Det finns ju massor av resebloggar där ute, 87 stycken bara som är medlemmar i Svenska Resebloggar. Säkert betydligt fler. Skriver ni aldrig om samma saker, kanske vän av ordning undrar nu?

Jo, hela tiden förstås. Antalet resmål är förstås oändligt, men de populära resmålen desto färre. Det är klart att det finns ett stort antal weekend-guider till Prag där ute. Och till Rom. Och så vidare. Alla gör sin grej och det är så det ska vara.

Prag

Men andra typer av inlägg då? Jo, vi tangerar ofta varandra. Skriver om ungefär samma saker. Alla har säkert någon gång skrivit ett tipsinlägg om hur man får råd att resa så mycket. Till exempel.

Att inspireras och ”inspireras”

Vi inspireras också av varandra. Hakar på ett kul ämne och skriver samma inlägg själv. Så länge man länkar tillbaka är det bara trevligt att bli kopierad. Om länken uteblir, kanske inte lika mycket. Den här listan från Resfredag hakade många på. Inklusive jag själv.

Definitivt suitcaser

Var själv med om en gång att jag bad resebloggarna om deras artiklar i ett ämne. Ville låna bilder och länka, berättade om ämnet för min artikel och när den skulle gå ut. Och ett par dagar senare, före publiceringsdatum för min artikel, hade någon annan i gruppen knipit samma ämne.
Man lär av misstagen. Nu för tiden skriver jag aldrig ut mitt ämne och frågar efter foton och länkar mindre än ett dygn i förväg. För säkerhets skull.

Man lär ju av misstagen. Dum vore man annars.

När två bloggare har samma tanke

Men sen blir det krockar i bland också. För ett par år sedan hade jag en finfin idé om ett inlägg med en checklista på allt man måste ordna innan en resa. Från ”skaffa visum” till ”vattna blommorna”, ni vet.
Skapade inlägget i inläggskalendern, började fylla på med stolpar. Och så hade Jennifer Sandström plötsligt publicerat en likadan guide. Helt ovetande om min idé förstås. Den gången sparade jag min inlägg och publicerade nästa år inför sommarsemestern i stället. Att publicera min direkt efter hade känts klumpigt. Även om det var en tillfällighet.

Inför resan målar jag alltid tånaglarna

När jag publicerades ett inlägg om världens minst besökta länder, visade det sig att Discovering the planet också hade samma på gång. Hon gjorde som jag och höll på sitt inlägg ett halvår eller nåt.

Tuvalu – världens minst besökta land

Just nu har hela tre resebloggar publicerat inlägg om Stenshuvud nationalpark bara på någon vecka. Jag hade ju också tänkt skriva om sagda nationalpark, men känner att jag väntar någon månad eller två.

Sedan kan det komma likartade inlägg precis samma dag. Då blir det mer bara lustigt. Som när Ladies Abroad och jag hade hemma hos-reportage båda två för första gången någonsin på samma dag.

Hemma hos redaktionen för 4000mil

Jag fick en idé om renar

I september i Funäsfjällen kryllar det verkligen av renar. I Sonfjällets nationalpark få vi se något verkligt märkvärdigt. En ren som står och fejar sina horn mot en fjällbjörkstam. Basthuden hänger i slamsor efter huvudet och renens horn lyser röda av blod.

En unik syn!

Wow, vi blir nyfikna på renens horn och fejningen, googlar fakta när vi kommit hem igen. Där och då föds idén om ett faktainlägg om renar. Det är ingen brådska, jag har massor av inlägg att skriva. Om sommaren, om Funäsfjällen och snart nog om Skåneleden också.

Dessutom har jag redan bestämt att jag ska skriva om Myskoxen också. Ett annat spännande arktiskt djur. och det står först i kö. Den 4:e november har det blivit Myskoxens tur. I december skriver jag om renen. Det blir rätt bra, för renen är ju vissa kopplingar till julen ändå. Tomtens släde ni vet. Schemalägger den 16:e december.

Myskoxen först på tur

Men så den 15:e ser jag på Internetstiftelsens presentation om Svenskarna och internet. Något jag försöker göra varje år. Och får i år en idé i detta resetorkans år. Jag ska skriva om rapporten Svenskarna och internet. Och så får det inlägget företräde, en nyhet måste ju släppas direkt för att ha något värde. Renen blir flyttad till söndag istället.

Och det fick FreedomTravel också

Lördag vaknar vi sent. Äter frukost. Då ser jag det. ”25 fakta om renar”. FreedomTravel har skrivit.
– Helt sjukt, tänker jag. Måste jag kasta mitt reninlägg nu? Eller spara till nästa år, eller till i sommar?

Fast Christofer har fått meddelanden sedan klockan 5 i morse. En man är försvunnen i Tavelsjö och hela hans kompani ska ut och leta i morgon. Det betyder att vår Lilla julafton som vi planerat att ha med tonåringarna i morgon måste bli idag i stället. Jag måste hämta de sista julklapparna hos Instabox, slå in, köpa nytt kött, för det vi tänkt till i morgon är fortfarandet i frysen. Laga stek och potatisgratäng, stryka julduken och så vidare. Det finns inte tid att stresskriva ett nytt söndagsinlägg, helt enkelt. Renen får gå ut, mitt ”17 fakta om renen”. Försmädligt, men så måste det bli.

Lilla julafton coming up

Skriver en rad till FreedomTravel, vi känner varandra så de förstår ju att jag inte snott deras idé. Inte min stil alls, för övrigt. Har alldeles nog med alla idéer som sprutar runt i mitt eget huvud som det är.

Och i morgon är en annan dag. Då är renen och alla hans fakta glömda igen. Då skriver vi alla om något helt annat.

 

14 Comments

 1. Verkligen kul lista så här en måndag morgon. Ja, jag gör ofta så, att jag håller på mitt om någon publicerat liknande. Och inte sällan alls, :D, blir det aldrig publicerat. Sen får man ju inte glömma, att utöver resebloggarna, har vi nog olika publik. Å då gör det kanske inte så mycket. Go Jul på er

  • Gunilla Yourstone

   Jag funderade på det också. Hur många läser egentligen både Freedom och min blogg regelbundet. En handfull bara kanske? Mest troligt är det man själv som förstorar upp en sån här sak. 🙂

 2. Visst kan slumpen ställa till det ibland. Och ofta är väl våra tankar inte så unika som vi gärna vill tro? Sen är det väl kanske mindre slump också. Om en rapport släpps, en nyhet släpps, en större aktör kommer med sina framtidsspan och trender. Då är vi ju många som läser den nyheten. Eller om det är en bloggresa, eller det komiska när två eller flera bloggare nästan på samma dag släpper en text om samma hotell, och det inte är markerat som sponsrat. Ja ja, jag får övertyga mig själv om att det då faktiskt är slumpen.

  Idag publicerade jag en text om reseåret 2020. Jag utgår från att jag inte kommer vara den enda. Men jag garanterar ändå ingen kommer skriva det samma som jag. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Nej vi trampar nog mest runt i ungefär samma cirklar tankemässigt.
   Samma text om samma hotell samtidigt utan sponsormärkning. Hm, har inte sett det själv, men lite konstigt kanske. 🙂
   Jag kommer definitivt att ”kopiera dig” angående reseåret 2020. Skrev faktiskt texten igår. 🙂

 3. Haha, så lustigt ändå. Precis som Johnny säger, man är inte alltid så unika i sina funderingar. Men tycker också det är härligt att man kan samarbeta istället för att känna att någon annan snor ens idé. Och så brukar jag säga till mig själv, OM någon skulle sno min idé – varsågod! Vi har alla vår egna målgrupp, och om någon dessutom gör det bättre än vad jag gör… Ja då kanske jag skulle ha gjort/kan göra något annorlunda 😉 Konkurrens är ju ofta hälsosamt.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är ju en bra tanke.
   Jag tänker mer på den dåliga energi i själva akten att sno, snarare än själva idén i sig. Det finns alltid plats för en artikel till i samma ämne. Det är inga problem. 🙂

 4. Haha, detta med renarna var ju bara sååå sjukt! Vi har skrivit liknande om älgar innan så hade det på gång och tänkte (liksom du) att det passade innan jul 😉 Ändå lite osannolikt, men lite roligt ändå! Ibland är det kanske inte så konstigt att det blir likt, när man varit på liknande resor osv. Ibland är det ju mer udda. Men det där med att du skrev i en grupp och att någon sedan ”tog” idén … what!?

  • Gunilla Yourstone

   Ja det var märkligt, särskilt som inlägget ligger en bit utanför de ämnen vi båda normalt skriver om.
   Jodå, snodde ämnet och använde alla länkarna jag tiggt ihop. Som jag skriver till Jennifer, det handlar ju inte om att jag tycker att det är tråkigt med ytterligare ett inlägg på samma ämne ute nätet. Det får man räkna med. Utan att någon faktiskt gjorde så. Tyckte att jag var värd det liksom. Det känns olustigt.

 5. By the way, skulle du vilja korrigera länken till vårt inlägg? Det blev något konstigt med den 😉

  • Gunilla Yourstone

   Ok, jag är slöast att kolla att alla länkar är rätt innan jag publicerar! 🙂

 6. Margareta

  Lite sen återkoppling – men jag tycker inte alls att det gör något om det blir samma ämnen ibland. Tror att ni som själva skriver kanske läser fler bloggar än vi andra 😀 Själv läser jag regelbundet er blogg och så Johnny Friskiläs. Andra blir mer spontant. Om det dyker upp något intressant i flödet eller om jag letar efter något särskilt.
  Off topic – myskoxarna bara älskar jag! 😍 Dit vill jag ju någon gång. Tack för rolig och intressant läsning under detta annorlunda år. Vi hoppas på ett bättre 2021. God Jul! 🎄

  • Gunilla Yourstone

   Jag tror att du har rätt. Det är bara vi själva som bryr oss om såna här krockar. Eller ens lägger märke till dem.
   Ja visst är myskoxarna härliga! 🙂
   God jul!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *