Att driva en blogg innebär ofrånkomligen ups and downs.

Medgångar…

I december 2019 var det ups som gällde. Jag blev medbjuden på en pressresa till Filippinerna veckan före jul, bloggen slog nya rekord i antalet läsare, den 26:e december hade vi 11.700 personer inne på bloggen under bara en enda dag. Årssiffran blev nästan 500.000 besökare. Nästan en halv miljon!

Filippinerna

…och motgångar

Sen drabbades vi av ett datavirus som sänkte bloggen och massor, massor av jobb för att försöka reparera skadan. Och, ja ni vet ju vad som kom sen. En riktigt tvättäkta virus och en pandemi som stängde världen och omöjliggjorde alla typer av resande. Både utomlands och även inom Sverige till en början.

Vi såg våra besökssiffror halveras den våren. Ja, jag vet att det finns det som säger att de inte bryr sig om besökssiffror. Och det är ju inte allt. I slutet av dagen skriver man för sig själv, för att man gillar att skriva, får utlopp för något. Men jag skriver också för andra. För att dela med mig av det jag sett och gjort. Så, i slutet av dagen. På riktigt. Det är klart att det känns bättre om folk läser.

Vad som gör det värt

Det finaste är när någon skriver, antingen att de inspirerats till just den resan, eller vandringen efter att ha läst vår blogg. Eller att de letat efter fakta om en viss resa och så hittat till vår blogg och fått så mycket hjälp och inspiration och svar på alla sina frågor.

Då är det som att alla timmar man lägger ner betalar igen sig med ens.

Corona-åren

Corona-åren har varit en prövning. Hur hittar man inspiration till en reseblogg när man inte får resa, liksom? Men på något sätt har det gått, vecka för vecka att hålla bloggen flytande. Några läsare har försvunnit, förstås, medan andra har blivit kvar och rent av tillkommit.

Kommentarerna på bloggen har i alla fall delvis ändrat karaktär det här året. Många har varit frustrerade, ensamma och kanske rent av psykiskt labila i sin Corona-isolering och valt att ta ut det på olika håll på nätet. Vi har samlat på oss en liten bank av mest patetiska kommentarer. Topp 100-mupp liksom.

Christofer konstaterar bara:
– Det är så det är nu när vi börjar bli stora. Då dras det wackos till bloggen. Det är så det funkar.

Besöksrekord

Men ja, förutom de härliga kommentarerna från dem som inspirerats då, så inspirerar siffror oss. Det där dagsrekordet på 11.700 besökare förstås. Men innan dess också. Hur stort var det inte med 1000 besökare på en enda dag första gången? Eller första månaden på 10.000?

Juli 2020 innebar faktiskt ett nytt rekord. Trots Corona och allt det där. 76.300 besökare. Och inte baserat på Italien, Slovenien, Tjernobyl och sånt som lästs förut, utan på Sverige, Norrland och vandring.

Tjernobyl
Slovenien

120.000 unika besökare

Juli är alltid en bra månad. Folk är lediga och vill resa och upptäcka. Och då googlar man. Förr om åren gick googlingen ner när det var bra väder. Men våra beteendemönster har ändrats med den smarta telefonen. Nu googlar man oavsett om det är julafton, midsommar, värmerekord eller Mello.

Och plötsligt händer det, det ouppnåeliga, magiska gränsen 100.000 unika besökare på en månad är uppnådd! Med bra marginal dessutom.

Dels är det mitt inlägg om misstag som ovana vandrare gör på fjällvandringen som läser av smått absurda 40.000 personer och haft en räckvidd på Facebook på ännu mer absurda 322.000. Men, nytt rekord hade det faktiskt blivit även utan det inlägget.

Det som läses har även i år en tyngdpunkt på vandring och Norrland. Även om de utländska inläggen hela tiden bubblar lite i bakgrunden.

Juli landar på den galna siffran 119.934. Nytt dagsrekord blir det den 18:e juli med 15.436 besökare.

Det är bara att tacka och bocka ödmjukt inför varenda en av er 119.934 som hjälpt oss fram till detta. Ni har gett oss kraft och motivation att fortsätta resa, vandra, fotografera och skriva genom era besök på 4000mil.

Här står vi på toppen av Dalarna – det får väl ligga någon typ av symbolik i det?

 


Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

28 Comments

 1. Grattis! Alltid roligt när det en gör uppskattas. Ni skriver väldigt trevligt och många inlägg läser jag även om jag inte är intresserad av själva resmålet.

 2. Johan O

  Jag blir nyfiken på mupp-listan… 😀 (Men en publicering av den är kanske för mycket att hoppas på?)

 3. Elisabeth

  Grattis! Och som jag skrivit nån gång förut – jag följer och läser bloggen inte främst för resmålen utan för din ton, ditt sätt att skriva, och då spelar platserna mindre roll.
  Sen, när jag läste om er topp100-mupplista, så tyckte jag att jaaa- den vill vi läsa! Men insåg sen att det nog både är rätt elakt att hänga ut folk och att det skulle bli ett rätt deprimerande inlägg…

  • Gunilla Yourstone

   Tack! Kul att du gillar hur vi skriver! 😊
   Mupplistan är nog inte så rolig som den låter utan rätt sorglig läsning. Att någon tycker att det är rätt använd tid att skriva en massa neg och otrevligheter till andra människor. Vilket sorgligt liv man måste ha. 🤔

 4. Jag hittade er blogg när jag googlade inför en vandring i Skuleskogen. Mycket läsvärd blogg. Välskriven och fina bilder. Kul att läsa om min hemort Mora också. Jag har återvänt varje dag senaste tiden och läst ikapp gamla inlägg.
  Precis som du så skriver jag också egentligen bara för att det är kul att skriva, men också för att minnas resorna. Och visst känns det extra fint när någon okänd lägger en kommentar om att de gillar bloggen, det blir en extra bonus.

  • Gunilla Yourstone

   Vad kul att du hittat till vår blogg och har användning av den. 😊
   Och visst är det kul om någon läser. 😊

 5. Otroligt snyggt jobbat, skrivet, fotograferat och publicerat! Grattis!

 6. Imponerande! Grattis! Det förtjänar ni!

 7. Enorm milstolpe de där och lite belöning och bekräftelse på allt jobb man lägger ner. Så stort grattis :).

  • Gunilla Yourstone

   Milstolpe var ordet. Och när pandemin kom kändes den ouppnåelig.
   Tack! 😊

 8. Marianne

  Jag gillar verkligen er blogg; fina texter, bra tips, täta uppdateringar och trevliga svar på kommentarer
  Nu ser jag fram emot att läsa om Gunillas överraskningsresa.. Grattis på födelsedagen !

  • Gunilla Yourstone

   Tack för beröm, så kul att du uppskattar och även kommenterar. 😊
   Jag kommer att återkomma med en uppdatering om resan.

 9. Wow, över 100.000 är ju sannerligen en stolpe i livet. Stort grattis, vad roligt!

 10. Stort GRATTIS! Bra jobbat och välförtjänt! Juli verkar ha varit en bra månad för resebloggare och vi nådde också äntligen upp över 100 000-strecket, men dock ej lika högt som du. Fantastiskt med det där inlägget som fick så stor spridning! Du måste ha lyckats pricka in helt rätt grej där helt enkelt!! Grattis igen!

 11. Wow, grattis! Tycker ni har kämpat på så bra under pandemin så det är ni värda. 🙂

 12. Stort grattis!

  Mina siffror är ju inte alls i närheten av era men jag har också haft min högsta månadssiffra den här sommaren. Det var i maj som jag hade 23 400 besökare. Och även juni och juli låg över 20 000. Och ändå har jag knappt bloggat alls i sommar. All statistik på gamla inlägg och mest Sverige.

 13. Det är så häftigt och välförtjänt! Det ni levererat under denna pandemi och alltid annars är så imponerande! Grattis till alla som hittat till era inlägg!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *