Albanien är ett trevligt och lite annorlunda land att besöka. Så långt ifrån Europa som det fortfarande är möjligt att komma inom Europa så att säga. Detta är våra bästa tips till att se och göra i Albanien.

att se och göra i Albanien

1. Vandringen Valbona-Theth i Albanska alperna

Albanska alperna är mäktiga att vandra i och det är väldigt genuint utan alltför många turister. Den mest klassiska vandringen är att gå mellan Valbona och Theth. Väglöst land, att ta sig mellan byarna per bil är ett flerdagsprojekt. Men över bergskammen mellan de två byarna har man vandrat i eviga tider. Bytt, sålt och äktenskapsmäklat.

Läs om vår vandring från Valbona till Theth här.

att se och göra i Albanien

2. Vägen till (eller från) Theth

Avdelningen galna vägar. Galnare än så här blir det faktiskt inte, för vägen till, eller från, beroende på hur man reser, Theth i Albanska alperna är en upplevelse och sevärdhet i sig. En glorifierad åsnestig längs ett brant stup. Att mötas är egentligen en omöjlighet, så för varje möte måste en mötesplats uppfinnas från grunden. Om det ska gå vägen.

3. Båt på Lake Koman

Båtfärden från Koman upp längs Lake Koman klassas som en av världens vackraste båtturer och går genom ett fjordliknande landskap och över turkosa vatten. Här färdas man vanligen för att ta sig till den lilla alpbyn Valbona.

att se och göra i Albanien

4. Albansk mat

Vid badorterna serveras nog mest bara de internationella klassikerna, pizza, pasta och grekiskt sallad. Men om man beger sig inåt land i Albanien och norrut hittar man fantastisk rustik husmanskost. Grillade grönsaker, kötträtter, härligt bröd, ost och fräscha sallader. Enkelt gott och rakt på sak.

Läs också: Maten i Albanien och vad vi tyckte om den

att se och göra i Albanien

5. Bad i vikarna bortanför Drymades beach

Vattnet vid Drymades beach i Albanien måste helt enkelt vara Medelhavet klaraste. Så får Kroatien och Malta säga vad de vill om den saken. Drymades beach självt är en lång härlig strand med hotell, solstolar och serveringar. Men längst bort i norra änden av stranden, där man tror att allt tar slut, där finns en liten naturlig portal i klippan. Innanför den dyker ytterligare en vik upp. Och klättrar man över klipporna efter den, ytterligare en osv. Några vikar bort, kan man få vara ensam med det ljuvliga klara vattnet en hel dag.

Läs också: Albaniens bästa stränder – häng med på beach-hopping

att se och göra i Albanien att se och göra i Albanien att se och göra i Albanien

6. Gjirokaster

Girokasters gamla stadskärna är ett av UNECSO´s världarv, pga. att den är ett kvarvarande exempel på en stad med osmansk arkitektur. Centrum utgör av charmiga gamla stenhus och på toppen av staden ligger ett gammat slott.

När vi var här renoverandes många av de gamla husen, säker är det ännu vackraste nu.

Att se och göra i Albanien: Gjirokaster

7. Llogarapasset

Ovanför Drymades beach går en serpentinväg upp över Llogarapasset. Här upp har man en fantastisk utsikt över havet och kusten. Allra maffigast blir den förstås om man kommer från andra hållet och för första gången ser havet här. Uppe på krönet finns en restaurang med fantastiskt utsikt, samt även paragliding.

att se och göra i Albanien

8. Syri i Kalter

Syri i Kalter är en klarturkos källa i södra Albanien där vattnet alltid håller 12 grader. Det är mycket populärt att göra en dagsutflykt hit från Medelhavsorterna och bada i källan.

att se och göra i Albanien

9. Gjipe Beach

En härlig vacker strand som bara kan nås via en 30-minuters promenad och därför är relativt luftigt och glest besökt även i högsäsong.

att se och göra i Albanien
Att se och göra i Albanien: Gjipe beach

att se och göra i Albanien

10. Shkoder

En av  Albaniens äldsta städer med ett citadell och en Gamla stan. Shkoder är också utgångspunkter för de flesta äventyr i norra Albanien. Vi kan särskilt rekommendera att bo på Hotel Tradita, beläget i stadens äldsta byggnad och inrett i traditionell albansk stil.

Hotel Tradita i Shkoder

11. Butrint

Butrint är en romersk ruinstad i södra Albanien, komplett med amfiteater och allt.

12. Osum Canyon

Mitt i Albanien finns en vacker kanjon. Att bese från ovan eller ge sig ut på paddlingsäventyr i.

13. Berat och Berats slott

Ytterligare en världsarvsklassad stad med gammal osmansk arkitektur. Samt ett slott.

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och Bloglovin.

 

8 Comments

 1. Vilket härligt inlägg om fina Albanien som vi fick bortprioritera vid vår husbilsresa till Kroatien 2018, då semesterdagarna inte räckte. Vi hade tänkt hyrbil från Dubrovnik (eftersom vi inte får köra husbilen utanför EU med vanligt körkort), sedan ett par nätter i Shkoder, köpt tur med transport och övernattningar i Thet innan vi återvände till Kroatien. Norra Albanien står därför kvar högt upp på vår ”att-göra-lista”.

  • Gunilla Yourstone

   Åh vad synd att ni inte hann. Men så är det ofta tycker jag att man egentligen skulle ha velat stannat längre och sett mer. Men vardagen och plikterna hemma kallar. 🙂

 2. Många goda tips där. Tänk, jag har varit två gånger i Albanien, men båda gångerna bara över dagen. En gång i söder (Saranda/Butrint) när jag var 15 år, och en gång i norr (Shkoder för två år sedan). Åker gärna tillbaka för en lite längre vistelse!

 3. Vi har varit 2 ggr i Albanien och sett de ställen du rekommenderar. Med husbil så får man se så mycket mer av landsbygden. Finns många fina ställplatser och campingar vissa öppna även på vintern.

 4. Ulrika Wahle

  Spännande Albanien. Nu satsar vi fullt ut o blir delårsboende. Har inte utforskat norr ännu!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *