Sverige är fullt av temavägar. Vissa mer kända än andra. Oavsett är det alltid en trevlig idé att välja en temaväg om man inte har bråttom, utan tvärt om vill passa på att se och uppleva så mycket som möjligt längs vägen.

Tidernas väg är en sån där trevlig väg som kanske inte är rikskändis. Mer en lite pärla till doldis kanske? Den går från Uppsala till Ånge i Västernorrland och alltså genom Uppland, Gästrikland, Hälsingland och Medelpad. Den består av först väg 272 från Uppsala, tills denna väg övergår i väg 83 strax söder om Bollnäs. Tidernas väg är 48 mil lång och går alltså genom inlandet. Som ett alternativ till E4:an längs kusten.

Uppsala

Tidernas väg börjar i Uppsala. En mycket trevlig stad som jag själv haft tillfälle och kommer att få tillfälle att utforska i och med att min dotter nyligen flyttat hit för studier. En utförlig Uppsala-guide kommer i sinom tid här på bloggen.
Höjdpunkter är helt klart domkyrkan, slottet och Gamla Uppsala med sina kungagravar.

Gamla Uppsala

Färnebofjärdens nationalpark

En timme norr om Uppsala, på gränsen mellan Uppland och Gästrikland, hittar man en av Sveriges 30 nationalparker. Färnebofjärdens nationalpark ligger på den biologiska gränsen mellan Norrland och Svealand, där mötet mellan syd- och nordsvenska växt- och djurarter äger rum. Detta är ett mäktigt älvslandskap, Dalälven är Sveriges näst längsta älv.

Läs också: Färnebofjärdens nationalpark och Gysinge – vi reser tillbaka till min barndoms äventyrsland

Tidernas väg

Gysinge herrgård

Precis bredvid nationalparken hittar man Gysinge bruk, en gång Sveriges största järnbruk. Nu kursgård för PRO. Vacker plats, hur som haver, med herrgård, arbetarbostäder och vällingklocka. Samt Naturum för nationalparken.

Missa inte brandbilsmuseet och Gysinge byggnadsvård, affären för alla som renoverar gamla hus i tidsenlig anda.

Tidernas väg
Tidernas väg

Årsunda Vikingagård

En vikingagård som är öppen för besökare under några veckor på sommaren. Då anordnas rundvisning och aktiviteter som lekar, sagor och hantverk.

Högbo bruk

Norr om Sandviken hittar man Högbo bruk. En sån institution att man knappt vet var man ska börja presentationen. För Högbo bruk är ju hotell, restaurang, fest- och konferensanläggning. Samt friluftsområde med skid- respektive löpspår i massor, paddling, golf, klättervägg, skridskor. You name it, helt enkelt.

Dessutom finns gårdshandelsbod och konsthantverk. Allt detta i gammal fin bruksmiljö. Har man aldrig varit här och passerar förbi, måste man absolut stanna.

Wij trädgårdar

Nästa stopp hittar vi i Ockelbo. Ni vet prins Daniels hemort. Här ligger Wij Trädgårdar med en vacker och omskriven inspirationsträdgård. Dessutom restaurang med mat från egna odlingar och en butik. En lite badplats finns också.

Läs också: Wij Trädgårdar i Ockelbo

Tidernas väg

Växbo – kvarn, krog och lin

Via en liten detour i höjd med Bollnäs, når man Växbo kvarn. Här kan man både äta på gourmetrestaurangen Växbo krog, och se hur gammal traditionell linberedning går till. Vattenhjulen vid skäkten och linklappen rullar igång vid visningar. På promenad avstånd finns Växbo Lin, ett av Sveriges få kvarvarande linneväverier.

Träslottet

I Arbrå ligger det klassiska ”Träslottet”. Gården heter egentligen Hans-Andersgården och är en stolt Hälsingegård från 1700-talet. Gården omvandlades till besöksmål på 19060-talet och har sedan dess varit en av Hälsinglands största sevärdheter. På övervåningen i mangårdsbyggnaden finns vackra schablonmålningar i flera rum och tapeter från 1820-talet.

Här finns trädgård, lekplats, restaurang, café och butik. En rad arrangemang anordnas varje sommar.

Tidernas väg
Träslottet
Tidernas väg

Hälsingegården Gästgivars

Nu är vi på tvättäkta världsarvs-mark. För Gästgivars ingår i de 7 Hälsingegårdar som representerar världsarvet. Här kan man få en guidad visning och se bland annat den kända orginal-schablonen, signerad Jonas Wallström, till det som idag är en extremt klassisk tapet från Doro. Café och butik med hälsingegårdarnas berömda schablontapeter finns också.

Läs också: UNESCO-världsarvet Hälsingegårdar – Sveriges senaste tillskott på listan

Tidernas väg

Orbaden Spa och Resort

Det perfekta stället för en lyxig övernattning är Orbaden Spa och Resort med sitt spa, sin gourmetrestaurang och sin infinitypool.

Orbaden är också en strand. ”Hälsinglands Riviera”, med en kilometerlång sandstrand i älven Ljusnan, med Hälsinglands blånande bergen som fond.

Tidernas väg
Tidernas väg

Svedbovallens fäbod

Ett fäbodsbesök känns nära nog obligatoriskt i Hälsingland. Svedbovallen är en levande fäbod med djur, prova-på aktiviteter, café och ostproduktion.

Järvzoo

I Järvsö finns Järvzoo, en djurpark med fokus på de nordiska djuren. Här kan man också bo på ett hotell inne i djurparken, Varghotellet, med stora panoramafönster ut i varghägnet.

Läs också: Varghotellet Järvzoo – närkontakt med vargar

Tidernas väg

Lillbabs-museum

I Järvsö på Stenegård finns ett Lill-babs-museum. För detta är ju Lill-Babs hemort.

Hälsingegården Kristofers

Ytterligare en hälsingegård av de 7 med världsarvstatus.

Denna gård drivs fortfarande som ett jordbruk och av samma familj som brukat jorden här sedan 1500-talet. Därmed har man bara tid att hålla öppet för visning en dag i veckan under sommaren, så det gäller att tajma sitt besök.

Tidernas väg
foto:Bengt A Lundberg / Riksantikvarieämbetet

Järvsöklack

Strax utanför Järvsö finns berget Järvsöklack, som ger många utsiktpoäng för insatt vandringskapital.

Sugen på ännu mer i Järvsö:
12 saker att se och göra i Järvsö – våra bästa tips

Tidernas väg

Klara Mors i Ljusdal

När Domus kom till stan revs många gamla hus i centrumkärnor runt om i Sverige. För att ge plats till det nya i betong. Så även i Ljusdal. Här har dock ett konstverk, Klara Mors, skapat av Kjerstin Stjernlöf, delvis återskapat det gamla. Det är 4 klassiska husfasader från det gamla Ljusdal, uppförda i ”platt” skick i skala 1:33.
Namnet Klara Mors kommer av att ett av husen inrymde Klara Mors kafé, ett kafé som drevs av Margret Klar, allmänt kallad Klara Mor. Konstverket hittas läng Norra Järnvägsgatan.

Tantmuseum Hovra

Hovra är en kortare omväg bort från Tidernas väg. Här har under ett antal år funnits ett Tantmuseum. 2023 höll man dock stängt och uppgifter för 2024 saknas fortfarande. Den som lever får se.

Hälsingegärden Bommars

Ännu en av de 7 hittar man längs Tidernas väg. Bommars har bara varit i 2 familjers ägo sedan 1300-talet.

Jiges Nostalgiutställning

I Ånge når resan längs Tidernas väg sitt slut. Här hittar vi Jiges Nostalgiutställning med kläder och klädstilar från 1890-1990.

Borgsjö

Efter Ånge är det faktiskt inte så långt till Borgsjö heller. Här finns en ovanligt vacker kyrka, samt pilgrimsleden St Olavsleden. Norr om Borgsjö ligger Jämtgavelns naturreservat, med en fin rundslinga.

Läs också: Vandring längs St Olavsleden – Fränsta-Borgsjö

Tidernas väg

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

  1. Marianne

    Vi har kört stora delar av Tidernas väg några gånger. Vilka fina bilder du tagit

    • Gunilla Yourstone

      Vi har aldrig kört hela på en gång. Däremot olika delar massor av gånger i och med att jag är uppväxt i Gästrikland. 🙂

  2. Carin Gisslén-Schönning

    Vilken härlig och fin bild du ger av vår alla Tiders Väg!
    Går det att få den som en wordfil?
    Vi har årsmöte i Tidernas Väg imorgon i Ockelbo och då vill jag gärna visa och berätta!
    Var bor du?
    Cain
    Ordf. Tidernas Väg

    • Gunilla Yourstone

      Om du markerar allt och kopierar kan du sedan klippa in det i word.
      Kul att ni uppskattar artikeln. 🙂
      Jag bor numera i Umeå, men är uppvuxen i Gävle, så många av dessa platser, som Ockelbo, Högbo, Gysinge, Österfärnebo känner jag till väl.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *