Prag är verkligen en utsiktspunkternas stad. Överallt finns det ett litet torn eller en höjd att gå upp på. Det är värt besväret också. Prag är verkligen vackert ovanifrån med sina gamla byggnader, tinnar och torn och tegeltak. Och så floden på det och Prag-borgen ständigt i bakgrunden.

Här är våra bästa förslag på obligatoriska stentrappor att knata.

The Old Town Bridge Tower

Båda ändar av Karlsbron är försedda med varsit ståtligt torn. Båda är trevliga att gå upp i, men den östra, dvs det på Gamla stan-sidan är kanske snäppet bättre utsikt ändå och med att du kan se Karlsbron med Pragborgen som fond. Entrén till tornet är lite och oansenlig, så lätt att missa att man överhuvud taget kan gå upp. Men nu när du vet kommer du att se den!

Kostar 100 czk i avgift.

The Lesser Town Bridge Tower

På den västar sidan av Karlsbron finns nästa torn. Härlig utsikt här också förstås. Även här kostar det 100 czk att gå upp.

Klementinum

Det anrika komplexet Klementinum med ett ståtligt bibliotek har även ett astronomiskt torn. Hit upp kommer man via de guidade turer som även innefattar biblioteket och avgår varje halvtimme. Turen kostar 300 czk.

Old Town Hall Tower

Här gick vi aldrig upp i och med att vi åt lunch på U Prince takterrass precis bredvid (se nedan). Men vi iakttog den strida ström av besökare som fotade upp i tornet. Och utsikten ryktas vara en av Prags bästa. Kostar 250 czk.

Hotell U Prince takterrass

Detta är alltså en restaurang med takterrass och kostar förstås inget i inträde. Däremot är både mat och dryck ganska rejält dyra. Vi fick bästa bordet och en sjukt härlig utsikt under hela lunchen. Väl värt prislappen på lunchen!

Pragborgen

Nu är vi i kostar-inget-klassen. För uppe på muren vid Pragborgen är det alldeles gratis att kolla in utsikten.

Strahov kloster

En lång seg uppförslut är det hit. Svenska ambassaden passerar man på vägen. Trevlig och förstås gratis utsikt.


Hanavský pavilon och Letná Park

Om man vill ha den där bilden av Prags alla broar är det hit upp man ska. Vi är nog faktiskt lite för lata denna dag och går inte tillräckligt långt upp (Marina Ristorante lockar i vårsolen) för den optimala utsikten, men vår bild får väl också duga då.

Slamkrypare för den som inte orkar klättra – Marina Ristorante

Till Marina Ristorante är det bara några trappsteg nedåt. Men utsikten är inte så oäven ändå, över Karlsbron, floden och Pragborgen.Våra favoriter

Vilka av dessa var då våra favoriter?

Jo, Klementinum och U Prince takterrass tyckte vi allra bäst om.

Läs alla våra inlägg om Prag här.

Gillar du också att klättra upp i byggnader och titta ner? Missa då inte att gilla 4000mil på Facebook och Instagram för fler utsiktstips.

 

2 Comments

  1. Tack för en härlig beskrivning av Prag samt råd om vad man kan göra där som turist, vad som förväntas som turist och andra tips. Har en resa dit planerad och era blogginlägg kommer hjälpa oss att se några av de bästa bitarna Prag har att erbjuda <3

    • Gunilla Yourstone

      Åh vad kul att du gillar inläggen och kommer att ha nytta av dem! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *