Var ska man bo vid Gardasjön?
Gardasjön, Italiens största sjö, ligger naturskönt i norra Italien mellan Milano och Venedig. Sjön är över 5 mil lång och omgivande vägar är smala och har i de flesta fall en hastighetsbegränsning på 50 km/h. Det tar alltså sin lilla tid att köra från den ena änden till den andra.

Vi funderade ganska mycket innan var man egentligen skulle bo. Mysigast och samtidigt mest strategiskt för utflykter och sevärdheter. Och väl på plats kunde vi ju konstatera att det, speciellt i de södra delarna fanns en hel del områden som inte kändes jättecharmiga. Så absolut, det gäller att välja rätt.

Norr eller söder?

Norra delen av sjön, ovanför orten Garda ungefär, har vackrare natur med berg som omger sjön. Södra delen är platt. Södra delen kändes mer exploaterad, men om det skulle vara en mer traditionell badsemester man är ute efter, tror vi att det finns fler badplatser och bättre badmöjligheter här.

I södra änden åkte vi förbi en hel del platser som vi tyckte såg rent ocharmiga ut och där vi absolut inte hade velat bo.

Å andra sidan, vädret är stabilare i söder. Mer regn i norr. Södra delen är dessutom enklare att nå från flygplatserna i Venedig, Milano, Verona och Bergamo.

I stad eller utanför?

Naturligtvis finns det massor av hotell som ligger utanför städerna. Ibland direkt vid vattnet, med kanske en egen liten ministrand, eller i alla fall en brygga. För vår del, tyckte vi att det kändes ganska tråkigt och isolerat. Man vill ju ha en liten stad eller by att strosa i på kvällarna, välja mellan olika restauranger osv.

En utflykt som man absolut vill göra på Gardasjön är att kryssa med båt mellan städerna. Därför är det en fördel att bo i någon av de städer som båtarna angör.

Dock är boendena både dyrare och betydligt mer uppbokade inne i städerna. Om parkering inte finns tillgängligt gratis på hotellet, får man räkna med 200kr/dygn i parkeringsavgifter.

Var ska man bo vid Gardasjön?

Mysigaste städerna

Här kan du läsa om vilka de allra mysigaste städerna runt Gardasjön är.

Var ska man bo vid Gardasjön – Andra strategiska vägval?

För oss kändes det viktigt att bo på östra sidan för att få kvällssol. Och så här efteråt tillhör det absolut en av många höjdpunkter på vår resa. Att sitta på kvällarna och äta middag med utsikt över havet och solnedgången. Kvällssol har man ju även i Sirmione, på västra sidan av halvön.

Sedan beror det ju på vad man vill se och göra under sin vistelse. Det är smart att positionera sig strategiskt rätt så att det inte blir för långt att köra på utflykterna. Vi ville kryssa med båt på sjön, åka upp med Linbanan i Malcesine, samt besöka Tenno i norr och klostret Madonna della Corona öster om Gardasjön.

Om man, å andra sidan är intresserad av surf, är Torbole i norr det bästa valet av ort.

Var ska man bo vid Gardasjön? – Vår rekommendation

Vår rekommendation  blir att dela upp sin vistelse mellan Sirmione i söder och Malcesine i norr. Mysiga Sirmione vill man inte missa, men man vill inte bara bo i södra änden av Gardasjön. Malcesine är också väldigt mysigt och har många trevliga restauranger att välja bland. Man får en skön kvällssol och har praktiskt nära till linbanan och andra sevärdheter. Limone och Riva del Garda kan man besöka som dagsutflykter via båt härifrån.

Var ska man bo vid Gardasjön?
Utsikten från vår balkong i Sirmione

I Sirmione tycker vi att man ska bo inne i den gamla staden och med egen badbrygga. I Malcesine samma sak, eller möjligen, om man vill ha en semester med mer tonvikt på bad, att man bor strax utanför Malcesine med gångavstånd in till stan.

Vi kan verkligen rekommendera vårt hotell, Hotel Pace i Sirmione. Riktigt charmigt!

Vårt hotell i Malcesine kan vi dessvärre inte riktigt rekommendera, men tror så här efteråt att Hotel Vega är toppvalet. Det är rikigt snyggt, läget är briljant och kundbetygen på toppnivå.

Var ska man bo vid Gardasjön?
Hotel Vega i Malcesine

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

10 Comments

 1. Ser verkligen helt fantastiskt ut! Bucketlist place för mig. Har bara varit vid Como sjön (på business trip) så har inte sett speciellt mycket men grymt fint var det jag såg.

  • Gunilla Yourstone

   Ja Comosjön ska ju vara supervacker också. Finns risk att det blir en ny resa om ett par år.

 2. Familjen Dall

  Hej!
  Vilken kanonbra blogg! Helt fantastiskt. Vi ska åka till åka till Italien om 3 veckor, Venedig-Gardasjö-Toscana. Vi kommer att vara i Gardasjö- Malcesine 1 dygn, där vill vi så gärna åka på en kryssning. Ni som har så bra erfarenhet, kan ni ge lite tips och råd om vilka alternativ finns för kryssning och vilka städer/by ska vi inte missa när vi åker på kryssning? Finns det någon tabell som man kan kolla när båtarna åker från Malcesine? Tack på förhand!

  • Gunilla Yourstone

   Hej, vad kul att ni gillar bloggen! 🙂
   I inlägget om ” 6 utflykter runt Gardasjön finns länk till tidtabell.
   Vi tyckte att rutten Malcesine-Limone-Riva del Garda-Malcesine var perfekt. Då får man se de vackraste delarna av sjön. Bäst att besöka Limone på förmiddagen, då de har sol på den sidan.
   Båtarna avgår ungefär en gång i timmen hela dagen. Tidtabeller finns också vid hållplatserna. Man kan vara ganska spontan och ta dagen som den kommer och åka vidare när man känner för det.

 3. Familjen Dall

  Tack snälla för ett snabbt svar och tipset :). Jättebra, då får vi ta den rutten.
  Varma hälsningar!
  Familjen Dall

 4. Mats Hybinette

  Tack för en toppen blogg 👍
  Är i Malcesine och njuter, mycket tack vare era rekommendationer.
  Hotell Vega är fantastiskt med supertrevlig personal och oslagbart läge.
  Åker till Bardolino i morgon för att kolla in vindistriktet.
  Stort tack 🙏🏼
  Hälsningar Mats & Maria

  • Gunilla Yourstone

   Åh vad kul att ni njuter och gillar hotellet.
   Trevlig fortsatt resa! 🙂

 5. Katja Widlund

  Tack för bra blogg! Hur ser ni på boende i Limone jämfört med Malcesine?

  • Gunilla Yourstone

   Tack själv för att du läser. 🙂
   Limone är en jättetrevlig liten ort. Det är nog väldigt trevligt att bo där. Den enda är att läget på västra sidan av sjön (och omgiven av höga berg) gör att man inte får någon kvällssol.

 6. Gunnel Simu

  Hur länge tar det att åka från Milano till gardasjön

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *