Vi vandrar på Österlen 9 mil på 5 dagar. Men vilken var den bästa vandringen på Skåneleden, SL4 på Österlen? Vilka sträckor blev våra favoriter och höjdpunkter?

Hammars backar och Ales stenar

Denna sträcka från Hammar, upp över backarna till Ales stenar och även vidare på andra sidan Kåseberga över höjderna där, det är utan konkurrens den del längs Österlenleden som vi tycker är allra maffigast. Höjderna, utsikten över havet, det mäktiga skeppssättningen Ales Stenar, det gröna hedliknande landskapet och närkontakt med betande får och kor. Oslagbara komponenter, och en plats som för tankarna utomlands. Till Storbritannien, Färöarna eller kanske Irland?

Bästa vandringen på Skåneleden Bästa vandringen på Skåneleden
Bästa vandringen på Skåneleden Bästa vandringen på Skåneleden
Bästa vandringen på Skåneleden

Skillinge – Gislövshammar

En av de fridfullaste delarna av vandringen är delen från Skillinge till Gislövshammar och bortöver. Vackert, stilla, lugnt och med en atmosfär av en tid från förr. Och då är det gamla leden man ska gå. Vi upprepar, gamla Skåneleden, som går längsmed havet, för just här finns en ny sträckning en bit inåt land.

Bästa vandringen på Skåneleden Bästa vandringen på Skåneleden

Sandhammaren

En vandring eller en dag på stranden? Det är ju som att man blir osäker själv på vad det egentligen är man pysslar med längs den vita, breda sandstranden vid Sandhammaren. Kilometer efter kilometer går man så. Skorna är avtagna och hänger bak på ryggan.

Bästa vandringen på Skåneleden Bästa vandringen på Skåneleden

Äppelriket mellan Stenshuvud och Kivik

Från Stenshuvud nationalpark, går Skåneleden längs med asfalterad landsväg. Som upplagt för en långtråkig transportsträcka alltså. Men nej. Här hittar man Kiviks musteri, där man kan smita in och köpa en läskande äppelmust och otaliga odlingar längs vägen. När vi vandrar i slutet av september är det skördetid och äpplen säljs i trälårar längs vägen. Bara att ta för sig och swischa. Som om detta inte vore nog finns även en skeppssättning i en kohage och en livs levande (höll vi på att säga) konungagrav att beskåda.

Bästa vandringen på Skåneleden
Bästa vandringen på Skåneleden

Knäbäckshusen

En pomperipossa by, en tropisk strand. Knäbäckshusen är Östelenledens bästa utvikning, för leden går inte ens den här vägen. Men ett par hundra meter ifrån, så det är lätt att göra en liten avstickare och få sand mellan tårna och bryta en pepparkaka från ett av husen (eller nej det sista går ju förstås inte, men man kan låtsas)

Bästa vandringen på Skåneleden
Bästa vandringen på Skåneleden

Fiskburgare på Branteviks fisk

Bästa matupplevelsen får man helt klart på Branteviks fisk i fiskebyn Brantevik. En liten fiskkiosk i all enkelhet nere i hamnen med det mesta i fiskväg på menyn. Butik och restaurang i ett. Här äter vi de bästa fiskburgare som världens skådat. Nedsköljt med en Loka citron.

Ingen burgare. Men en räkmacka.

Backåkra

Naturreservatet Backåkra och omgivningarna runt det, äger en sån där spröd sällsam skönhet. Man smyger tyst på tå igenom, håller nästan andan. Av rädsla för att störa den sköra, krispiga balans som naturen skapat.

Bästa vandringen på Skåneleden

Bästa vandringen på Skåneleden

Ystad

Den perfekta starten på en vandring på Österlen. Vi anländer på en söndag och går därmed miste om Ystads alla trevliga restauranger, men staden är ändå synnerligen trevlig med sin gamla stad med korsvirkeshus, klostret, och hamnen med dofter och vindar från Europa.

 

Bästa vandringen på Skåneleden startar i Ystad

Vandringen var ett vandringspaket från Vandra med boende och bagagetransport.

Läs om hela vandringen: 
Dagsetapp 1: Ystad-Kåseberga
Dagsetapp 2: Kåseberga-Skillinge
Dagsetapp 3: Skillinge-Simrishamn
Dagsetapp 4: Simrishamn-Kivik
Dagsetapp 5: Kivik-Brösarp

Gillar du också vandring? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook.

 

2 Comments

  1. Det här är verkligen en av mina absoluta favoritdelar av Sverige och du har fått mig rejält sugen att vandra hela sträckan!

    • Gunilla Yourstone

      Man kan vandra ännu längre än vi gjorde också genom att gå tillbaka genom inlandet till Ystad. Fin sträcka som jag absolut tycker att du ska gå.
      Jag å min sida är nu sugen på att vandra Via Francigena, som du gjort. Såg en brittisk serie och fastnade totalt i detta. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *