Här i Umeå har vi haft konstant snöstorm i typ en veckas tid nu. Aprilväder kan man inte prata om längre utan mer att årstiderna verkar ha bytt plats?

Visst låter det frestande att byta detta mot en vårweekend? Äntligen få klä av sig dunkappan och njuta lite. Kanske rent sitta på en uteservering eller två. Här kommer våra bästa tips till vårweekend-destinationer.

1. Rom

Visst börjar vi väl här? Vårresornas vårresa. Även om vi själv faktiskt bara varit här på sommaren och hösten. Våren är förstås skir, grönskade, lagom varm och framför allt tidig. Detta faktum matchar man själv med mycket glass och sena middagar.

2. Dubrovnik

Även Dubrovnik har ett sydligt trevligt läge som gör att våren börjar tidigt. Här kan man tillbringa ett par dagar med att njuta av den vackra gamla staden, ta båtturer ut till öarna och kanske till och med bada.

Läs också: Att se och göra i Dubrovnik – våra 7 bästa tips


3. Prag

Prag har ett utpräglat inlandsklimat. Vintern stannar länge, men när det väl blir vår, så slår det om med besked till härliga försommartemperaturer. Dessutom den optimala weekendstaden för ölälskare. Bryggerier överallt med riktigt gott öl!

Läs också: Weekend i Prag – alla våra tips

Bästa vårweekend-resorna

Prag

4. London

Ja vi vet att vi just har beklagat oss över de isvindar och till och med snöfall, som mötte oss i London i förra veckan. Men åk lite senare, säger vi nu, visa av erfarenheten. Slutet av april eller i maj. London är i alla fall vackert och trevligt oavsett väder. Och parkerna är mycket fina så här års.

Bästa vårweekend-resorna Bästa vårweekend-resorna

5. Venedig

Vi passar på att trycka in ytterligare en italiensk stad. Nu när ordet är fritt så att säga. Venedig bör verkligen besökas lite off-season och våren i Italien är alltid ljuvlig.

Bästa vårweekend-resorna

6. Krakow

När det blivit tillräckligt varmt för att sitta på någon av uteserveringarna runt Krakows stora torg, är tiden perfekt för Krakow. En härlig stad att bara vara i. Sen bör man ju besöka Auschwitz också, när man ändå är här.

Bästa vårweekend-resorna

Bästa vårweekend-resorna

Den polska maten skrev jag ett separat inlägg om…

Läs också: Alltså det här med den polska maten

7. Berlin

Berlin är helt proppfull av historia. Behöver man ett handfast tema att hålla sig i, kan man göra som jag. Koncentrera sig på Kalla kriget. På våren kan man hyra cykel för att ta sig runt.

8. Bled

Bled i Slovenien är ett weekend-resmål som kanske gör sig allra bäst med hyrbil. Så att man kan ta sig runt till omgivningarna också, till exempel Vintgar Gorge. Det vill säga efter att man har promenerat runt den turkosgröna sjön ett par varv, besökt slottet och sup’at sig ut till ön mitt i sjön.

Läs också: Guide till Bled – Slovenien turkosgröna turistmagnet till sjö

Bästa vårweekend-resorna

9. Riga

Riga är en riktigt fin stad som dessutom har fördelen att ligga nära. Här jobbar vi ju med samma breddgrader som hemmavid, men maj bör absolut göra sig kanon i sammanhanget.

Bästa vårweekend-resorna
Utsikt över Riga

10. Lissabon

Sist men inte minst. För Lissabon är ju en av våra favoritstäder i Europa. Söta spårvagnar, en härlig strandpromenad och hus med kakel på utsidan är några av många begivenheter i stan.

Läs också: Lissabons bästa utsiktspunkter och foto-spots

Bästa vårweekend-resorna
Bästa vårweekend-resorna? – Hit hör definitivt Lissabon!

Bästa vårweekend-resorna

Vill du läsa fler av våra resetips? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *