Precis före jul var det dags igen. Vagabond utkom med årets sista tidning (eller egentligen nästa års första nummer, om man ska vara petig) och därmed också den årliga traditionella listan på nästa års resmål.

Läs vår recension av förra årets lista här. 

Medan Lonely Planet alltid kör samma kategorier, har Vagabonds lista den stora fördelen att man varierar sig från år till år med nya typer av listor. Vi kan verkligen uppskatta det, att det är nya grepp från år till år. Ibland kan det vara årets bästa resmål i en enda lång lista från nr 1 till nr 25. Något år var det bästa resmål månad för månad. I år är Vagabonds listor ovanligt lika Lonely Planets faktiskt. Bästa länder, bästa städer och bästa budgetresmål. Precis som Lonely Planet kör. Men sedan också bästa äventyr, bästa matresorna och bästa sol och bad.

Plus alltså, tyckte vi, för att listorna ser olika ut varje år och minus för att det i år blir lite misstänkt likt Lonely Planet.

Men val av resmål då? Vad tycker vi om dem?

Jo men riktigt bra stundtals. Som vi nämnt tidigare, man vill ju ha en väl avvägd mix av resmål man redan varit till (så man kan nicka bekräftande och känna sig lite berest), som man är starkt på väg till och sånna som man inte alls övervägt, men i samma stund som man läser om dem på listan, inser att man ju absolut måste åka till.

Vagabond utser i år

 1. Albanien
 2. Botswana
 3. Schweiz
 4. Bhutan
 5. Indonesien
 6. Peru

till årets länder. Albanien känns ju sjukt rätt, åtminstone om man beaktar norra Albanien. Och Bhutan kan väl aldrig bli fel på någon lista? Schweiz känns up and coming.

Norra Albanien

Läs om vårt äventyr i norra Albanien här.

Årets städer

 1. Tel Aviv
 2. Granada
 3. Tokyo
 4. München
 5. Boston
 6. Helsingfors
 7. Austin
 8. Aten

På listan över städer känns Tel Aviv klockren som etta även för oss som aldrig har varit där. Men med nya direktflyget från Stockholm är vi nog många som är sugna. Granada kan vi bara nicka och hålla med om. SÅ underbar stad. Vi är också glada att Boston får vara med. En annars undervärderad stad.

Gunillas bästa tips till Boston, från tiden när hon bodde där, hittar du här.

Granada

Under rubriken Sol och bad ligger vi som vanligt steget efter och har egentligen inte besökt någon av destinationerna.
Tobago är vi dock sugna på. Och Istanbul som matresa är förstås genialt. Våra smaklökar och magar kan inte annat än hålla med.

Den punkt på Vagabonds alla listor som får vår fantasi att flyga högt och vår reslust att vakna och vrida sig flera varv är dock ingen av ovanstående. Det är 4:an på Årets äventyr, St Helena. ”Ön längst bort i världen” som precis har blivit med flygplats.
Jaaa! För visst börjar det bli dags nu för en avlägsen atlantö med vulkaniskt förflutet?

Läs hela Vagabonds lista här.

Välkommen att följa 4000mil för fler resetips och resereflektioner i ditt flöde.

 

8 Comments

 1. St Helena är jag också riktigt sugen på, just nu när flygplatsen öppnat. Men längst bort är den inte. Tristan da Cunha, i samma ögrupp, ligger ännu längre bort från civilisationen. Dit vill jag också, aningens stökigare resa dock. 🙂

 2. Men vad lustigt, jag tyckte den där ena bilden såg så bekant ut, och så insåg jag att jag ju själv bloggade om St Helena häromåret – verkar va ett spännande resmål 😁 http://mariasmemoarer.com/2016/may/sankta-helena-morgondagens-turistmal.html

  • Gunilla Yourstone

   haha, ja det är ju en creative common-bild. 🙂
   St Helena känns jättespännande!

 3. Robert

  Tobago är j-t nice om man inser att man måste anpassa sig efter Tobago och inte tvärtom. Sällan varit så avslappnad efter en resa.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *