Vilka är egentligen världens minst besökta länder? De flesta listor är störst, högst, längst, mest och så vidare. Även här på bloggen. Världens största flygplatser, världens största städer, världens högsta byggnader har vi skrivit om. Men från andra hållet då? Minst liksom, det funderar man inte så ofta på. Det är min dotter Alva som ger mig iden.
– Vet du vilket som är världens minst besökta land? frågar hon.

Nej, jag vet inte och faktum är att när hon berättar svaret har jag inte ens hört talas om landet. Jag som trodde att jag typ kunde alla länder i världen. Så jag bestämde mig för att kolla upp hela listan.
De flesta av länderna ligger i Söderhavet. Logiskt. Den del av världen som ligger ”längst bort” för merparten av jordens resande befolkning.

Världens minst besökta länder

1. Tuvalu

Beläget i Söderhavet alltså. Turistmängden är 2000 besökare per år. I storlek dubbelt så stort som Los Angeles flygplats och en fjärdedel av Disneyland. Ön är en Söderhavslagun med en tunn landremsa runt. På i stort sett alla platser i landet ser man vatten åt två håll samtidigt och högsta punkten i landet är belägen bara 5 meter över havsytan. Ett passagerarplan anländer var tredje dag.  Inget färskvatten finns på ön, utan vatten måste skeppas in. Inga uttagsautomater finns i landet. Cash only.

världens minst besökta länder
Tuvalu foto: DFAT
världens minst besökta länder
Tuvalu Photo: Lily-Anne Homasi / DFAT

2. Kiribati

Vi är kvar i Söderhavet. Önationen Kiribati är består av tre atollgrupper. Kiribati är beläget på båda sidor av ekvatorn och gränsar till internationella datumlinjen i öster. De flesta innevånarna livnär sig på fiske. Hit kommer hela 6000 turister per år.

Foto: Wikimedia

3. Marshallöarna

Landet består av 31 atoller, varav fem större, och 1 152 öar i två ögrupper. Man tillämpar ett klassamhälle med hövdingar, adel och arbetarklass, där arbetarna betalar skatt till hövdingen. USA genomförde en rad kärnvapenprov här  under åren 1946–1958.

4. Salomonöarna

Nio av tio invånare i Salomonöarna lever av jordbruk och/eller fiske för husbehov och traditionella religioner lever kvar parallellt med kristendomen. Befolkningstillväxten är mycket hög, mer än hälften av innevånarna är under 25 år.

världens minst besökta länder
BIld av christian jutvik från Pixabay

5. Komorerna

Äntligen hittar vi ett land på listan som ligger utanför Söderhavet. Komorerna ligger nordväst om Madagaskar, ungefär halvvägs till Tanzanias södra kust.

Komorerna är ett av Afrikas mest tätbefolkade länder. Invånarna är av blandat ursprung, med framför allt afrikanska, arabiska, malajisk-polynesiska och madagaskiska rötter. En majoritet av befolkningen är muslimer.
Landet som består av vulkanöar, är fattigt på naturtillgångar och infrastruktur, men rikt på vacker natur.

världens minst besökta länder
foto: Wikimedia

6. São Tomé och Principe

São Tomé och Principe är Afrikas näst minsta land till ytan (efter Seychellerna), belägen utanför Gabon i Västafrika. Eftersom landet är en gammal portugisisk koloni, pratar man portugisiska där och vill man resa hit går flygen via Lissabon. Landet är världens största exportör av kakao.

världens minst besökta länder
foto: Maria Cartas

7. Mikronesiens federerade stater

Tillbaka i Söderhavet igen efter avstickaren till Afrika. Ögruppen tillhörde tidigare USA med kunde år 1986 utropa sin självständighet.

BIld av Arhnue Tan från Pixabay

8. Djubouti

Första landet på listan som inte är en önation. Djubouti gränsar till Somalia, Etiopien och Eritrea på Afrikanska östkusten.

Landet består till största delen av öken och saknar nästan helt odlingsbar mark. Djibouti får en stor del av sina inkomster från en frihamn samt från att upplåta militärbaser åt Frankrike och USA.

världens minst besökta länder
BIld av Andromachos Dimitrokallis från Pixabay

9. Sierra Leone

Sierra Leona ligger på afrikanska västkusten mellan Guinea (se nedan) och Liberia.  Landet plågades av ett osedvanligt grymt inbördeskrig under 1990-talet, men på senare år har ett fungerande samhälle börjat byggas upp. Säkerhetsläget i Sierra Leone har förbättrats betydligt sedan inbördeskriget slutade 2002.

Landet har kanske Västafrikas finaste stränder och en djurrik regnskog. Kanske kan turisterna till slut hitta hit ändå?

Photo via Good Free Photos

10. Guinea

Få turister vågar besöka denna oroliga region. Oroligheter och ebolaepidemier avskräcker.

Skulle vi vilja åka till något av dessa, världens minst besökta länder?

Ja men självklart! Tuvalu lockar för att det är så litet och så få personer kommer dit. Men annars är det nog São Tomé och Principe som lockar mest av dessa. Förhållandevis nära (om man jämför med många av de andra länderna på listan) och lugnt och fredligt.

Men Europa då?

Ja vilka är de minst besökta länderna i Europa. Här kommer den listan:

Besöket gick nog mest ut på att jaga fotobevis på att vi varit där?
 1. San Marino
 2. Liechtenstein
 3. Moldavien
 4. Monaco
 5. Nordmakedonien
 6. Bosnien Hercegovina
 7. Luxemburg
 8. Serbien

Varav vi faktiskt bara besökt Liechtenstein, Monaco och Bosnien Hercegovina. Det land av övriga som vi är mest nyfikna på och mest ”på våg till är helt klart Nordmakedonien (som ju förut hette Makedonien).

Bosnien Hercegovina

Läs också: Världens bästa länder – enligt oss

Vill du läsa fler av våra listor? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

Tags

19 Comments

 1. Anbefaler gjerne Gunnar Garfors bok «Ingenstad- – på tur til verdens minst besøkte land» som reiseinspirasjon. Selv har jeg vært i nr 6 på din liste og det var helt topp!

  • Gunilla Yourstone

   Ah, du har varit till São Tomé och Principe. Kul! Jag är så nyfiken på det landet. 🙂

 2. Kul med ombytta roller – minst istället för störst och högst.
  Själv har jag besökt San Marino, Liechtenstein,
  Monaco och Bosnien Hercegovina. I år ska det bli Slovenien som också är ganska litet även om det inte platsar på minsta-listan.
  Håller med om att Tuvalu skulle vara en upplevelse! Trevlig söndag! 😍

  • Gunilla Yourstone

   San Marino vore kul att ”svänga förbi” någon gång. Fast kanske inte jättemycket att göra? I år har vi ju besökt två av Europas mikrostater, Liechtenstein och Monaco och kanske inga dunderhitar direkt?
   Men Tuvalu vore som sagt kul! 🙂

 3. Det land som ligger högst upp på listan har jag inte bara hört talas om. Jag har länge drömt om att resa dit. Tuvalu har länge funnits på min bucket-list. Sedan 90-talet eller så. Tuvalu är ju också det land som kanske försvinner först när haven stiger. När vi reste till Söderhavet första gången 2001 var målet från början att ta sig dit. Men det blev för krångligt. Så det fick bli Cooköarna, Fiji och Samoa istället. Numera har jag tyvärr så smått börjat ge upp Tuvalu som resmål. Och det är uppenbart inte många andra heller som lyckas genomföra en resa dit.

  Europas minst besökta land har jag dock varit i. Och flera av länderna på den listan.

  • Gunilla Yourstone

   Sorgligt med Tuvalu. Synd att ni inte tog er dit på Söderhavsresan.
   De europeiska länderna är ju lite lättare att ta sig till än de övriga.

 4. Ett land på topplistan i alla fall. Mikronesien var väl värt ett besök. Men många står på önskelistan. Salomonöarnas och Djibouti framförallt. Men ja Tuvalu finns också på listan. I Europa blev det i alla fall två länder.

 5. Sådana här listor är alltid så kul att läsa. Håller med om att just Tuvalu och São Tomé och Principe lockar. Jag skulle vilja åka till de flesta av de minst besökta länderna i Europa men Nordmakedonien lockar mest, och sedan Bosnien Hercegovina och Serbien.

 6. rebecca

  Hade ingen aning med Makedonien eller vad har hänt är det delat eller heter de bara nord nu? Haha förvirrad, har varit där och älskade det! Även B&H var ett toppen land som jag gärna åker tillbaka till!

  • Gunilla Yourstone

   Det var en namnkonflikt med ett område i norra Grekland ”som alltid hade hetat” Makedonien. Så det relativt nybildade landet fick byta namn till Nordmakedonien.

 7. Doris Fröberg

  Kul lista. Vår familj har faktiskt besökt Sierra Leone 1992 före inbördeskriget. Vi var där med två barn 6 och 8 år.

 8. Bl.a. Söderhavsöarna lockar mig. Har själv bara besökt Bosnien av dessa länder. Ett härligt land som jag vill se mer av ❤️

  • Gunilla Yourstone

   Jag skulle också vilja åka tillbaka till Bosnien. Ett åsidosatt land, förmodligen för att de bara har en minimal kust.

 9. Margareta

  Har haft förmånen att jobba i Moldavien under många år så det är udda nog det land jag varit i flest antal gånger – ett 40-tal gissningsvis. Kanske inte turistlandet överst på listan men trevligt ändå och absolut värt en resa. Kul också att få lite djupare kunskap om ett ganska okänt land 😊

  • Gunilla Yourstone

   Spännande att ha tillbringat så mycket tid i ett så okänt land. Moldavien är nog det Europeiska land vi vet absolut minst om. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *