Inlägget är ett samarbete med Väskan.com, men alla åsikter och rekommendationer är som vanligt våra egna.

Resväska är ju ett ganska viktigt inköp, åtminstone om man reser så mycket som vi. Väskan ska vara praktisk, prisvärd och i rätt storlek. Lätt att rulla osv. Så här tänker vi och dessa väskor skulle vi välja om vi köpte nytt idag.

Kabinväska

Vad gäller just kabinväskor bör man absolut satsa på en mjuk väska tycker jag. Dels är det lite lättare att trycka in i den där trånga hyllan om det finns någon ”trycka-ihop”-mån på väskan och dels har man då ett eller två fack på utsidan. Dessa är guld värda. Här stoppar jag allt som jag vill ha lättåtkomligt på resan; mobil, pass, boardringkort, eventuella andra utskrivna resedokument, en bok, paddan etc. Och även mössa och vantar om jag reser vintertid inom Sverige.

Jag gillar verkligen att köpa kvalité som håller länge, både för miljöns och ekonomins skull. Min kabinväska är en Samsonite med 20 år på nacken och som funkar och håller utmärkt än. Köpte jag ny kabinväska i dag skulle jag satsa på precis samma typ av väska.

Samsonite B-Lite 3 – 55cm – 2 hjul, är väldigt lik min och har ett bra pris för en kvalitetsväska.

Att köpa ny resväska - hur ska man tänka

Resväska

Även på resväskefronten satsade jag på kvalité och Samsonite när jag köpte nytt för snart 5 år sedan. Samsonite har 10 års garanti och jag vet att de håller länge.

Ja, jag gillar alltså kvalité, men är ändå lite snål liksom, så jag satsade på Samsonites Aeris-serie. Dessa är lite billigare och ganska avskalade invändigt. Ingen klädsel i botten utan bara hårdplast direkt. Men det funkar bra för mig. Nätuppdelare (ja jag fick kolla upp ordet) med ett dragkedjefack finns. Jag använder facket för småprylar som man vill ha med på varje resa och som kan ligga kvar mellan resorna.

Den här gången tänkte jag till och valde en stilig klarröd väska.

Modellen och färgen finns fortfarande kvar, Samsonite Aeris Upright 64cm, och köpte jag nytt i dag skulle det bli precis samma väska en gång till.

Att köpa ny resväska - hur ska man tänka

Samsonite Aeris Upright 64cm finns i svart och 3 andra, glada färger, samt med 2 eller 4 hjul.

Att köpa ny resväska - hur ska man tänka

Christofers väska

Christofer är inte lika förtjust som jag i att lägga seriösa mängder cash på prylar. Om det inte rör sig om teknik eller militär utrustning alltså. (sa jag att han köpt ett kamoflagefärgat regnställ för 7000 kr?)

Han har därför bara en väska och hans nya väska är aningen billigare än mina Samsonite. Han har satsat på en svart EPIC Phantom SL – 66cm 4 hjul som han har märkt själv med två röda klisterlappar för att lätt känna igen den på bagagebandet. Epic är ett svenskt företag och lämnar något som man kallar för Epic Full armour warrenty under 7 år på Phantomväskorna. Väskan finns i ett gäng olika färger.

Att köpa ny resväska - hur ska man tänka

Avslutningsvis några tips att tänka på vid köp av ny resväska

2 eller 4 hjul?

4 hjul går sönder oftare och lättare än 2, eftersom de sitter mer oskyddade på resväskan. 4-hjulsväskan blir ju också lite mindre packvolym på än motsvarande väska med 2 hjul. 4-hjulsväskan går å andra sidan lättare att rulla t.ex. i incheckningsköer eftersom man bara kan ge den en knuff.

Storlek

Köp inte för stor väska tycker vi. Den blir tyngre, otympligare och man lockas bara att packa en massa extra onödiga grejer. De som är ungefär 65 cm höga tycker vi är precis lagom.

Lås

Ett TSA-lås bör man absolut ha på sin väska. Det ger tullpersonalen möjlighet att låsa upp din väska med en ”huvudnyckel” i stället för att byta upp den om de skulle se ett behov av det.

Att köpa ny resväska - hur ska man tänka

 

Färg

Alltså, en avvikande lite ovanlig färg på resväskan är värt hur mycket som helst. Sedan jag skaffade röd väska, ser jag min väska direkt när den glider ut på bagagebandet. På ett genomsnittligt flyg finns kanske 4 röda väskor totalt.

Att köpa ny resväska - hur ska man tänka

Hår eller mjuk väska?

Därom tvista de lärde. Kabinväskan bör absolut vara mjuk. Lite lättare att stuva på planet då och praktiskt fack på utsidan för det man behöver tillgång till under resan. För övriga större resväskor är det en smaksak. Den mjuka väskan går ju att ”töja” och därmed packa mer i. Men själva ligger vi aldrig så på bristningsgränsen med packningen att det behövs. En hård väska skyddar innehållet i väskan lite bättre. Själv väljer jag nog hård för att jag tycker att det är snyggast!

Att köpa ny resväska - hur ska man tänka
Hård eller mjuk? – den stora frågan

Läs våra bästa packtips här.

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips.

6 Comments

 1. Minett

  Föredrar helt klart en hård resväska, den känns mer tålig. Och tycker två hjul är bättre än fyra. Hade en två-hjulig resväska som gick sönder. Köpte en ny med 4-hjul, men det kommer jag inte göra om. En nackdel är att en 4-hjulig resväska glider iväg om den står på golvet på ett tåg, sedan finns det fler nackdelar.

  Har för övrigt varit på samma resa (till Nord – och Sydkorea med Världens Resor) med ägaren till väskan.com, som hans söner numera driver (förutom vid svårare och obekväma frågor, då får deras pappa rycka in). Han har rest i över 150 länder, det var intressant att lyssna på hans reseupplevelser.

  • Gunilla Yourstone

   Åh vad roligt. Både med Nord- och Sydkorea och att du träffat ägaren. Klart man är reseentusiast om man säljer resväskor. 🙂

 2. Alltid svårt att välja! Grym guide 🙂

 3. Bra väskguide!

  Mitt senaste väskköp var också en Epic Phantom, en röd. Är mycket nöjd och uppskattar särskilt de fyra hjulen då jag ofta går långa sträckor till fots.

  Däremot upplever jag att det är många som har röda väskor! 😉 Har märkt min med guldigt presentsnöre.

  • Gunilla Yourstone

   Christofer är också mycket nöjd. Hehe, kanske fler och fler som väljer rött? 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *