Vi har ju redan berättat för er om fantastiska La Leona Lodge som vi hittade i Carate i södra Costa Rica på Osa-halvön. Själva lodgen hade vi haft span på och drömt om i åratal. Men vi åker ju också hit för nationalparken. Cocovado National Park som ska vara landet bästa. Bäst wild life, utan att för den skull vara det minsta överbesökt. Tvärt om, att man närapå får vandra här helt ensam.

La Leona Lodge har ett helt gäng utflykter att välja på. Alla inkluderar vilda djur och två av dem går in i Corcovado National Park. Dels en halvdagsvandring, och sedan en heldagsvandring som går längre in i nationalparken.

Corcovado national park

Båda dessa utflykter måste bokas i förväg, eftersom entrén till nationalparken måste förbeställas. Vi bokar förstås heldagsutflykten. Man vill ju ha så lång tid som möjligt i parken för att se maximalt med vilda djur.

Kolibri-bo med ägg

Heldagvandring

Vi startar direkt efter frukost. Det är vi, guiden och ett ungt par från Dolomiterna. De rodnar av stolthet när vi med övertygelse försäkrar dem om att de bor på den vackraste platsen på jorden.

Vi vandrar en kort bit längs stranden fram till nationalparken. La Leona, en av 6 entréer till denna mycket vidsträckta nationalpark.

Myrslok, slår jag fast att jag särskilt letar efter. Det djur som jag är mest nyfiken på nu, efter mer än en vecka på plats i Costa Rica.
– Vi ska se vad vi kan göra, säger guiden.

Sedan drar det igång med djur nästan genast. Näsbjörnarna finns överallt. Charmigt obrydda om oss. Vi är endast statister i deras liv, där de är i färd med att gräva fram en halloweens-krabba ur dess hål, eller något annat spännande.

Corcovado national park

Aporna är runt oss i träden. Här är det andra arter än i Manuel Antonio härom dagen. Här dominerar spindelaporna. När man ser dem agera i träden förstår man namnet. De ser nästan ut som spindlar när de använder alla sina långa ben och armar, plus svansen för att klättra.

Corcovado national park
Corcovado national park
Corcovado national park

Röda aror på nära håll. Två och två flyger de över oss eller sitter och äter mandlar i träden.

Corcovado national park

En mindre centralamerikansk variant av kapybaran skymtar som hastigast mellan träden.

En gnagare, nära släkt med Capybaran

Vid vändpunkten ligger ett gammalt vrak. Och finalen blir en sällsynt groda som ligger och trycker långt in i en jordhåla.

Ja vi vet, kvalitén är bilden är gräslig men ljusförutsättningarna inne i en jordhåla är inte de bästa.

Sedan är dags att vända. Vi äter vår medhavda matsäck på stranden först. En vit stork spatserar förbi. Vi summerar dagen. Vi har fått se massor av fina djur på riktigt nära håll. Man får vara nöjd. Tapiren har vi inte sett. Men det har vi inte räknat med heller. Den är svår.

Corcovado national park
Corcovado national park
Corcovado national park

Men myrsloken då. Den ska ju ändå gå att hitta här?
– Vi kommer att hitta en på tillbakaväg, säger guiden. Jag känner det på mig. Den kommer.

Vi ger oss iväg tillbaka. Ser fler apor och näsbjörnar. Och så plötsligt. Så är den bara där. Framför våra fötter mer eller mindre. En tvättäkta, orimligt söt myrslok.

Corcovado national park
Corcovado national park
Gud man vill ju bara kramas när man ser honom!

Och med denna goding är ju sviten komplett. Till och med att vi ser tapir-spår i sanden också. Vi är nöjda. Men det ska visa sig att dagen bjuder på ännu en höjdpunkt. Efter middagen hittar vi en mycket sällsynt liten varelse uppe i en träd bakom lodgen. En kinkajou. Eller veckelbjörn som den heter på svenska.

Tapirspår!
Corcovado national park
Kinkajou

Fakta om Corcovado National Park

Corcovado National Park har den största naturskogen längs den amerikanska stillahavskusten och en av de få återstående tropiska låglandsregnskogarna i världen.1975 fanns planer på en stor internationell skogsavverkning. Forskare bad då Costa Ricas dåvarande president att skydda området, vilket han gjorde genom att instifta nationalparken.

Parken omfattar 425 km². Den brukar beskrivas som kronjuvelen i det omfattande systemet av nationalparker och biologiska reservat i Costa Rica. Den ekologiska mångfalden är slående. National Geographic har kallat den ”den biologiskt mest intensiva platsen på jorden i termer av biologisk mångfald”.

Corcovado national park

Läs också: Sloth Territory – närkontakt med söta sengångare

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

3 Comments

 1. Elisabeth

  Tack för berättelsen! Har du någon uppfattning om hur många kilometer ni gick, och hur svårgången terrängen var? Jag vet ju att ni klarar att gå långt och fort, men jag är inte så stark vandrare, och om man dessutom måste anpassa sig till andra gruppmedlemmar är det lite läskigt att anmäla sig till vandringar.

  • Gunilla Yourstone

   Vi loggade inte denna vandring, så vi har inget säkert svar. Men vi var ute från 8-8:30 någongång till 15 ungefär. Stigen var väldigt enkel att gå. Efter vår regnskogvandring på Dominica förra året, var vi lite oroliga också innan, för där vandrade man på hal lera hela vägen, samt brant uppför och nedför (tänk Jack Sparrow när han jagas av kannibaler). Men här var det torrt underlag och inga höjdskillnader. Vi vadade igenom 1 eller 2 vattendrag också, men det var enkelt också. När jag tittar på kartan så här efteråt tänker jag att vandringen kanske var 6 kilometer enkel väg. 12 totalt alltså.
   Vi gick aldrig snabbt, eftersom vi hela tiden spanade efter djur. Stannande ofta och kollade på någon växt eller något djur.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *