Uppsala är en nygammal bekantskap för mig. På 90-talet pluggade min syster här och jag var regelbundet och hälsade på under de åren. Nu har min dotter flyttat hit, bor på Rackarbergsgatan i bästa student-läge, och jag har igen anledning att besöka staden regelbundet. Dessa är de saker som jag hittills hittat att göra i Uppsala.
1. Uppsala slott
Uppsala slott är ett rosa landmärke som syns från snart sagt hela stan. Man kan inte gå in och se slottet invändigt, men väl gå upp för slottsbacken, se på utsikten och besöka Gunilla-klockan i sin klockstapel här uppe.
2. Uppsala domkyrka
Nästa, lika viktiga landmärke, är Domkyrkan vars karaktäristiskt tudelade torn också syns från hela stan. Här kan man förstås gå in och vi rekommenderar att ta sig hela vägen fram och sedan bakom altaret. För här allra längst in ligger ju Gustav Vasa begraven. Sveriges landsfader.
3. Gamla Uppsala Högar
På vikingatiden fanns en kungsgård och ett helt samhälle på platsen för Uppsala högar. Länge levde myten om att de större högarna var gudagravar tillhörande Oden, Tor och Frej. Efter den arkeologiska utgrävningen under andra halvan av 1800-talet, kunde man konstatera att detta mycket riktigt var gamla gravar. Benknotor och offergåvor hittades i bränt skick.
Detta är en vacker plats att besöka. Ett museum finns också, där bland annat kan göra ett virtuellt besök i den dåtida vikingabyn.
4. Botaniska trädgården
Botaniska trädgården anlades ursprungligen som slottsträdgård till Uppsala slott 1664 av Olof Rudbeck den äldre. Men det var Linné som gjorde botaniska trädgården till en av Europas främsta. Efter Linnés död donerade Gustav III trädgården till Uppsala universitet och vägen som skiljer trädgården från slottet drogs nu. Den del av trädgården som ligger mellan huset Linneanum och slottet har bevarats i samma stil som när den var slottsträdgård eftersom det ingick i Gustav III´s villkor att slottets utsikt inte fick försämras.
Åt andra hållet finns den nyare delen av botaniska trädgården, med det tropiska växthuset och mycket annat.
5. Carolina Rediviva
Carolina Rediviva är latin och betyder ”den återuppståndna Carolina”. Detta är en del av Uppsala universitet och, ska jag våga mig på att för tredje gången i denna artikel använda ordet ”landmärke”? Fast så är det ju, inget besök i Uppsala får förflyta utan att man minst en gång passerar här.
I Carolina Rediviva finns den kända Silverbibeln, en unik handskriven evangeliebok på det numera utdöda språket gotiska, från början av 500-talet.
6. Linnés trädgård
Denna botaniska trädgård från 1655 var själva orsaken till att Linné beslöt sig för att byta lärosäte och flytta från Lund till Uppsala. Linnné blev sedan föreståndare för trädgården 1741, och arrangerade växterna enligt sitt sexualsystem.
Efter Linnés död blev trädgården till park, för att i början av 1900-talet återställas enligt Linnés skriftiga och mycket noggranna instruktioner. I detta skick återfinns den än idag.
7. De gamla delarna av Uppsala
Kvarteren runt slottet, domkyrkan och Carolina Rediviva är mycket charmiga med gamla fina hus. Att strosa runt här ett tag är mycket trevligt.
8. Linnés Hammarby
Linné med familj bodde länge i en bostad som tillhandahölls av Uppsala universitet och var alltså beroende av Linnés befattning där. Familjen skaffade därför så småningom gården Hammarby strax utanför Uppsala, till en början som sommarnöje, men med tiden flyttade man ut hit helt och hållet.
Gården är numera ett museum och drivs av Uppsala universitet. Man kan göra ett besök utvändigt i trädgården, samt fika. För ett invändigt besök krävs att man bokar in sig på en guidad tur. Turen kan rekommenderas, man får lära sig mycket om Linnés liv och historia. Linnés egen sovrum är fullkomligt bedårande, tapetserat helt och hållet med botaniska planscher i grönt. Om jag fick, skulle jag flytta in direkt.
9-10. Svandammen och Stadsträdgården
Båda dessa ligger mellan slottet och Fyrisån och dessutom intill varandra. Trevliga platser att strosa alla årstider.
11. Musbageriet
Det här är ju så gulligt att man dör! På Smedsgränd, längst ner mot Fyrisån finns ett litet musbageri inburat i grunden. Man måste nog känna till det för att se det, tror jag, annars är nog risken stor att man bara går förbi med blicken i ögonhöjd.
Varför det finns här och vem som har fixat det? Ingen aning, vet du?
12. Äta gott
I Uppsala finns alla möjligheter att äta gott. Hambergs Fisk på Fyristorg 8 kan vi rekommendera. De har även en uteservering på baksidan i Skytteanska trädgården sommartid, med lite enklare, men goda rätter. Iberico Tapas precis bredvid gillar vi också, samt klassikern Koh Phangan är ju alltid trevlig.
Sedan skulle jag gärna prova Miss Voon vid tillfälle. Deras takvåningsläge känns väldigt spännande.
13. Fyrisån
Fyrisån flyter rakt igenom Uppsala. Trevlig att promenera utefter, att korsa via någon av stadens många broar, eller att fika eller äta middag intill. Bada kan man även göra i Fyrisån, på badplatsen vid Ulva kvarn.
Forsränningen i Fyrisån, som går av stapeln på valborgsmässoafton varje år, är ett välkänt arrangemang som anordnas av Uppsala teknolog- och naturvetarkår. Forsränningen startade 1975 med en vadslagning. Det var studenterna Anders Ahnesjö och Carl-Johan Hansson som slog vad om ifall de kunde ränna nedför Fyrisån i en jolle. Priset i denna vadslagning var en limpmacka och varm choklad.
14. Studentliv och nationer
Som icke-student får man ju inte besöka nationerna, inträde är bara förbehållet studenter, det är själva grejen. Jag tycker ändå att det är trevligt att promenera runt i centrala Uppsala och kika på nationerna utvändigt. Dels för att de är vackra byggnader, dels för att jag själv har minnen från några av dem, Gästrike-Hälsinge och Norrlands till exempel.
15. Pelle Svanslös lekpark
Ja men förstås! Det jag själv framför allt förknippade Uppsala med som barn, var helt klart Pelle Svanslös och alla de böcker där Pelle och de andra katterna sprang runt bland källargluggar och strömmingar i stan. Visste du förresten att Skogstible finns på riktigt strax utanför Uppsala, västerut?
Nuförtiden finns en lekplats tillägnad Pelle Svanslös i Carolinaparken. Den skulle man förstås ha älskat som barn, men det är lite kul att komma hit och kolla läget nu också faktiskt. Gammalt fan som man ju är.
Några kvarter bort, i Åsgränd, ska det även finnas en liten källarglugg i väggen där nyfikna barn får kika in i Pelles och Maja Gräddnos hem.
16. Disagården friluftsmuseum
Som en del av Gamla Uppsala, bortanför Högarna, ligger friluftsmuseet Disagården. Det är ett helt gäng gamla gårdar, samt ett soldattorp som flyttats hit från sina ursprungliga positioner.
17. Geocentrum
Uppe vid universietsområdet vid Geocentrum, finns en Sverigekarta med alla landskaps landskapsstenar. Geonördigt? Ja med förstås, men vi älskar ju nördigt, eller hur?
18. Plattorna i trottoaren
Alltså vi vet inte riktigt vad det här är och hur det uppstått? Men runt om i Uppsala finns rätt många gatstenar med privata meddelanden på. Announcements liksom. Som denna nedan. Vi tänker att det verkar som att man kan köpa en gatsten i Uppsala med en egen inskription? Kul grej i alla fall och när man går runt i Uppsala blir det snart lite av en sport att hitta dem.
19. Åka Tidernas väg
Visste du att temavägen Tidernas väg startar i Uppsala? Den går längs först väg 272 för att sedan övergå i väg 83 och är totalt 48 mil lång och passerar massor av sevärdheter längs vägen.
20. Gustavianum – Uppsala universitetsmuseum
Gustavianum är inrymt i Uppsala Universitets äldsta byggnad och är ett universitetsmuseum. Museet har varit stängt i 5 år och precis öppnat igen. Vi har därför inte kunnat besöka museet än. Det får bli vid nästa besök.
Var ska man bo i Uppsala?
Vi bor gärna på Hotel Villa Anna när vi är i Uppsala, ett mindre personligt hotell med perfekt läge i de gamla delarna av Uppsala och nära till allt.
Läs också: 50 saker att göra i Stockholm – våra bästa tips
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.