Jag tror visst att hela Sverige fick soligt och fint denna helg?
Vi har i alla fall varit ute i stugan och haft ljuvliga dagar. Första gången i stugan sedan sista april för mig och ännu längre sedan för Christofer.
Christofer har varit på militär utbildning i Skåne 10 dagar i sluter på april och början av maj. Och sedan åkte vi tillsammans på vår Sverigeresa ner till Öland.
Förra helgen hade Christofer också någon militär grej i Umeå hela lördagen och Alva var också uppbokad på saker, så då blev det inte läge för någon stuga då heller.

Stugan

Men nu har vi alltså äntligen kommit oss ner. Jobbat vidare med motorsågen och alla våra fallna träd. Det känns som att vi kommer att få kämpa på hela sommaren med dem.

Tidigare har jag tagit några granar och det har varit en rätt enkel match att såga upp dem i lagoma klabbar som sedan kan klyvas till ved. I helgen gav jag mig på tallen som också fallit och det visade sig vara en helt annan historia. En riktigt grov stam, man fick såga från två håll för att ta sig igenom. Och grenarna på tall är så tjocka att de grävt sig långt ner i gräsmattan av tyngden när trädet föll. Krafterna i grenar och stam gjorde att man fick tänka sig ordentligt för hur och när man sågade för att det inte skulle nypa fast i sågen.

Christofer har eldat ris medan jag har sågat.

Flugsnappare i våra holkar

Vi har satt upp ytterligare en fågelholk tills i år och har ivrigt spanat efter hyresgäster i helgen. Vi har sett flugsnapparnärvaro i holkarnas absoluta närhet och hoppas nu på att det är inflyttat och klart.

Eftersom vi förra sommaren insåg att vi hade absolut noll kunskap om våra hyresgäster har vi nu läst på.

Flugsnapparhanen fixar bo, det vill säga holk först och sedan fru. När hon är inflyttad och klar och med ägg så att säga, flyger hanen iväg och fixar ytterligare en holk och en fru till. Sedan återvänder han till fru nummer ett och dessa hjälps åt att ta hand om ungarna. Fru nummer två får klara sig helt själv med alla ägg och fågelungebestyr. Ett klassiskt ärkesvin är flugsnapparhanen alltså!

Äggen läggs maj till början av juni och ruvas i två veckor. Ungarna lämnar boet efter 16 dagar.
Vi får alltså vänta några veckor till innan vi vet om vi har ungar i våra holkar.

Bild från förra årets bäbislycka

Ozzy

Lilla hunden Ozzy har vi också haft med oss hela helgen. Han trivs förstås, som alla hundar ute i ”Klubben”, där han kan påta på efter eget huvud hela dagarna.

Vaccin

Här i Västerbotten har vi legat lite efter övriga Sverige i vaccinationstakten. Det beror sannolikt på att vi har Sveriges högsta vaccinationstäckning. Nästan alla västerbottningar har valt att tacka ja till vaccin, läste siffran 96% någonstans.

Men i veckan som gick blev det äntligen dags för fas 4 även hos oss. Jag gick upp tio i sju och började genast refresha bokningssidan. Tio i åtta släppte de tider och jag bokade reptilsnabbt in mig på 09:00 den 11:e juni. 20 minuter senare kraschade sidan.

Men säg den lycka som varar för evigt. För senare såg jag ju att de nu ökat tiden mellan sprutorna till 7 veckor. För Christofer var det bara 6 veckor emellan. Och det betydde att min beräknade vaccinationstid skulle vara dagen innan avresedag för min 50-årsresa. Det kunde alltså hålla, men om jag i stället fick måndagen efter helgen så skulle vi få ställa in hela min resa. Ve och fasa.

Jag bestämde mig för att stilla och försynt ringa och fråga. Kvinnan på vårdcentralen tog emot alla mina ursäkter för att jag alls ringde och störde och försäkrade sedan att det kommer att vara just precis 7 veckor emellan. Tack sa jag lättat och la på. Men en stund senare ringde hon upp igen och sa att hon hade en tid åt mig den 7:e juni i stället. Om jag ville ha marginal?
– Jätte, jätte, jätte-super-tack! sa jag och tog emot den nya tiden.

Så nu får jag första sprutan om en vecka. Och kan dessutom åka iväg på min överraskningsresa.

Vår inställda resa har återuppstått

Vår resa till Dalarna då? Den som kolliderade med Christofers 2:a spruta? Jo nu har vi bokat om. Det måste bli två resor. Först över midsommar till Gävle och Hälsingland. Samt Myskoxecentrum i Härjedalen.

Sedan Dalarna med pappa vecka 28. Det visade sig att jag hade en kollega till som tänkt jobba då och kan ta över ansvaret i stället för mig. Slutet gott, alltid gott, förhoppningsvis.

Borgafjäll

Vi hoppas i stället komma iväg till Borgafjäll en sväng, efter Christofers spruta. Det är en del av Västerbottensfjällen som vi ännu inte har besökt, men hört mycket gott om.

10 Comments

 1. Marianne

  Härlig helg och härliga planer framåt
  Vi öppnade vår stuga i helgen, sent men maj har varit kall och vi har fixat med huset i stan hela våren
  Men vilken helg. Vi hade 27 grader och strålande sol så det blev t o m ett dopp i Ljungan. Liite kallt men mycket uppfriskande i värmen
  Tur att att det fixade sig logistiken kring sprutorna ! Jag fick min andra i förra veckan

  • Gunilla Yourstone

   Ja vilken helg! 27 grader kom vi förstås inte upp i ute vid havet så här längt norrut, men det räckte till som det var.

 2. Härligt med bra service!

 3. Så bra att det löst sig med semesterplaneringen. Angående att Vbtn släpat efter med vaccineringen stod det att läsa i VK den 20 maj:
  ”Förklaringen att Västerbotten har fått färre doser än grannlänen är att befolkningen är yngre i Västerbotten. Folkhälsomyndigheten har fördelat, till för bara några veckor sedan, utifrån hur många äldre som finns i varje region.”
  Kanske dags att skaffa en prenumeration av VK’s E-tidning? 😉

  • Gunilla Yourstone

   Fast om vi har färre gamla borde vi ju varit klar med 60-plussarna tidigare också, så den förklaringen håller ju inte.
   Äh, lokaltidnings-gammelmedia är inget för mig, det är 2000 kr på svulstiga kommunplaner som aldrig blir av och ”så inreder Anja Persson sitt nya hus”, typ. 🙂

 4. Då får vi första sprutan samma dag:) Tänk att en kan längta så efter en spruta…

 5. Sommartider hej hej, älskar det! Jag har varit jättenyfiken på Borgafjäll och vill verkligen dit någon gång framöver. Tycker mig läsa om det överallt nu, (blue car syndrome!?) får se om jag kommer iväg någon gång. Blir mest södra Sverige i sommar för oss. Känns så hoppfullt nu, NJUUUTER!

  • Gunilla Yourstone

   Ja, jag kommer ihåg att du hade Borgafjäll på din Sverige-100-lista. 🙂
   Det kan vara lite du med Borgafjäll men de har också börjat satsa på sommarsäsongen nu. Förut var det bara vinter, vädret är något av en naturlig snökanon just där, därav den perfekta skidorten. Förra året hade de öppet på hotellet för första gången på sommaren, som jag förstod det. Och i år satsar de även på guidade turer och glamping på fjället.
   Kul när det satsas!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *