Göta Kanal är en sån där tvättäkta svensk sevärdhet som vi lyckats missa helt fram tills nu. För min del till och med fastän jag i flera år bott i studentområdet Ryd i Linköping, endast en mil ifrån Bergs slussar.

Men i sommar var det dags att ta sig an denna sevärdhet. Med utgångspunkt från min systers gård i Västergötland, kändes den västra delen av Göta Kanal mest aktuell. Vi hittade en båttur som utgick från Karlsborg, med den anrika båten Sandön, över sjön Botten och genom slussen i Forsvik. Göta Kanals mesta sluss med alla superlativen; högsta punkt, högsta fallhöjd, äldst och störst. Vidare över sjön Viken, och så samma väg tillbaka igen.

Vi valde en lunchtur, där en kall lunch (kött eller fisk) serveras i höjd med sjön Viken.

Kryssning på Göta kanal Kryssning på Göta kanal

Mot alla odds lyckas vi tvinga med alla 5 tonåringar och beger oss av på vår 3 timmar långa båtutflykt. Förstås har vi inte vädret med oss, jag menar, det är ju ändå sommaren 2017 vi pratar om här. Man får i stället huttrande och iförd huvtröja tänka sig hur denna färd kan ha sett ut och tett sig i strålande högsommarväder.

Höjdpunkten är förstås själva slussningen, då vattenmassorna skickar oss 3,5 meter upp i luften på några minuter. Hela Forsvik tycks stanna upp varje gång det ska slussas. Vi har en diger samling åskådare som filmar och fotar oss hela vägen igenom.

Kryssning på Göta kanal Kryssning på Göta kanal Kryssning på Göta kanal Kryssning på Göta kanal

Den engagerade besättningen underhåller oss med massor av fakta om hur många mil av Göta Kanal som handgrävts med spade, hur många cm båten har till godo till botten på trängsta passagen och andra  andra byggnads- och manövrerings-tekniska detaljer och utmaningar.

Som någon slags final, längst bort på färden pekas den legendariska punkt ut, där Magnus Härenstam en gång i tiden utförde sin klassiska kronofogds-stunt i filmen Göta Kanal.

Kryssning på Göta kanal Kryssning på Göta kanal

 

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler restips och reseberättelser.

 

4 Comments

 1. Marina

  Kul! Någon gång ska jag göra sammalunda, frågan är bara när…

 2. Det är riktigt coolt att ta en sån där tur. Vilken otur ni hade med vädret. Men en trevlig dag ändå verkar det som. Vi hade inte bara vanlig svensk högsommarvärme, vi hade medelhavsvärme! Killen som hoppade av och på båten, för att förankra den vid slussning, var totalt sjöblöt. Och då inte av vatten!

  Kram Lena

  • Gunilla Yourstone

   Vad härligt. Det var ju så jag hade sett det hela framför mig innan. Strålande som och högsommarvärme.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *