Till Gardasjön åker man ju inte främst för sol, bad och relax (även om det för all del kan vara trevliga inslag) I så fall finns bättre platser. Vi tänker att man vill utnyttja sina dagar till utflykter och upplevelser. Smidigast är förstås att ha hyrbil, enklast är att jämföra priser och boka här. Detta är våra bäst tips till utflykter runt Gardasjön.

Kryssning på Gardasjön

utflykter runt Gardasjön

En given måste-utflykt. Kryssa kan man göra mellan många olika orter runt Gardasjön. Heldagsbiljett för obegränsat åkande finns, men för oss som ville besöka 2 orter, dvs åka tre båtresor, lönade det sig inte.

Vi åkte Malcesine – Limone sur Garda – Riva del Garda – Malcesine. En ganska lagom rutt för en dag, en ort till hade nog kunnat pressas in i schemat också.

Vi köpte biljetterna samma morgon i biljettkuren vid bryggan, ca en halvtimme innan. Inför avgång blev det lång kö och ganska hektiskt vid biljettluckan, så ett tips är att inte vara ute i sista minuten. Biljetterna gäller på alla avgångar vald sträcka, så man behöver inte passa tiden till en viss avgång.

Behållningen av kryssningen är både själva båtresan och orterna man besöker. Gardasjön är oerhört vacker och båtarna riktigt charmiga. Vi åkte bl.a. med en hjulångare en sträcka.

Förstås vill man välja en riktigt solig och härlig dag för denna utflykt.

Tidtabell finns här.

utflykter runt Gardasjön

utflykter runt Gardasjön

Gardasjöns mysigaste städer

utflykter runt Gardasjön

Försök att besöka så många som möjligt av alla Gardasjöns mysiga städer. Ett sätt att göra det är förstås sjövägen via en kryssning enligt ovan. Ett annat sätt är att ta bilen runt sjön. Eller varför inte cykla?

Vi har listat Gardasjöns mysigaste städer här.

Linbanan upp på berget Mount Baldo

utflykter runt Gardasjön

Bakom Malcesine, öster om Gardasjön reser sig berget Mount Baldo 1600 meter över havet. Hit upp går det en linbana från centrala Malcesine. (på andra sidan genomfartsvägen från sjön sett) En tur upp hit är en supertrevlig utflykt.

Många åker hit upp som en heldagsutflykt och vandrar, äter lunch mm. Men på förmiddagarna ringlar köerna långa och man kan få vänta timtal på att komma upp. Vi gick i stället hit strax efter 4 på eftermiddagen och kunde åka rakt upp utan någon kö alls. Biljettpriset är dessutom billigare efter 16 (22 Euro blir till 15 Euro). Sista cablecar ner går 18:45. Inte läge att missa den, att vandra ner tar 3,5 timmar.

Vi tyckte att vi hann med fint att uppleva Mount Baldo på den tiden. Vi njöt av utsikten, promenerade bort till en utsiktspunkt där man såg ändå till Riva del Garda och iakttog mängder av paragliders som tog språnget ut över kanten i den sena eftermiddagen.

Andra sätt att undvika eller minska köerna är att köpa fast-track, köpa biljetten online eller nere vid havet i en särskild kur precis söder om centrum.

Mer information om priser och öppettider finns här.

Klostret Madonna della Corona

utflykter runt Gardasjön

På andra sidan Mount Baldo, en dryg timmes bilresa från Malcesine ligger klostret Madonna della Corona. Man parkerar uppe i byn Spiazzi och promenerar (eller tar bussen) djupt ner i en klippskreva. Där hittar man ett kloster inkilat i och under klippväggen!

utflykter runt Gardasjön

Venedig

utflykter runt Gardasjön
Venedig

Jag gjorde Venedig som en dagsutflykt från Bologna för 20 år sedan. Denna gång ville jag komma tillbaka och göra Venedig ordentligt. Vi bokade alltså 3 övernattningar i stan. Men Venedig passar annars utmärkt som en dagsutflykt från Gardasjön. Gärna ett kollektivt färdmedel in och så några timmars promenader i de vindlade gränderna, en gondoltur förstås. Själv dissade jag det förra gången pga. priset. Det hade inte blivit billigare nu (800 kr för en halvtimme) men denna gånga var jag målstyrd. Det skulle bara bli gondolåkning av!

venedig
Ja där satt den! 20 år senare.

Utflykten vi inte hann med – Verona

Vi hade det på listan över utflykter runt Gardasjön, men hann inte riktigt med. Det ryktas att Verona är en trevlig stad. Här finns en romersk amfiteater och Romeo och Julias balkong att beskåda.

Läs alla våra inlägg om Gardasjön här.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

6 Comments

 1. Marina

  Fantastiska bilder med underbara vyer! Man kan ju fundera lite på hur de tänkte då de byggde klostret…;)

  • Gunilla Yourstone

   Ja att man bygger saker på toppen av berg är man ju ganska van vid. Men nere i en klippskreva liksom… 🙂

 2. Ojoj, så fantastiskt vackert! Jahapp, ännu ett resmål upp på listan 🙂 ) (Venedig är det redan check på 😉 )

  Kram Lena

 3. Va bra att du tipsade mig. Linbanan känns som ett måste, kanske hinner vi med kryssningen. Verona har vi funderat på i samband med vår vidare resa ut i Europa. Venedig hann vi med ifjol – en riktig höjdare! Torbole är en fin liten stad, men många turister såklart.

  • Gunilla Yourstone

   Att åka båt Malcesine-Limone är faktiskt ännu mer måste än linbanan. Fast linbanan är kanon också. Välj en molnfri dag bara. Ha det så trevligt i Italien! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *