Mina damer och herrar, det pågår ett krig inom Sveriges gränser. Ett skoningslöst krig där inga fångar tas. Jag pratar förstås om kriget om Sveriges längsta bänk.

Hela 4 modiga kombattanter är inblandade i den blodiga striden. Kalmar, Karlskrona, Hjo och senast även Bergkvara.

Kalmar

Historien börjar helt stillsamt i Kalmar.
På utsidan av en park, precis framför Kalmar slott byggde man en bänk, men parkens mur som ryggstöd. Bänken döptes till Gustav Vasas bänk och mätte imponerande 222 meter. En plakett sattes upp till invigningen: ”Sveriges längsta bänk”.

foto: Daniel Rydén, Upplevelsebloggen

Vi var förstås där och provsatt 2021 på väg till Öland. En alldeles utmärkt bänk där man satt mycket bra. Och utan att trängas.

Karlskrona

Men säg den lycka som varar för evigt. För plötsligt var den bara där. I Karlskrona på Borgmästarekajen. En prima bänk, 260 meter lång. Med den provocerande och uppviglande plaketten ”Sveriges faktiskt längsta bänk – så fuck Kalmar” En krigsförklaring så god som någon.

Självklart var jag förbi och provsatt när jag besökte Karlskrona 2022.

Hjo

Just när man är övertygad om att Kalmar ska slå tillbaka hårt och skoningslöst, händer det. Hjo går i stället till en oprovocerad attack på högerflanken.

Längs strandpromenaden bygger man en bänk på 265 meter. Som kniper titeln ”Sveriges längsta bänk”.

Här bredde jag ut mig så i solgasset och mådde gott så sent som för 3 veckor sedan.

Kalmar slår tillbaka

Men Kalmar vilar inte på hanen. En snabb nattlig räd resulterar i en en förlängning av Gustav Vasa-bänken till 267 meter.

foto: Daniel Rydén, Upplevelsebloggen

Hjo kastar handsken

Hjo är inte sena att slå tillbaka. Redan i mars 2024 kommer förlängningen som alla bävat för. Hjo-bänken mäter nu 270 meter.

Bergkvara

Ska striden vara över nu? Undrar man med viss bävan? Kommer Kalmar att anse sig slagen? Blir den en villkorslös kapitulation med skriftligt fredsfördrag i en järnvägsvagn vid kommungränsen? Eller slåss man till sista man?

Men från det förut så fridsamma samhället Bergkvara hörs nu plötsligt vapenskrammel. Och med Sveriges radio som budbärare går man ut med en öppen provokation. Man ämnar ge sig in i striden och bygga Sveriges längst bänk här. Säger man.

Slamkryparen

Värt att notera är att det på Österlen i den lilla fiskebyn Brantevik finns en segrare i den extremt nischade underkategorin ”Sveriges längsta ljugarbänk”. 15 meter är minsann inte att förakta i sammanhanget. Frågan är väl bara om det är sant?

Mer om Gustav Vasa-bänken

Ett helt inlägg koncentrerat runt Kalmars Gustav Vasa-bänk hittar du hos Upplevelse bloggen.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. bmlatsreseblogg

    Vilket roligt inlägg, skrivet med glimten i ögat! Jag idkade högläsning för maken när vi matade mil norrut efter Norrlandskusten!
    Ha det gott på tågluffande!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *