Vi genomförde vår resa i Slovenien i form av en roadtrip med en eller max två nätter på varje ställe. Men med tanke på de relativt korta avstånden i landet, slog det oss att man lika gärna kunde ha bott i t.ex. Ljubljana eller Bled och gjort dagsutflykter runt i landet.

Hur man än väljer att lägga upp besöket finns det ett antal platser man inte får missa.

1. Sloveniens grottor – Postonja och Skocjan

Med endast 25 minuters körtid emellan, ligger dessa två fullständigt magnifika slovenska grottor. Allt man sett i den vägen förut, blir irrelevant och amatörmässigt i samma sekund som man kliver in i någon av dessa.

Läs om när vi besökte Postonja och Skocjan här.

 se och göra i Slovenien
 se och göra i Slovenien

2. Lake Bled

På andra plats, Sloveniens klarast lysande stjärna, inte bara bildligt utan faktiskt också bokstavligt. För Bled lyser verkligen av ett overkligt grönt sken från sjön.

Läs vår guide till Bled här.

 se och göra i Slovenien
 se och göra i Slovenien

3. Canyonvandringar – Vintgar och Tolmin

Detta var absolut resan när vi insåg värdet av en redig canyon-vandring. För Slovenien har ett gäng riktigt trevliga sådana. Så pass att vi rent av såg oss tvungna att skriva ett eget inlägg om dem.

 se och göra i Slovenien

4. Vrsic-passet och Triglav National Park

Sloveniens berg är maffiga. I nationalparken Triklav kan man förmodligen tillbringa veckor med att vandra. Den lite mer tidsstressade eller bekväme, åker istället bilvägen upp till det imponerande Vrsic-passet på 1611 meters höjd. 25 serpentinkurvor upp och lika många ner. Om man har tur träffar man på fårskock på toppen.

Missa inte stoppet strax innan toppen med alla staplade stenrösen.

 se och göra i Slovenien
 se och göra i Slovenien
 se och göra i Slovenien
 se och göra i Slovenien

5. Piran

Sloveniens Medelhavskust är kort men vacker. Staden Piran ligger längst ut på en udde. Havet på tre sidor och en imponerande stadsmur på den tredje. I Piran får man inte köra in, utan man parkerar i stället i ett stort parkeringshus någon kilometer utanför stadsmuren. Om man bara kommer på dagsbesök, promenerar man sedan enkelt in till staden.

Här kan man sedan bada från kajkanten och stegar längs denna, klättra upp i det höga tornet eller på stadsmuren. Solnedgången ser man från Hotel Pirans takterrass eller från strandkanten nedanför samma hotell.

 se och göra i Slovenien
 se och göra i Slovenien
 se och göra i Slovenien
 se och göra i Slovenien

6. Ljubljana

En av Europas mindre och sockersötare huvudstäder. Vi låter oss charmas under en eftermiddag. Läs om vad vi gjorde här.

 se och göra i Slovenien
 se och göra i Slovenien

7. Slottet Predjama

Det finn slott och det finns slott. Tråkiga slott som man pliktskyldigast kämpar sig igenom. Och så finns det de som förflyttar en in i sagornas och historiens värld.

Slottet Predjama, beläget bara 8 km från Postonja-grottan, hör till de senare.

Slottet är hopbyggt med en väldig grotta. När man vandrar runt i slottet är många av rummen hälften byggda och hälften grotta. Man har också ett snillrikt vattenförsörjningssystem som leds ut ur grottan och sedan leds runt i slottet.

Men den stora fördelen med grott-kontakten var inte vattenförsörjningen. Den var att grottan erbjöd en hemlig väg ut och in. När slottet belägrades kunde man utan fiendens vetskap hämta in förnödenheter den vägen.

Vi går en audiotur, där vi får allt visat och förklarat för oss. Ett riktigt häftigt slott, vi är imponerade.

 se och göra i Slovenien

8. Velika Planina

Hur förklarar man det här då? En massa kossor, gröna ängar och så jurtor som en fäbodvall liksom. Ett coolt ställe är det i alla fall, där uppe bland molnen. Fast ta linbanan upp. Inte bil, som vi gjorde.

 se och göra i Slovenien
 se och göra i Slovenien

9. Linbanan Vogel och Lake Bohinj

Det finns de som hävdar att Lake Bohinj är vackrare än Bled-sjön. Då bör man besöka en optiker, tycker i alla fall vi. Men det hindrar ju inte att även Bohinj är värt ett besök.

Bäst är ändå linbanan Vogel som avgår med en kabin varje halvtimme. Givet att man har klart väder, är utsikten riktigt maffig. Vi hade riktigt låga moln när vi kom fram till linbanestationen. Vi vände då listigt tillbaka till byn Bohinj och åt lunch. En timme senare var alla moln borta.

 se och göra i Slovenien
 se och göra i Slovenien
 se och göra i Slovenien
 se och göra i Slovenien
 se och göra i Slovenien

Läs alla våra inlägg om Slovenien här.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook och Instagram.

 

6 kommentarer

 1. Wow vilket suveränt nlägg – som vanligt!
  Har tänkt åka dit o nu blev jag verkligen ännu mer inspirerad👍😍 Så tack!
  I somras träffade jag även ett par fr Slovenien (via våra kroatiska vänner i Komiza) o fick förstås massor av tips från dem också.

 2. Jättebra inlägg, det finns ju hur mycket som helst att se i Slovenien 🙂 Blev ju nästan ett besök i Slovenien och Kroatien i höst, men så ändrade jag planerna så drar till Israel istället 😉

  • Gunilla Yourstone

   Synd att det inte blev något av resan i höst, Slovenien är verkligen sevärt. Men du får ta det nästa år istället. 🙂

 3. WOW får sammanfatta det.. Magiska bilder och fantastiska tips, tack. Nu vet jag vart jag ska få med mig mannen nästa gång 🙂

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *