Den två år långa pandemin har ju rätt effektivt satt stopp för det internationella resandet. Så i februari när restriktionerna togs bort var vi ju många som längtat länge och som kastade oss över bokningssajterna igen.

Så kom det fruktansvärda kriget i Ukraina.

Hur tänker man nu runt resande? Vågar man, kan man, bör man?

Jag lyssnade på P1-programmet (finns även som podd) Plånboken  där tre experter deltog. En ”flygexpert”, en konsumentjurist och så en kommunikationschef från Ving. De sa rätt bra och vettiga saker, tyckte jag, så jag ska försöka vidareförmedla detta till er.

Rutterna

Alla flygningar har ruttats om så att de inte flyger över Ukraina. Förr i tiden, det vill säga innan ett av Malaysia Airlines plan mellan Amsterdam och Kuala Lumpur sköts ner över Ukraina av pro-ryska rebeller, tog flygbolagen kalkylerade risker i konfliktområden. Man flög ändå, men bara på högre höjd.

Numera är det slut på det och inga flighter går alltså över konfliktområden. Detta innebär att flighter till östra Medelhavet ruttas om och kommer att ta längre tid. Men då pratar vi om minuter, så det känns hanterbart.

Sedan har Ryssland stängt sitt luftrum för bolag från ett antal länder, däribland Sverige. De flygningar som kommer att drabbas värst av detta är de till Kina, Japan och Sydkorea, då de normalt sett går över Ryssland. Men just Kina, som ju stödjer Ryssland, kriget och propagandalögnerna, kanske man ändå inte vill resa till?

Man kan däremot fortfarande flyga över Ryssland med bolag från länder som Ryssland inte har stängt luftrummet för. Tex Emirates från Förenade Arabemiraten. Själv skulle jag inte göra det, eftersom man om planet av någon anledning behöver går ner i Ryssland, inte vet vad som kommer att hända med en som svensk medborgare. Relationerna är ju frostiga och kan snabbt förvärras. Samt att de internationella betalkorten inte längre kan användas i Ryssland.

Priserna

Bränslepriserna skenar i skuggan av kriget. Samtidigt är konkurrensen mördande mellan de många, av pandemin hårt prövade flygbolagen. Svårt att säga var priserna tar vägen.

Det skulle kunna bli så att priserna på resor till västra Europa går upp och priserna till östra Europa går ner.

Riskerna

Att resa nu är ju ändå förknippat med högre risk. Man vet inte säkert hur situationen utvecklar sig. Om Ryssland förklarar krig mot fler länder osv. Men så länge kriget geografiskt är där det är, såg experterna i nuläget inga större risker med att resa iväg.

Råden

De avslutande råden från dessa experter var följande:

 1. Se över dina försäkringar om du ska ut och resa. Så att du är fullförsäkrad för alla situationer som kan uppkomma.
 2. Boka avbokningsbart så att du kan välja att avboka om läget skulle förändras och det känns olustigt att åka iväg.  Oro är i sig ingen grund för avbokning om man inte har en avbokningsbar biljett.
 3. Paketresor ger ett bättre skydd än att boka flyg och hotell separat. Paketreselagen reglerar detta.
 4. Det är viktigt att ha en buffert om det skulle hända något oförutsett på resmålet.
 5. Och sist av allt säger flygexperten:
  ”Tveka inte att resa. Vi behöver resa, det blir inte bättre av att gå hemma och tänka för mycket. Vi behöver se världen fortsatt.”

Och det får kanske avsluta dagens inlägg. Och den naiva tro som jag haft och kanske ändå fortsatt har, att om vi bara träffas och lär känna varandra, vi människor som bor på den här planeten, så startar vi inga krig mot varandra?

att resa nu - med ett pågående krig
att resa nu – med ett pågående krig

Läs också: Saurons öga och Zeitenwende

Vill du läsa fler av våra resetips? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

 

6 Comments

 1. Vill man testa på något ganska unikt så ska man ta Finnairs rutter bort åt Japan, då de just nu flyger nordpolen.

 2. Jag hade själv lite ångest och tvivel över vår senaste resa. Men den bokades före kriget. Och lite insåg jag, att det är okej att också tänka lite på sig själv och att göra saker som får en att må lite bättre med allt som händer. Kanske naivt. Men min lilla tanke :). Skönt att höra att proffsen håller med.

  • Gunilla Yourstone

   Samma för oss med London. Hade kriget hunnit bryta ut innan jag bokat, så hade det fått vara. Men som det nu var åkte vi och det kändes ändå skönt att få komma iväg. Och även att se alla människor i London som protesterade mot kriget och visade sin sympati för Ukraina. Vi står verkligen enade i det här i den fria världen.

 3. Ja tänk, efter pandemin så kommer nästa smäll. En bekant till mig fick sin resa till Berlin inställd då hotellet ska användas till dom ukrainska flyktingarna. Fint initiativ dock.
  Jag är på resande fot nu, en resa jag bokade innan kriget. Men kommer nog bli mer spontant, i sista minuten, med bokningar i framtiden om det fortsätter såhär.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det kanske är så man får tänka, att man drar iväg när man kan i ställer för att ha bokningar långt fram i tiden.
   Som sagt, bra att hotellets rum kommer till användning för dem som verkligen behöver det.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *