Resan till Karlsbad genomförs i samarbete med Czech Tourism

Det händer att jag åker på regelrätta weekend-resor. Med bara typ två dagar på resmålet. Oftast för att det är enda sättet att komma iväg alls. Men dessa resor lämnar mig ändå oftast med en viss frustration. För jag vill ju stanna längre när jag väl reser. Se mer. I Prag förra våren gjorde det ta mig tusan ont att lämna staden efter bara 2 heldagar på plats. Så oftast slutar det i stället med att jag börjar googla. Och forska.

Vad kan man kombinera med? Vad finns mer att se? Så att jag fyller en vecka ungefär? Det är ofta en lagom tid att vara borta och då känner jag att jag hinner se och göra tillfredsställande mycket.

Och det är så jag känner när jag anländer till Karlsbad i Tjeckien. Det här är ju den perfekta kombinationen med Prag!

Hur man lägger upp resan och hur man tar sig till Karlsbad

Mitt förslag är att inleda med några dagar i Prag. Sedan tar man tåget eller bussen till Karlsbad. En resa på 1,5 timme. Lägger på ytterligare någon eller några dagar här. Kanske åker man även vidare till Mariebad, ytterligare en söt liten spa-stad i Karlsbad-regionen. Sedan tar man tåget tillbaka eller buss direkt till flygplatsen.Karlsbad – spastad och pastellkaramell

Karlsbad är en riktigt liten pastellbakelse med bebyggelse från före förra sekelskiftet. Staden omges av frodiga gröna berg och grundades redan på 1370-talet av Karl den IV. Karlsbad har länge varit en Spa-stad, med de 40-talet mirakelgörande källorna i centrum. De spelar helt klart en huvudroll även för oss som inte är här för att dricka brunn.

Spa-muggar. Att dricka brunnsvattnet ur.

Att se och göra i Karlsbad

Själva staden

Man kommer mycket för staden självt. En söt liten pärla, väl värld att flanera i. Ta en Aperol Spritz i solskenet för löjliga 25 svenska kronor. Ta en selfie vid Karlovy Vary-skylten. Karlovy Vary som alltså är det tjeckiska och det tyska namnet på orten.
Diana Observation tower

På höjden ovanför Karlsbad finns ett sött litet utsiktstorn, Diana Observation Tower. En obegripligt söt bergsbana går hit upp och en 100 år gammal restaurang finns på toppen.

Marienbad

50 minuter bort med buss eller tåg finns spa-staden Marienbad. Ännu mer praktfulla sekelskifteshotell och spa-anläggningar väntar här. Dessutom Tjeckiens första ölspa.
Spa:a

Spakulturen är en totalupplevelse här. Med hela kittet, 60-gradigt brunnsvatten, gamla traditionella behandlingar och även ny fräsch skönhets-spa. Att prova något av detta i Karsbad känns som ett absolut måste. Läs mer om spa i Karlsbad här.


Vandra och cykla

Den allra mest klassiska vandringen i området är den från Karlsbad till den lilla staden Loket. Man kan bita av vandringen genom att ta bussen ut ur Karlsbad och börja vandringen där staden tar slut. Man hamnar då i ett område av kolonilotter. Ett populärt sommarnöje fortfarande i Tjeckien, men kanske framför allt under kommunisttiden. Då när kolonilotten erbjöd en säker plats för att ventilera sina åsikter fritt. Utan risk för avlyssning.

Kolonilott


Sedan vandrar man helt enkelt längs med den slingrande lilla floden Ohre. Först till the Petrified Wedding, en stenformation omgiven av en sägen. En föräldralös pojke som omhänderotgs av en fe. Lovade att aldrig älska någon annan än henne. Men bröt sitt löfte och förälskade sig i en kvinna. På självaste bröllopet kastade fen en förbannelse över hela bröllopsföljet och de är sedan dess evigt förstelnade i sten.

Petrified Wedding

Sedan fortsätter vandringen genom skogen. Slutar i vyn över den lilla staden Loket med sitt slott tronande på höjden Och floden naturligt formad som en perfekt vallgrav runtom.

Denna tur går även att göra med cykel.

Hem kan man hyra en kanot vid campingen nedanför Loket och glida tillbaka med strömmen. Kanoten kan sedan lämnas in vid framkomst till Karlsbad.

Loket

Utanför Marienbad finns också fina strövområden.Loket

Staden Loket var det ja. En sällsynt behändigt belägen och konstruerad liten stad. Så till den mildra grad att självaste James Bond varit på besök. I filmen Casino Royal, tydligen. Allra vackrast från ovan, då man ser att floden gör en helt naturlig cirkel runt staden. Som en vallgrav. Själva för vi nöja oss med att betrakta staden och slottet från bron över.


Mikrobryggerier

Hela Karlsbadsregionen är förstås knökfull av mikrobryggerier. Och absolut bör man passa på att besöka så många av dem som möjligt.

Moser glasbruk

Här kan man via en guidad tur titta på glastillverkningen. Ett litet glas-museum och fabriksbutik finns också.
Inlägg om Moser glasbruk kommer till veckan.

Slottet Kynžvart

Slottet Kynžvart utanför Marienbad har en fascinerande historia. Här har många av Europas storheter bott och besökt. Slottets samlingar kan tex stoltsera med en av Napoleon III orökta cigaretter och Marie Antoinettes bönebok.Jan Becher Museum och provsmakning

Karlsbad är även hem till den gamla ärevördiga spritsorten Becherovka. En aningens bitter komposition som kanske inte passar just mig som handen i handsken. Men det finns en lemon-variant också som går ner riktigt fint och det är intressant att höra historien på den guidade turen på museet och att provsmaka.Prisnivå

Ytterligare en trevlig överraskning med Karlsbad. Prisnivån här är mycket lägre än i Prag, som ju börjar bli riktigt dyrt vid det här laget.

– Över 45 CZK för en öl är ett rån, minns vi att en av våra guider i Prag sa. Själva fick vi därmed se oss rådande under hela vår weekend, för så lågt kom vi aldrig i turisttäta Prag 1. Men i Karlsbad blir drömmen sann. Här hittar vi aldrig en öl över 45 CZK. Dvs 18 kronor.

En varmrätt kostar 60-80 kr.

En timmes massage på Hotel Presidents spa kostar 418 kr.

Läs alla inlägg från min resa till Karlsbad här.

Vill du läsa om fler av våra reseupplevelser? Glöm då inte att gilla 4000mil på Facebook.

4 Comments

  1. Wow vilken pärla. Arkitekturen är ju helt fantastisk.

    • Gunilla Yourstone

      Ja verkligen en supermysig och vacker stad. Utan alltför mycket turister. 🙂

  2. Karlsbad ser ju otroligt gulligt ut. Älskar snickarglädjen på husen.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *