Gardasjöns mysigaste städer. Längs Gardasjöns stränder finns en uppsjö av små söta samhällen. Alla med klassisk italiensk bebyggelse, sjökontakt, mysiga hotell, hamnar, badbryggor och förstås ett eget litet kastell tronandes på toppen av en eller annan klippa.

Här är vår topplista på de allra mest bedårande städerna vi besökte på vår resa.

Limone sul Garda

Gardasjöns mysigaste städer Limone sul Garda
Limone

Oj, läge för charm-chock. Vi närmade oss denna bedårande lilla skönhet från sjösidan med hjulångare en solig förmiddag. Hela den lilla staden klättrar på berget på den västra sida av Gardasjön, just där klipporna är som mest dramatiska. Bilvägen både norr och söderut är sprängda tunnlar i berget, så brant och otillgängligt är det här. Vi möts av pastellfärgade hus, blomarrangemang, små söta fiskebåtar. En aura av citrondoft omger hela staden och i snart sagt varje butik säljs citrontvålar, citronmönstrat porslin och den citronlikör som sjöns alla restauranger erbjuder som gratis avslutning på varje middag. Det är här den tillverkas och citronerna odlas. Vi älskar varje centimeter av Limone och utnämner det till den utan konkurrens charmigaste av alla Gardasjöns städer.

Gardasjöns mysigaste städer limone sur Garda
Limones citroner som blir lemonad och likör
Gardasjöns mysigaste städer Limone sur Garda
Mysiga caféer

Sirmione

Gardasjöns mysigaste städer Sirmione
Sirmione, jodå man måste över den vindbryggan för att komma in i staden!

En riktigt mysig och charmig stad är även Sirmione, där hela gamla staden är belägen innanför vallgrav och vindbrygga. Gardasjöns häftigaste kastell finns här och att staden befinner sig längst ut på en smal halvö ger riktigt häftiga vyer, samt både en soluppgång och en solnedgång.

Dock är omgivande landskap inte lika dramatiskt och vackert här som längre norrut. Här valde vi att bo vår första natt i Italien. Läs om vår ankomst till Sirmione här.

Här bodde vi i Sirmione.

Gardasjöns mysigaste städer sirmione
Utsikten från vårt hotellrum i Sirmione
Gardasjöns mysigaste städer Sirmione
Sirmione – badbryggornas mekka

Malcesine

Gardasjöns mysigaste städer Malcesine
Gardasjöns mysigaste städer – Malcesine är helt klart en av dem

I höjd med Limone sul Garda, på Gardasjöns östra sida, och därmed begåvad med kvällsol och solnedgång ligger charmiga Malcesine. Här bodde vi merparten av vår vistelse vid Gardasjön. Gamla hus, gränder, badbryggor och ett pampigt kastell hittar man även här. Att se staden från sjösidan är ett absolut måste. Här finns också, men Gardasjö-mässiga mått en riktigt bra strand. För den som är lagd åt det hållet. Själva badar vi förstås bara från badbryggor, när vi nu ändå är i Italien. Och vi säger det igen. Solnedgången!

Det här måste, så vitt vi kan bedöma vara det allra bästa hotellet att bo på i Malcesine.

Gardasjöns mysigaste städer Malcesine
Solnedgången!
Malcesine
Malcesine

Riva del Garda

Gardasjöns mysigaste städer Riva del Garda
Gardasjöns mysigaste städer – Riva del Garda

Längst upp i Gardasjöns norra ände ligger orten Riva del Garda. En strandpromenad, gamla ärevördiga hotell från när förra seklet var ungt. Lägg därtill gränder och en livs levande (vild) sköldpadda i hamnen!

Riva del Garda
Gränder!
Riva del Garda
Riva del Garda

Här har du dem, Gardasjöns charmigaste städer, var och en absolut värt ett besök.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

6 Comments

 1. Marina

  Tack så mycket för denna fantastiska tur runt Gardasjön! Vilka vackra bilder!

 2. Wow så vackert och mysigt det ser ut. Verkligen charm-chock delux. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Riktigt mysigt! som gjorda för parmaskinka, bruschetta och melon-luncher allihop! 🙂

 3. Martina

  Hej!
  Vilken härlig blogg ni har, väldigt mycket och superbra information!

  Vi, ett par i 30-årsåldern, ska till Gardasjön i början av juni och ska då bo några nätter i Malcesine och några nätter i Sirmione. Vi landar i Milano och tänkte, från Malcesine eller Sirmione, eventuellt ta en tur till Venedig. Det vi funderar på är om det är värt att hyra bil eller om vi kan ta oss fram bra med tåg och buss. Vad var er upplevelse?

  Har ni något annat ni kan tipsa om, mer än allt det ni skrivit om, tar vi mer än gärna emot det 🙂

  Tack på förhand,
  vänlig hälsning
  Martina

  • Gunilla Yourstone

   Vi hyrde bil på Venedigs flygplats och åkte sen med den till Sirmione och Malcesine och tillbaka, så vi har dessvärre inte riktigt koll på hur det var med tåg och bussar. Vi tyckte att det var praktiskt att ha bil, det enda var att det var lite struligt att pakrkera i båda städerna.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *