Järvsö är en liten ort i Hälsinglands inland, bara mellan 1500 och 4500 innevånare (beroende på om man räknar tätorten eller socknen). Men här finns en imponerande rad sevärdheter och Järvsö tar också emot massor av turister varje år. Dessa är våra bästa tips till vad man kan se och göra i Järvsö.

1. Järvzoo

Järvzoo fokuserar på de nordiska djuren, här finns det mesta, älg, lo, varg, björn, räv och myskoxe för att nämna några. Djurens hägn är stora och belägna i naturlig skogsmiljö. En trärampsslinga på några kilometer leder runt till alla hagarna. Ett mycket fint beläget zoo där det känns som att djuren har det bra och trivs.

2. Hälsingegård Kristofers

UNESCO-världsarvet Hälsingegårdar är egentligen ett världsarv som omfattar samtliga Hälsingegårdar. De är ca 1000 till antalet. Men sju har valts ut som representanter för världsarvet, däribland gården Kristofers i Järvsö.

Denna gård drivs fortfarande, trots sin världsarvsstatus, som ett jordbruk. Av samma familj som bott här sedan 1500-talet!
Gården visas på onsdagar och torsdagar kl. 16 och visningen måste bokas i förväg.

Vi har tyvärr inte varit här själva ännu, jag trodde nog innan att det bara skulle vara att dyka upp på den här typen av världssevärdhet. Utan förberedelser och planering. Men nej, vi var inte ens i Järvsö på rätt dag. Som tur var kunde vi besöka 2 andra Hälsingegårdar i stället.

foto:Bengt A Lundberg / Riksantikvarieämbetet

3. Varghotellet

Inuti Järvzoo finns ett väldigt speciellt hotell, Varghotellet. Här bor man med stora från-golv-till-tak-fönster direkt mot varghägnet. Eftersom hotellet ligger inuti djurparken har man dessutom tillgång till den hela dygnet och kan besöka hägnen i gryning och skymning, då de flesta djur gillar att röra på sig. Väl värt sitt saftiga rumspris.

Läs om vårt besök på Varghotellet här.

4. Creperiet i Järvsö

Creperiet i Järvsö finns i två upplagor. Uppe på berget vid slalombacken och nere i byn. Creperiet i byn har bara öppet sommartid och de flesta borden är utomhus.

Vi besöker Creperiet i byn en varm sommardag och fastän jag inte ens är någon crepes-fantast, gillar jag verkligen vår lunch här. Gott, vacker och mysigt.


5. Stenegård

Stenegård är en mycket ståtlig storgård i Järvsö. Här finns olika kulturverksamheter, bland annat Hälsinglands träteater, folkmusik, hantverk och lokal matkultur. Samt även ett besökscenter för UNESCO-världsarvet Hälsingegårdar.

Stenegård

6. Järvsöklack

Järvsös stolthet. Järvsöklack är en klackliknande topp som syns från långt håll i trakten. 390 meter högt är berget och enda sättet att ta sig upp är att gå. Väl på toppen kommer belöningen i form av utsikt.

7. Taittinger Champagnebar

Kanske något otippat, men i Järvsö Gårdsbageri, ligger faktiskt en champagnebar. Här kan man prova champagne och även matcha drycken med en mathantverksplanka med lokala specialiteter.

8. Lill-babs museet

Ett museum om Lill-Babs. I hennes hembygd dessutom. Hur ska man rimligen kunna motstå?

9. Järvsö kyrka

En både ståtlig och vackert belägen kyrka har Järvsö. Sveriges största landsortskyrka faktiskt. Absolut värt ett besök.

10. Tidernas väg

Genom Järvsö längs väg 83 går turistvägen Tidernas väg. En väg som marknadsför sig så här:

Ge din resa lite extra tid. Låt vägen och omgivningen bestämma tempot. Lämna stressen på E4 och välj istället Tidernas Väg – lite längre och lite krokigare, men fylld av upplevelser.

11. Järvsöbacken

Vi har aldrig besökt Järvsö på vintern, men här finns också en skidanläggning som lockar besökare under säsongen. Anläggningen har 20 nedfarter, 8 liftar och 5 rullband.

12. Järvsö Bergscykel Park

Järvsö är stort inom downhill-cykling. Så testa om du är här och gillar cykling.

Sen då? Jo men Hälsingland är ju inte så stort, från Järvsö är det lätt att ta sig till många av Hälsinglands andra sevärdheter.

Läs också: 22 saker att se och göra i Hälsingland – våra bäst tips

Söderhamn till exempel

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

3 Comments

  1. Man kan ta en sväng till Färila. Min hemby. Där finns Sveriges bästa bacon, på Björks. Inte så mycket annat, kanske.

  2. Albert Allema

    Vi har använt bland annat denna webbsida när jag förberedde vår resa till Höga Kusten.
    På vägen dit har vi stannat för natten i Järvsö och har vi besökt kyrkan (nr. 8). En verkligen fint belägen kyrka! Och minsann överraskande stort på denna plats. Tack för tipset. Kanske blir resten en annan gång 😉

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *