Resan till Karlsbad genomförs i samarbete med Czech Tourism

Europa är fantastiskt ändå. Ibland tänker jag att man skulle kunna koncentrera sig på att bara åka runt i vår egen världsdel ett helt liv. Alla dessa förtjusande pittoreska byar och städer. De tar liksom aldrig slut. Och de flesta känner man knappt ens till innan man hamnar där.

Jag har varit till Tjeckien tre gånger hittills. Faktiskt fler besök än de flesta länder får av mig. Men det har mest blivit Prag so far. Dagsutflykter till Kutna Hora med skelettkyrkan och till Bohemian Switzerland sagolandskap, visserligen. Men med Prag som huvuddestination liksom.

Nu är det dags att vidga vyerna för den 14:e maj åker jag i stället till Karlsbad, eller Karlovy Vary som orten heter på tjeckiska. Bara en och en halv timme från Prags flygplats och fortfarande en lite doldis för de flesta svenskar, kanske?

Karlsbad är en sån där klassisk kurort. Den där känslan av gammaldags turism ni vet. Man kan riktigt se herrskapen spatsera på gatorna i krinoliner och korsetter. Herrar i hög hatt och käpp. Förfining och elegans.

Fast nu ser det ju inte ut så förstås. Fast de vackra gamla husen finns kvar. Snickarglädjes-verandorna. Och viktigast av allt, de varma källorna.

Vi åker ett gäng bloggare tillsammans. Njuter av den vackra staden. Men även en hel del friluftsliv. Och gamla slott.

Den närbelägna staden Loket känns självklar, med sitt läge på en kulle och slottet på toppen. Har tydligen figurerat i någon Bond-film om jag förstått saken rätt.

Och sen när man tänker att man inte kan toppa detta på något sätt, då åker vi vidare till ännu en galet pittoresk, för oss svenskar helt okänd kurort, nämligen Mariánske Lázně. Ännu mer sekelskiftesromantik och känslan av att ha transformerats till en blandning av Marie Antoniette och hjältinnan i en gammal flickroman.

Fast det är klart, ingen av dessa figurer lär väl avsluta dagen med att långsamt sänka ner sig i ett badkar fullt av öl på klassiskt tjeckiskt ölspa?

Häng med på rapporteringen längre fram i maj.

2 Comments

  1. Britt Elisabet Artursson

    Låter underbart .Ser fram emot härliga uppdateringar. Tjeckien är ju så mycket mera ,än underbara Prag.Önskar er en trevlig resa .vh Britt

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *