Resan till Karlsbad genomförs i samarbete med Czech Tourism

Spa-traditionen i Tjeckien är stor. Och spa här är något lite annat än vad vi nu för tiden tänker oss i Sverige.

1. Traditionellt tjeckiskt spa i Karlsbad

På spa åker man i Tjeckien för rehabilitering efter en operation. För smärtor som inte vill ge med sig. För problem med matsmältning och njurar. Vattnet är både svagt radioaktivt och innehåller mängder av mineraler som kalcium, magnesium, litium, selen och så vidare. Man dricker brunn, som det heter. Fast vattnet är inte ofarligt. Det gäller att inte överdosera.

spa i Karlsbad

Man stannar minst två veckor. Gärna längre. Träffar en doktor och får en ordination. Till exempel 4 muggar av det 60-gradiga källvattnet direkt på morgonen på fastade mage. Sedan en diet och daglig motion. Stärkande promenader på Karlsbads böljande kullar. Därtill behandlingar på spa. Bad i källvatten, syrgas och lerinpackningar.

spa i Karlsbad/Marienbad

Ovanstående spa känns ju lite annorlunda för oss svenskar förstås. Men tyskarna och ryssarna älskar det och kommer i horder.

Danubius Health Spa Resort Nove Lazne i Marienbad lever den gamla spakulturen. Det blir nästa en tidsresa för oss att besöka detta anrika hotell. Äldre sirliga damer i lagt hår och vita badrockar. Mogna män som varje morgon spatserar med sina promenadkäppar till källorna i staden. Fyller sina flaskor och spa-cups av porslin.

spa i Karlsbad/Marienbad
Romerska badet
Denna gång med kläder och skoskydd, men lite senare med bikini och handduk

spa i Karlsbad/Marienbad

Vi är helt till oss förstås i denna makalösa miljö

Tidsresa

Och vår guide i Karlsbad, en gammal dam, som vår första dag berättar för oss om att just en speciell källa anses inneha magiska krafter. Om man som ogift kvinna lyckas hålla sina händer 2 minuter under vattnet här ska man snart få träffa sina drömmars man.

– Jag guidade själv Islands president här, anförtror hon sig åt oss. När hon fick höra historien rusade hon fram till källan, nyskild som hon var, skrockar vår guide. Nästa morgon tar jag en tidig morgontur i staden och ser hur vår guide från gårdagen själv står böjd över källan.

Källan som manar fram dröm-mannen

2. Modernt spa’ande

Men det finns ju även den typ av spa-behandlingar som vi som svenskar är vana vid förstås. Prezident Luxury Spa & Wellness Hotel i Karlsbad är ett nytt fräscht hotell med båda typerna av behandlingar. Man kan förstås få diagnos och behandling av doktorn enligt konstens alla regler. Men man kan även satsa på mer lättsam massage, bubbelbad och bastu.

Priserna är minst sagt resonliga. Eller vad sägs om ett ”romantiskt spa-paket” för två för 2300 kr per dygn (minimum 2 nätter) inklusive, frukost och middag, varsin massage, varsitt avslappnande bad, tillgång till spa med pool och saunas, en flaska Bohemia Sekt och en fruktkorg till rummet. Samt även en vistelse i ett privat spa-rum med sauna och bad. Jag sa ju det, prisvärt.

spa i Karlsbad
spa i Karlsbad
spa i Karlsbad
spa i Karlsbad

3. Ölspa i Karlsbad

Sist men inte minst. Det bästa av två världar. Ett så genialt koncept att man bara vill gråta av lycka. Man badar i ett avslappnade hett kar tjeckisk öl. Samtidigt som man inmundigar detsamma. Vi provar Chodova Beer Spa i Marienbad och är helt och fullt golvade av konceptet.

Läs om vår ölspa-upplevelse här.

Läs alla inlägg från min resa till Karlsbad här.

 

2 Comments

  1. Ser ju superhärligt ut!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *