E4:an söderut från Umeå har jag väl åkt en ziljon gånger. Längs vägen finns några landmärken som man lägger märke till varje gång. När barnen var små, så hade jag faktiskt ”utrop” i bilen inför dessa. För om de missade att se, blev det smått katastrof i bilen och snudd på att vi måste vända och åka tillbaka. Högakustenbron, stridsflygplanet i Söderhamn. Och så Y:et strax norr om Sundsvall, i Timrå kommun.

Ett konstverk, ett 30 meter högt Y i glada färger. Som en utropstecken i landskapet.
– Vad är detta? Frågar man sig nog om man kör förbi här utan att veta något om Y:et. Själv vet jag förstås att detta är ett konstverk av Bengt Lindström. Men inte så mycket ner.

Så en dag i mitten av augusti 2023. På vägen hem från ett jobbuppdrag i Ljusdal, så kommer jag plötsligt på den rätt självklara idén. Att svänga av E4:an och stanna till vid Y:et. Och ta reda på mer.

Ett konstverk av Bengt Lindström

Y:et är alltså ett konstverk av Bengt Lindström. Jag har faktiskt inte koll på hur känd han är i resten av Sverige, men här uppe i Västernorrland och trakterna runtomkring är han en gigant. Norrlands Auktionsverk har nog inte haft en endaste auktion genom tiderna där ett verk av Bengt Lindström inte varit med. Otroligt produktiv måste han ha varit, så en litografi kan man skaffa sig till ett rimligt pris. Har själv varit inne på tanken någon gång att köpa, men inte hittat rätt alster.

Bengt Lindström föddes 1925 och dog 2008. Hans stil var minst sagt unik med ett  färgsprakande och spontant figurmåleri. En Bengt Lindström känner man igen på flera kilometers håll, höll jag på att skriva.

Hans konst återfinns på bland annat Moderna museet och Nationalmuseum i Stockholm.
Förutom tavlor och skulpturer har han också utsmyckat luckorna i Akkats kraftstation utanför Jokkmokk (tillsammans med Lars Pirak) och en målning på cisternen vid fjärrvärmeverket i Örebro.

luckorna i Akkats

Y:et itself

Det jag läser mig till på nätet, är att Bengt Lindström ursprungligen skissade på Y:et redan 1982 som ett verk som skulle placeras vid E14 vid infaren till Östersund. Det skulle då utgöra en symbolisk port till fjällvärlden, en figur med uppåtsträckta armar, som en välkomsthälsning i samernas färger.

Efter en osäker ekonomi i byggandet samt folkstorm mot projektet avbröts planeringen att uppföra verket i Östersund.

Istället kom verket att uppföras i Timrå 1995, nu som ett Y, Västernorrlands länsbokstav. Nu var verket också kortat från ursprungliga 40 meter till 30.

Fakta om Y:et

 • Det är uppförd i 80 millimeter sprutbetong
 • 30,5 meter högt
 • Väger 700 ton
 • Bara färgen väger faktiskt 3 000 kg
 • Yta 800 m²

Y som symbol

Y lär härstamma från Pythagoras idéer om Y som symbol för livets vägval. Y:ets övre delar angav den smalare dygden väg eller den breda lättjefulla vägen.

I Sverige blev Y Västernorrlands länsbokstav och Västernorrlands innevånare har ibland kallats vid öknamnet ”klyktattare” med Y:et som inspiration.

Rastplatsen

Men åter till mitt besök då. Jag svänger av söderifrån och får därmed åka in under E4:an, Y:et ligger på västra sidan. Parkering, lekplats och rastbord. Här finns gott om plats för allt man behöver under en rast längs E4:an. Fast ingen restaurang, och det är väl därför jag själv aldrig har stannat här förrän nu.

Till min förvåning visar sig Y:et vara ihåligt. I alla fall på bottenvåningen. Här finns en liten informationskiosk med broschyrer och även en frys med glass till försäljning. Kvinnan som förestår kiosken idag säger att de allra flesta som kommer hit säger som jag. Att man åkt förbi en ziljon gånger. Och just denna gång bestämt sig för att stanna och titta närmare.

Många kan också bidra med historier om Bengt Lindström, vars liv verkar ha varit ganska yvigt. Som kuriosa kan nämnas att han anmälde sig till hela 5 Vasalopp, men inte lyckade komma i tid till starten till ett enda av dem.

Bakom Y:et finns ett gäng informationstavlor om Bengt Lindström. Längst ner mot Indalsälven hittar jag Trollstigen, en promenadsslinga för barn.

Och sen den där skylten. Som en uppmaning i livet.

Jag rullar vidare hemåt. Fredagseftermiddag och brittsommar. Lite, lite klokare. Åtminstone vad gäller Y:et.

Har du åkt förbi Y:et? Vad tycker du om det?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

 1. Hej
  Om du gör slag i saken och tänker köpa något av Lindström, var försiktig! Det finns massor av förfalskningar ute på marknaden.

  • Gunilla Yourstone

   Intressant att veta. Man får hålla sig till de professionella återförsäljarna och inte Tradera. 🙂

 2. Ja där har man ju åkt. Visste faktiskt inte att det fanns en rastplats där. Det kanske får bli ett stopp nästa gång. 👍

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *