Vad kan man hitta på att se och göra i Kiruna? Kiruna är ju till ytan Sverige största kommun, sträcker sig från strax söder om Kiruna tätort och hela vägen norrut till Treriksröset. Västerut ända till Norge via Nikkaloukta. Österut ända till Finland i höjd med Saivomuotka. En tjugondel av Sveriges yta.
Så att täcka upp hela den ytan med en att göra lista kan ju bli tufft. Särskilt om man inte ens varit runt i hela kommunen. Men okej, om vi säger så här ”Bästa sakerna att se och göra inom bekvämt (sörländskt) dagsutflyktsavstånd från Kiruna tätort”.

1 Kebnekaise

Kirunas superkändis och förstås största måste. Själva anledningen till att man alls kommer hit kanske. Naturligtvis ska man vandra upp. Om man kan. Med vår hälsostatus i familjen åkte vi helikopter. Ett elakt missunnsamt litet mörkgrått moln över toppen hindrade oss från att landa. Men se Keb från alla upptänkliga håll och ledder, det fick vi.

Läs också: Helikopter till Kebnekaises topp – hur blev det, kom vi upp eller inte?

se och göra i Kiruna

2. Ishotellet i Jukkasjärvi

Man måste inte bo över. Allra helst inte om man drar runt med en seriös version av Raynards syndrom, som jag, med ständigt vita fingrar. Men ett dagsbesök rekommenderas starkt. Frost-Disney-kimono på förstås.

Läs också: Ishotellet i Jokkasjärvi – vi har varit på besök i Narnia


se och göra i Kiruna

3. Gruvan

Kirunas tredje världskändis. Världens största järnmalmsgruva. Ett besök är är intressant och lärorikt. Samt ger svar på frågan varför Kiruna flyttas.

Läs också: LKAB´s gruva i Kiruna – och när vi plötsligt jagade den där guldvagnen

se och göra i Kiruna

4. Naturen

Ja. Man får ju inte göra misstaget att ränna runt i Kiruna samhälle allt för mycket och alltför länge. För det är förstås den väldiga lappländska naturen som är det stora dragplåstret. Sen vart man beger sig är väl av mindre betydelse. Väldiga nationalparker, skogar och fjäll.

se och göra i Kiruna

5. Souvas på Stejk

Det blev några snabbmatsmåltider på vår resa. Det erkänner vi gärna. Enkelt, snabbt, gillbart av tonåringarna och billigt. Frasses och Sibyllas. Vi är långt bortanför McDonalds-land nu.  Praktiskt men inte omvälvande och sexigt på något sätt.

Men om man vill att snabbmaten ska vara det motsatta. God, överraskande, nyskapande och en upplevelse på resan (och det vill man ju!), då ska man bege sig till Stejk i Kiruna.

En matvagn av klassiskt snitt. En kåta på det, med renskinn, uppvärmd med tända ljus på det. Kön kan vara ett minus, för hit kommer många för att äta. Maten är souvas, ren och älg och sånt mumsigt. Varm lingondricka till förstås. Gott och mysigt och så störtsköna killar som driver ruljansen på det. Kan det bli bättre?

se och göra i Kiruna

6. Esrange

Vi vill inte skruva upp förväntningarna på denna sevärdhet, för Esrange funkar nog ärligt talat bäst om dessa är ställda lågt inför besöket. För detta är ett obemannad, gratis besökscentrum med en film och några montrar. Inget Kennedy Space Center liksom. Men väldigt intressant, tyckte vi att titta förbi om man ändå åkt så långt som till Jukkasjärvi och ishotellet. Häftigt att detta finns här uppe i nordligaste Sverige.


se och göra i Kiruna

7. Stadsflytten

Vi sökte förgäves efter en spökstad som i Malmberget. Men i Kiruna har man varit snabb med att riva utflyttade fastigheter. Kvar finns ett antal staket med LKAB´s hälsning på, en byggarbetsplats som ska bli ett nytt centrum och så berättelsen om flytten och varför den genomförs. Nog så spännande.


se och göra i Kiruna

8. Kiruna kyrka

Vacker, annorlunda och kanske snart borta. Om man inte löser uppgiften med hur den ska kunna flyttas.

se och göra i Kiruna

9. Hantverks- och outdoorshopping

Vi varken ägnar oss åt, eller rekommenderar shopping särskilt ofta. Men just i Kiruna gick vi faktiskt loss ordentligt. Både på outdoor och lokalt samehantverk.

Bonustips att se och göra i Kiruna-kommun

Och så ett bonustips. Inte inom bekvämt dagsutflyktsavstånd men ändå.

10. Abisko

Abisko kräver sin egen resa. Här vill man vandra och vara länge. Missa inte den unikt, andlöst vackra naturen här uppe i allra nordligaste Sverige.

Läs också: Vandring till Trollsjön, Abisko

Läs alla inlägg från vår roadtrip i Lappland här.

Vill du läsa om fler av våra äventyr? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

2 Comments

  1. Gruvan och Esrange har jag (Helena) faktiskt besökt. Och fjällstationen i Kebnekaise. Väldigt längesedan dock … Var här på en resa med Föreningen Nordens ungdomsförbund för hundra (nåja) år sen. Kul resa!

    • Gunilla Yourstone

      Så kanske ni fick se mer av Esrange. Jag hade gärna gått in på området och sett ner. Men det fick man alltså inte.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *