Hjo är en söt liten stad i Västergötland vid Vätterns strand. Det är också mycket riktigt så den en gång i tiden uppstod. Som Västergötlands viktigaste hamn i Vättern. Jag har aldrig varit här förut, men under min senaste resa söderut viker jag en dag till Hjo. Jag kommer för trästadens skull, den som satt Hjo på kartan, men hittar en hel del att upptäcka, se och göra.

1. Trästaden

Som sagt, Hjo är känt som en av de tre svenska trästäderna. Varav Eksjö och Nora är de andra två. Staden har i stort sett varit förskonad från bränder och därmed har en ovanligt stor trähusbebyggelse bevarats. Från Stora torget och sydväst finns massor av charmiga trähuskvarter och att upptäcka.

göra i Hjo

2. Mysiga butiker

Trästaden i Hjo har även en stor andel unika och personliga butiker och fik att besöka. De stora, tråkiga kedjorna lyser med sin frånvaro. Jag kan själv inte motstå Tvålfabriken med väldoftande hemgjorda Hjo-tvålar.

göra i Hjo

3. Äta glass hos Moster Elins – eller på annat ställe

Varje sommarstad med självaktning har ett glasställe som man ”måste” besöka. Som alla känner till. Där köerna ringlar långa. I Hjo heter detta glasställe Moster Elins.

Vi provar förstås. 49 olika smaker finns att tillgå. Banankolan är magisk. Lingon-glassen annorlunda och uppfriskande. Medan rom-russin är en liten besvikelse. Tam och inga hela russin. Och då är jag något av en kännare vad gäller just romrussin. Om jag får säga det själv.

Jag kan liksom inte bli kvitt tanken på att kanske är glass ändå bara glass? Kanske är det precis lika gott ett kvarter upp, vid Hjoån? Och helt utan kö.

göra i Hjo
göra i Hjo
Uppe vid ån

4. Hamnen

Hjo har en charmig hamn med båtar att spana in, en kiosk med färsk fisk till salu och uteserveringar. Dessutom ett alldeles eget gammalt ånglok som står uppställt på bästa plats i hamnen. Det står här som en påminnelse om den järnväg som en gång gick mellan Stentorp och Hjo med stickspår ner till hamnen.

göra i Hjo

5. Kurortsvillorna

Hjo var ju inte bara en viktig hamnstad. Detta var också en kurort när det begav sig på 1800-talet. Stärkande bad i den kalla Vättern stod förstås på programmet för sjuka och klena badgäster som behövde komma bort från storstan och ”dricka brunn”.

Som landmärken från denna tid, finns idag ett gäng riktigt ståtliga villor med massor av snickarglädje nere vid vattnet från centrum och norrut.

6. Badkurerna

Ett annat minne från denna kurortstid är de vansinnigt söta badhytterna i trä som står längs Guldkroksbadet bredvid hamnen.

De är låsta, men man kan framkalla kurortskänsla hos sig själv genom att byta om bakom dem och sedan skrida ner i vattnet med så mycket Gustav V-värdighet man bara kan uppbåda.

göra i Hjo

7. Sveriges längsta bänk

Det pågår ett bänkkrig i Sverige. Ett krig om Sveriges längsta bänk. Segrare i detta krig är för dagen Hjo även om det förvisso kan byggas, snickras och skruvas för fullt på förlängningar på olika håll. Jag provsatt förstås denna kända, exklusiva och givetvis mycket långa bänk. Förstklassigt. Och rymligt.

Läs också: Det skoningslösa kriget om Sveriges längsta bänk – take no prisoners

8. Bada i Vättern

En given punkt som inte får missas. Åtminstone inte om vädrets makter spelar en i händerna någorlunda. Vättern gäller ju för att vara legendariskt kall, men jag tyckte att det var riktigt skönt i vattnet redan vid mitt besök den 1:a juni.

göra i Hjo

9. Promenera längs vattnet

Hjo har en lång härlig strandpromenad som man med fördel kan promenera längs. Man vill ju njuta av Vättern så mycket som möjligt.

göra i Hjo

10. Estrid Eriksson

En av Hjo´s mesta kändisar är kanske designern Estrid Eriksson som grundade Svenskt Tenn. Inne på biblioteket finns en utställning om hennes liv och gärning. Vill man gå i hennes fotspår kan man börja med att besöka Hotell Royal som ägdes av hennes far. Skylten finns ännu kvar på huset, även om hotellet har slagit igen. Även guidade turer finns.

göra i Hjo

11. Pilgrimsvandra till Kungslena

Även i Hjo finns en pilgrimsled som är en del av Pilgrimsleden i Västra Götaland med anknytning till det medeltida pilgrimsmålet Nidaros, nuvarande Trondheim. Ledmarkeringen är St Olavskorset.

12. Båttur med ångaren Trafik

Trafik är en klassisk ångbåt. På sommaren gör hon turer över Vättern till Vadstena där man kan besöka Vadstena Kloster och Vadstena Slott innan turen går tillbaka. Till detta räckte inte min tid denna gång, men jag kommer gärna tillbaka. Jag säger som så många andra före mig:
– I love Hjo!

Trafik själv är ju ute på tur när vi besöker hamnen. Bara tjänstecykeln står att finna.

13. Bo bra

Hjo är en liten stad, det finns därför inte jättemånga hotell att välja mellan. Men vi har ett lyxigare och ett lite billigare alternativt att föreslå.

Hotell Bellevue ligger med allra bästa läge, precis invid hamnen och Guldkroksbadet, samt en kort promenad bort från trästaden.

Hotell Bellevue

Villa Eira vandrarhem är enklare standard men med nästan lika bra läge som Bellevue samt beläget i en charmig villa från Hjos tid som kurort vid förra sekelskiftet.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. Femtimeterfrånhjoån -Annelie

    Tack för fint inlägg om vår ljuvliga lilla stad. ❣️ Ett tips: Moster Elins i hamnen har många, många smaker av glass men ja, det är ”bara” Sia-glass. Gula paviljongen tillverkar sin glass själv, varumärke: Wetternglass. Följ doften av nybakta våfflor, de gräddar rånen själva. Mums! I hamnbacken (vägen upp mot torget) hittar ni delibutiken DelicatezzaBianca. Där finns mycket goda delikatesser från södra Europa, mestadels från Italien. Men du kan också köpa vår lokaltillverkade ost som är ursprungsskyddad, Wrängebäcksosten, Almnäs mejeri tillverkar även fler goda ostar, bla tegel. På sommaren serverar de även supergod gelato från Italien. Vill du ta en mysig promenad kan du gå från torget söderut längs vår fina strandpromenad eller varför inte besöka Hjo-åns dalgång. Utgå från Gula paviljongen och följ Hjo-ån. Så vackert och mysigt utmed vår lilla dalgång. Hjo-ån har ett litet fint vattenfall vid Grebbans kvarn. Kommer du på våren är det fullt av vitsippor längs med Dalgången, så ljuvligt. Även vår fina stadspark täcks av vitsippor i den norra delen som är lite mer vildvuxen. Vill du se bilder besök gärna min insta @femtimeterfrånhjoån. Hoppas att du besöker oss igen. 🥰 Annelie

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *