar som gäller. I den trängsta passagen får man åla sig fram på mage.

Läs mer om Skallbergsgrottan här.


Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

8 Comments

 1. Roliga tips! Håller med om att en halv dag i solstolen är alldeles lagom.

 2. emolis

  En till en-halv-dag-i-solstolen-räcker-gott finns här! Har nyligen bokat Caminito del Rey till vår Spanienresa i juni och ser väldigt mycket fram emot vandringen. Tack för tipset!

 3. Men shit! Luftballongsturen! Måste ha varit galet häftig upplevelse!

  Kram Lena

  • gunilla yourstone

   Det var blad det häftigaste jag varit med om någonsin, jag var som ”i trans” hela timmen”. 🙂
   Christofer däremot var helt blasé. Hans mamma med man var med i en luftballongförening som tillsammans ägde en ballong när han växte upp…

 4. Marina

  Så många läckra upplevelser! Kul med nya tips och idéer för kommande resor.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *