Vi har besökt både Comosjön och Gardasjön i Italien.
Gardasjön var vi till i slutet av juni 2017 tillsammans med min dotter Alva. Vi stannade i 4 nätter och bodde dels en natt i Sirmione i södra delen av Gardasjön och dels tre nätter i Malcesine på sjöns östra sida.
Comosjön å sin sida besökte vi i somras, dvs 2019. Detta besök genomfördes i början av juli. Vi bodde i Bellagio ”mitt i sjön” och stannade i 2 dagar.

Sirmione, Gardasjön

Innan hade vi läst att ”om man tycker att Gardasjön är vacker, så borde man besöka Comosjön också, för den är egentligen ännu vackrare”. Förväntningarna var alltså på topp när vi anlände till Comosjön. Men hur blev det egentligen, vilken av sjöarna rankar vi högst för ett besök?

Här följer en genomgång där vi bedömer Comosjön och Gardasjön i tur och ordning enligt alla de livsviktiga rankingkriterier som är fullständigt avgörande vid ett besök till någon av norra Italiens klassiska sjöar.

Gardasjön eller Comosjön
Bellagio, Comosjön

Mysigast små sjönära städer

En ack så viktig kategori. För en av de saker man verkligen vill åt på en sån här resa är ju de supercharmerande små städerna som kantar båda dessa sjöar.

Gardasjön har både vackra orter längs sjön, men även några mindre charmiga dito också. Framför allt i den södra änden. Malcesine är dock öronbedövande vacker med sitt kastell på toppen av klippan. Limone är söt som socker och som om det inte var nog i sig, ligger en tung citrondoft över hela stället. Sirmione ska vi bara inte prata om, där hela staden ligger innanför en vallgrav med vindbrygga. Som att bo i en riddarsaga!

Malcesine, Gardasjön
Sirmione, Gardasjön
Gardasjön eller Comosjön
Limone, Gardasjön

Comosjöns städer är också förtjusande och faktiskt fler till antalet att besöka med de söta hjulångarna som trafikerar båda sjöarna. Varenna är en förförisk gräddbakelse. Bellagio inte så mycket sämre.

Varenna, Comosjön
Bellagio, Comosjön

Båda sjöarna är alltså riktigt fullträffar, det blir dött lopp i denna första kategori, 1-1 i poängställning.

Att se och göra

Vad kan man då hitta på att göra vid dessa sjöar?

Gardasjön eller Comosjön
Bellagio, Comosjön

Båda sjöarna erbjuder båtturer mellan städerna runt sjön. Man kan köpa heldagskort och kryssa runt så mycket man orkar och hinner under en dag. En höjdarupplevelse och ett måste för både Como- och Gardasjön.

Garda har sin linbana vid Malcesine, i stort sett varje stad hade sitt citadell. Här finns också den väldigt speciella kyrkan Madonna della Corona. Intilliggande städer att göra utflykter till är Verona och Venedig.

Madonna della Corona

Läs också: 6 utflykter runt Gardasjön – våra bästa tips

Comosjön har sina vackra villor och trädgårdar. Det är väl lite av ett måste att besöka åtminstone en av dessa, även om man inte är en trädgårdsmänniska annars. Trädgårdarna är i stort sett lika många som de sömniga små städerna.
Närliggande städer att besöka är Milano och Bergamo.

Villa Charlotta, Comosjön

Vi tyckte nog att det fanns lite, lite mer att göra runt Gardasjön ändå. En miniseger på 1-0,5 till Gardasjön delar vi ut.

Mat

Maten kan vara både bra och dålig på båda ställena. Beroende på var man väljer att slå sig ner. Men bästa maten både med gränd-känsla och sjöglimt, det hittade vi faktiskt vid Gardasjön.

Gardasjön eller Comosjön
Underbart middagsläge och god mat i Sirmione

1-0 till Garda blir det i denna kategori.

Läs också: 3 riktigt bra restauranger i Malcesine, Gardasjön

Medturister

Runt Gardasjön är 90% av turisterna tyskar. Runt Como är det istället amerikaner som dominerar. Och för all del svenskar. Sen får man själv avgöra vad man föredrar. Vi sätter 1-1.

Medturister på Gardasjön

Badsemester

Vi upplevde badmöjligheterna som bättre vid Gardasjön. Där fanns både sandstränder och gott om hotell med badstegar rakt ner i plurret. Vid Comosjön var det endast några få lyxhotell som hade badpontoner ute i sjön. Och inga stränder såg vi till.

Gardasjön eller Comosjön
Gardasjön

En klar seger 1-0 till Gardasjön.

Flörtiga italienska kypare

En ack så viktig ingrediens i den italienska semestern.
Runt Gardasjön slog våra kypare formligen knut på sig själva i sin iver att skoja med oss, vara trevliga och flörta lagom mycket med Alva och mig. Precis som det ska vara i Italien. Vid Como var man lite strängare, lite tröttare och mer stressade. och lite, lite… mindre trevliga om vi ska vara ärliga. 1-0 till Gardasjön.

Gardasjön eller Comosjön

Känsla

Den där italienska känslan. Den som gör att vi åker tillbaka igen och igen. Hur beskriver man den? Medelhav korsat med förfining? Och vi har den maxat vid Gardasjön, men saknar den lite vid Comosjön. Solen går aldrig ner så vackert, vinden leker aldrig så förföriskt i håret på väg över sjön och middagarna avslutas inte med samma kompletta känsla av välbehag och att befinna sig mitt i la Doce Vita.

Vi måste ge Gardasjön segern igen. 1-0.

Gardasjön eller Comosjön

Gardasjön vinner alltså överlägset över Comosjön i vår bok. 6-2,5 till Gardasjön. Vad tycker du? Har vi rätt eller fel? Har vi varit orättvisa, småsura och sällsynt ogina i vår bedömning? Eller är rättvisa äntligen skipad sjöarna emellan? Ge oss gärna din åsikt om du besökt båda.

Läs alla våra inlägg om Gardasjön här och om Comosjön här.

Vill du läsa våra åsikter om fler klassiska resmål? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

12 Comments

 1. Eftersom jag bodde sju år i norra Italien och åker på besök till min gamla hemby strax norr om Milano åtminstone tre gånger per år är jag kanske inte rätt person att välja mellan de två sjöarna för tillfälliga besökare. Jag har i alla fall besökt några av orterna runt båda sjöarna vid ett flertal tillfällen, så många att jag blandar ihop platserna, men jag föredrar Comosjön. Eftersom det är närmast till Comosjön har det blivit fler besök dit så det påverkar säkert min inställning. Tåget tar mindre än en timme från hembyn till Lecco (vid den östra grenen av sjön) och ca en timme till Como med ett byte. Till Desenzano (nära Sirmione) tar det i stället åtminstone två timmar med tåg. Med bil kan det ta både kortare eller längre tid beroende på trafiken.

  Intrycket jag har är att Gardasjön besöks av ”societeten” medan Comosjön är mer för ”vanligt” folk. Åtminstone är det vad släkten i Italien säger. Både Como och Lecco är stora städer och eftersom jag gillar att ströva runt i städer påverkar det också min preferens för Comosjön. Runt Gardasjön ligger inga större städer.

  Jag håller med om att Sirmione är en vacker plats med sitt läge ut i sjön. Därifrån finns flera andra platser att besöka och jag minns speciellt San Martino med ett väldigt fint torn med en fantastisk utsikt mot Sirmione och Gardasjön. Vingårdar finns förstås. Längre norrut ligger den vackra byn Salò med ett tyvärr sorglig historia. Här grundade Mussolini den s.k. Salòrepubliken. Gillar man nöjesparker är Gardaland att måste. Jag har själv aldrig besökt platsen men mina söner brukar hinna med åtminstone ett besök varje år, trots att de nu hunnit bli vuxna.

  • Gunilla Yourstone

   Trevligt att ha fått möjlighet att besöka sjöarna så många gånger och så ingående. Intressant det där med “societeten” och ”vanligt folk”. Jag hade nog spontant gissat på tvärt om.

 2. Ingen aning om ni har rätt eller fel 🙂 men så intressant läsning och glad över ert ”resultat” då jag och maken valde mellan de två men tillslut bestämde oss för Garda (reser i maj)!

  • Gunilla Yourstone

   Vad härligt med en inplanerad resa till Gardasjön. Fast båda är ju förstås bra. 🙂

 3. Urban A

  Härligt att läsa era inlägg och få lite tips och idéer
  Vi var runt Garda en vecka 2017 och nu blir det dags för Como samt den lite mindre lago di Orta. Skulle egentligen åkt i maj 2020 men en viss pandemi satte lite käppar i hjulet… Åker istället i början på maj 2022. Flyger till Bergamo och planen var Piemonte, Orta, Como samt Bergamo men vi börjar faktiskt med en avstickare österut för ett återbesök till en fantastisk restaurang som heter Groto de Corgnan som ligger ett par mil öster om Gardasjön i en liten by som heter Sant’ Ambrogio di Valpolicella, eftersom vi ändå är i närheten 😉
  Återkommer med kommentar om Como. Ska nog testa boende i Varenna efter att ha läst era kommentarer.

  • Gunilla Yourstone

   Kul att du är på väg. Återkom gärna och berätta vad du tyckte! 🙂

 4. Micke K.

  Jag skulle vilja veta om prisläget skiljer sig mycket åt mellan vilken sjö man väljer? Jag har bara varit vid Gardasjön, och jag minns att det var väldigt dyrt där, speciellt i Sirmione (även om det är en massa år sen nu).

  • Gunilla Yourstone

   Som jag minns det var priserna rätt lika, men om det slog åt något håll så var Como den dyrare sjön.

 5. Ingmar Kroon

  Apropå societeten eller vanligt folk. Vi bodde i Varenna och besökte Bellagio i några timmar (efter att ha läst din blogg). Bellagio kändes mer överklassigt (läs tråkigt) och Varenna mer normalt (läs trevligt). Vid Gardasjön bodde vi i Peschiera och besökte Bardolino. Där kändes Bardolino tjusigare. Slutsats: Det beror på vilken ort man väljer.

  • Gunilla Yourstone

   Det var även min känsla gällande dessa två orter. Bellagio kändes lite ”näsan i vädret”.

 6. Det är såklart bra med en jämförelse för personer som aldrig varit på någon av platserna men som ni skriver har ni bra varit vid sjöarna några få dagar. Inte tillräckligt för att ge en rättvis bedömning kan jag tycka. Det finns ju så otroligt många platser längs båda sjöarna. Jag bor i närheten av Comosjön och har bott och rest längs med sjön ett tiotal gånger, och samma med Garda men tycker ändå det är svårbedömt för finns fortfarande mycket kvar att upptäcka. Men lutar ändå åt Como för min del.

  • Gunilla Yourstone

   Precis, det är ju det som det innebär att vara resebloggare. Att man tillfälligt besöker en plats och sedan skriver om den och de intryck man fick då.
   Den som är bofast eller har band till platsen man skriver om ser den kanske på att annat sätt.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *