Vad är en kyrkstad?

Kyrkstäder är ett nordnorrländskt fenomen. Bara här uppe i Norr- och Västerbotten var vildmarken och glesbygden så kompakt och vidsträckt att svenska staten och kyrkan inte förmådde spinna sina nät finmaskigt nog. Ett förhållandevis stort antal medborgare blev därför utan en rekorderlig kyrka på bruksavstånd så att säga.

Gammelstad

Så uppstod kyrkstäderna. I anslutning till kyrkan byggde de som hade lång väg att färdas, kyrkstugor att bo i under kyrkhelgerna och kyrkstallar att ställa upp hästarna i.
Kyrkstäderna blev snart viktiga nav i det sociala livet. Här träffades man, umgicks, skvallrade gjorde upp affärer och friade. Så pass att de familjen som egentligen kunde åka fram och åter till kyrkan över dagen, även de började bygga kyrkstugor. För att också få vara med i gemenskapen och allt det roliga.

Lövånger

I stort sett varje socken i Norrbotten, Västerbotten, Lappland och norra Ångermanland har haft kyrkstäder, ibland bara vid sockenkyrkan men ofta även vid olika kapellkyrkor. På de flesta håll har kyrkstugorna dock rivits när de inte längre behövdes. För att ge plats till annan bebyggelse.
I Umeå fanns t.ex. en gång hundratals kyrkstugor och idag står endast en av dem kvar vid Backens kyrka.

Idag finns 16 kvarvarande kyrkstäder i Norrbotten, Västerbotten och norra Jämtland. Några med över hundra bevarade stugor, den minsta med bara 2 stugor kvar.

Av dessa 16 har 3 samisk bebyggelse i form av kåtor. Helt eller delvis.

Fatmomakke

Vilka kyrkstäder finns?

Norrbottens län

  • Lappstaden i Arvidsjaur, med ett 30-tal timmerkåtor och ett 50-tal bodar (byggnadsminne)
  • Överluleå kyrkstad i Boden, några tiotal kyrkstugor 
  • Hortlax kyrkstad, nio kyrkstugor (kulturmiljö av riksintresse)
  • Gammelstads kyrkstad, 400 kyrkstugor, (världsarv)
  • Norrfjärdens kyrkstad, några tiotal kyrkstugor, återuppförda 1915 efter brand (kulturmiljö av riksintresse)
  • Råneå kyrkstad, tio kyrkstugor
  • Älvsbyns kyrkstad, några tiotal kyrkstugor, (kulturmiljö av riksintresse]
  • Öjeby kyrkstad, drygt 150 kyrkstugor (kulturmiljö av riksintresse) 

Västerbottens län

  • Ammarnäs kyrkstad (”lapp-plassen”) med tolv stolpbodar och en kyrkstuga (kulturmiljö av riksintresse)
  • Burträsks kyrkstad, tre större kyrkstadshus, återuppförda 1930 efter brand 
  • Byske kyrkstad, åtta kyrkstugor (byggnadsminne) 
  • Fatmomakke kyrkstad, ett 80-tal torvkåtor och stolpbodar samt några kyrkstugor (kulturreservat)
  • Lövångers kyrkstad, drygt 100 kyrkstugor (kulturmiljö av riksintresse)
  • Bonnstan, Skellefteå med drygt 100 kyrkstugor (byggnadsminne och kulturmiljö av riksintresse)
  • Vilhelmina kyrkby, några tiotal kyrkstugor (kulturmiljö av riksintresse)

Jämtlands län

  • Ankarede kyrkstad, ett 30-tal kåtor, fem bodar samt ett tiotal kyrkstugor
Älvsbyns kyrkstad

Vilka har vi varit till?

Vi har de senaste åren medvetet sökt upp de kyrkstäder som vi passerat i närheten av. För att stanna till och ta oss tid att titta.

På vissa platser är stugorna ännu privatägda, medan de på andra håll kan vara omgjorda till uthyrningsverksamhet. På några platser finns en visningsstuga där man man få in och titta. Men det vanligaste är att man bara kan se stugorna utvändigt. Man måste också ha turen att komma precis när visningsstugan håller öppet. Vanligen är öppettiderna rätt begränsade.

I Öjebyn var visningsstugan stängd första veckan i augusti

De 10 vi hunnit besöka är dessa:

Lappstaden Arvidsjaur

Lappstaden är unik. Dels för att bebyggelsen helt och hållet är samisk. Och dels för att kåtorna här tillhör skogssamer och därmed har en fyrkantig bas i stället för en cirkulär. Innan vårt besök här hade vi ingen aning om denna skillnad. Eller ens att det fanns något som hette skogssamer. Men informationsskyltar på plats berättade för oss.

Arvidsjaur

Överluleå kyrkstad

Var ligger Överluleå? Undrade ju vi först. Men när det visade sig att detta är i Boden, svängde vi förstås förbi när jag åkte upp i somras och mötte upp Christofer som ofta jobbar i Boden.

Stora skyltar talade om att Överluleå kyrkstad är till uthyrning. Man söker en entreprenör som kan tänka sig att driva detta som en anläggning av något slag. Förslagsvis med stuguthyrning. Ett trevligt område som definitivt skulle kunna bli jättemysigt i rätt händer.

Gammelstads kyrkstad

Här har vi ju kronjuvelen i samlingen. Gammelstad utanför Luleå är den största kyrkstaden med 400 stugor och på grund av detta utnämnd till UNESCO-världsarv. Hela Luleå flyttade österut ett par mil, på grund av landhöjningen och att hamnen därmed blev för grund. Därför fick stugorna stå kvar invid den gamla kyrkan. Man behövde ju aldrig marken till bättre ändamål.

Här finns idag både visningsstugor, caféer och butiker. Dessutom ett kyrkstadsmuseum där många intressanta historier om livet i kyrkstaden berättas. Bland annat om särskilda ungdomshelger med syfte att låta de unga och ogifta bekanta sig och fatta tycke.

Älvsbyns kyrkstad

En mellanstor kyrkstad, inte bland det största, men heller inte bland de minsta. Lite olika stuk på stugorna men karaktäristiskt ändå är att de flesta är fristående och i två våningar. Kan man anta att två familjer delade på dem? Kyrkstaden ligger fint invid Älvsbyns vackra gula träkyrka.

Öjeby kyrkstad

I Öjebyn stannar vi ju ändå så gott som alltid när vi kör norrut, på grund av Världens enda Paltzeria. Kyrkstaden ligger bara några hundra meter bort och känns mer som en virrvarrig kåkstad än som de raka led av likadana stugor som kyrkstäderna brukar vara.
Både röda och omålade stugor finns och både en och två våningar. Mysigt i alla fall.

Ammarnäs kyrkstad (”lapp-plassen”)

Ammarnäs kyrkstad färgmatchar med den vackra träkyrkan. Här finns bara en kyrkstuga och några stolpbodar.

Burträsks kyrkstad

Burträsk kyrkstad var en gång en av Norrlands största med omkring 300 stugor. Den brann ned den 3 augusti 1930 efter en anlagd brand. Nu finns bara denna länga, dessutom i uppbyggt skick. Inte jättemycket att se, tyvärr.

Fatmomakke kyrkstad

Vår egen favoritkyrkstad är Fatmomakke. Otroligt vackert belägen med fjället bakom och med en blandning av nybyggarstugor och kåtor.

Lövångers kyrkstad

Detta är en lika söt som enhetlig kyrkstad. Alla stugorna ser likadana ut och är färgmatchade. Detta är idag ett hotell, så här kan man boka in sig och själva prova på hur det är att bo i en kyrkstad. Vilket jag själv hade förmånen att göra när det begav sig på 80-talet.

Bonnstan, Skellefteå

Bonnstan i Skellefteå är en stor kyrkstad med över hundra bevarade stugor. Här är de flesta stugorna omålade. En annan karaktäristisk och unik grej är att flera av stugorna har utvändiga trappor upp till övervåningen.

Slutsatser på det?

Vi tycker att norra Norrlands kyrkstäder är intressant del av historien om ”vanligt folk” i Norr- och Västerbotten. Väl värd att besöka. Och som kanske får lite för lite uppmärksamhet?

Vilka man inte får missa?
Gammelstad utanför Luleå för man förstås inte missa. Världsarvet. Sedan vår unika, vackra favorit Fatmomakke förstås, mitt i fjällvärlden.
Sedan slänger vi in Öjebyn, Bonnstan i Skellefteå och Lövånger också. Där man förstås passar på att bo över i Lövånger. Not to miss. Där har ni det, best of the best. En värdig kyrkstadsrunda.

6 kyrkstäder har vi själva fortfarande kvar. Norra Norrland är stort. Kyrkstäderna är utspridda över ett område som utgör ca 40% av Sveriges areal. Men vi gillar ju att åka också. Bangar inte för 50 mil hit eller dit. Eller 100 för den delen. Så endera året har vi nog hunnit med dessa sista 6 också. Vi får väl återkomma då.

Lövånger

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

  1. Jag har länge velat åka och titta på kyrkstäderna. Skulle vilja se alla, men framför allt Gammelstad och Fatmomakke. Superfina bilder som gör mig ännu mer sugen på att åka!

  2. bmlarsreseblogg

    Visst är det ett vackert och intressant kulturarv, våra kyrkstäder. Vi har besökt en del av dem, vackra Fatmomakke, Ankarede, Gammelstad och i somras Öjebyn. Nu ser vi att vi har många fler att upptäcka.

    • Gunilla Yourstone

      Ankarede har vi inte lyckats ta oss till än. Vi får se när det kan bli läge.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *